Scenariu negru pentru Romania: Painea, carnea si benzina s-ar putea scumpi masiv

Joi, 02 August 2012, ora 07:19
5182 citiri
Scenariu negru pentru Romania: Painea, carnea si benzina s-ar putea scumpi masiv

Din cauza secetei si a cresterii cursului valutar din aceasta vara, preturile la paine, carne si benzina s-ar putea majora masiv, avertizeaza patronatele si firmele de profil.

Potrivit specialistilor chestionati de Ziare.com, situatia actuala este una grava, iar Guvernul ar trebui sa ia masurile necesare pentru a mai diminua din efectele negative.

"Cu siguranta seceta se va simti ca efect negativ in punga fiecarui consumator, deoarece productia s-a diminuat atat la nivel national, cat si international. Daca analizam putin piata, constatam ca este un an deosebit de dificil, iar, ca urmare, preturile vor creste intr-un ritm extrem de alarmant, ceea ce va duce la cresterea costului vietii", a declarat Tudor Dorobantu, secretarul general al Agrostar.

Lipsa ploilor si caldura excesiva au compromis in proportie de 35-40% culturile din Romania, potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu, care considera ca produsele de panificatie nu vor inregistra, totusi, scumpiri masive.

"Problema este ca pretul la paine nu este neaparat afectat de seceta din tara noastra, deoarece producatorul se orienteaza dupa bursa, aceea este referinta si cel mai bun indiciu. E foarte important ce se intampla la nivel international. Stim ca seceta a afectat productia de porumb in SUA. Insa, din datele mele de pana acum, painea s-ar putea scumpi cu 5-7%, ceea ce inseamna doar cativa banuti, la un pret de un leu al painii. Insa cred ca aceasta majorare va avea loc abia undeva in septembrie", a explicat Frumosu.

Pentru a opri efectele negative ale secetei supra pietei agricole, Guvernul ar trebui sa ia niste masuri aditionale celor anuntate deja.

"Este o situatie destul de grea, astfel ca trebuie luate masurile adecvate, de preintampinare a pagubelor si de salvare a producatorilor agricoli, pentru a relua ciclul de productie. Suntem efectiv decapitalizati de foarte multi ani de zile, noi ne plangem de finantarea proasta a agriculturii, iar clasa politica nu acorda importanta necesara. Noi speram ca lucrurile se vor schimba", a opinat Tudor Dorobantu.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si premierul Victor Ponta au anuntat o posibila ieftinire a irigatiilor si plata unor depagubiri pentru agricultorii afectati de seceta.

Carnea, afectata de productia agricola scazuta

Productia scazuta de cereale ar putea influenta pretul carnii, deoarece fermierii nu vor mai avea destula hrana pentru animale.

"Pretul la carnea de porc sigur va creste, pentru ca, atat timp cat inputurile (ingrasaminte, substante impotriva daunatorilor, echipamente agricole, instalatii de irigatie, servicii de lucrari agricole - n.red.) sunt pe un trend agresiv crescator, inevitabil ori cresti pretul ori intri in faliment - si asta nu este o chestie exclusiv romaneasca, ci se petrece la nivel mondial", a declarat, vineri, Gabriel Ionescu, coordonator consultanta, la Agro Manager, pentru Agerpres.

Insa Gheorghe Caruz, care are afaceri in domeniu, a explicat ca pretul de pe raft al carnii nu va fi influentat de acest lucru.

"Pretul de cost (care include pretul tuturor factorilor de productie - n.red.) al carnii va creste, insa cel de vanzare nu se stie daca va fi afectat. Cand se intampla asemenea fenomene (seceta - n.red.), toata lumea vrea sa scape de animale si le taie, astfel apare carne mai multa pe piata. Iar, avand in vedere puterea de cumparare foarte slabita, nu cred ca vor exista cresteri semnificative de pret", a mentionat Caruz.

Cat se vor mai scumpi carburnatii?

In aceasta saptamana, toate cele trei mari grupuri de benzinarii, Rompetrol, Lukoil si Petrom, au majorat preturile la carburanti cu 9 bani/litru, insa nu au precizat care a fost motivul acestei decizii.

Presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), Augustin Hagiu, considera ca aceste scumpiri nu au nicio baza.

"S-a profitat de un moment politic si social delicat in Romania. Nu are niciun fel de justificare. Cum ar putea sa justifice cresterea tarifelor la carburanti de trei ori intr-o luna? Sa vina ei sa ne explice asa ceva. Pretul barilului de petrol a scazut pe piata Brent (piata petrolului din Londra - n.red.). Pe ce s-au bazat benzinarii, pe injectiile din presa ca Romania are cel mai mic pret la carburanti? Nu se poate asa ceva", a declarat Hagiu.

Pretul barilului de petrol Brent este de 105,12 dolari, in scadere fata de sedinta precedenta.

Hagiu considera ca vor mai exista si alte cresteri de pret la carburanti in viitorul apropiat. In plus, el considera ca nici cursul de schimb nu are o influenta prea mare asupra costului benzinei si motorinei.

"Dolarul cam stagneaza, a crescut in tandem cu euro, iar acum nu a mai avansat prea mult. Insa ne invartim acelorasi justificari: curs, baril, cotatii. Una peste alta, nu exista justificare pentru tarifele ridicate la carburanti", a explicat presedintele FORT.

Cursul valutar face noi victime

In schimb, presedintele Asociatiei Benzinarilor Independenti, Ion Tache, a spus ca, din contra, benzinarii s-ar fi putut ghida dupa evolutia cursului valutar, pentru a opera aceste majorari.

"Cred ca de acolo au venit cresterile de pret. Insa avansul cursului a fost nejustificat si cred ca BNR nu a intervenit cand trebuia, desigur ca nu o poate obliga nimeni sa faca asta, insa exista interese politice la mijloc. De data asta au o motivatie, insa nu stiu daca exista o justificare 100%", a subliniat Ion Tache.

De asemenea, el si-a exprimat ingrijorarea ca Romania nu merge dupa tendinta internationala, in ceea ce priveste pretul carburantilor.

"Noi nu mergem dupa canoanele occidentale, atunci cand exista motive serioase sa facem scumpiri, sa o facem, si invers. As vrea sa cred ca, in viitorul apropiat, nu se va mai intampla acest lucru si vom intra intr-un ritm european. De cele mai multe ori, daca va uitati retrospectiv, veti vedea ca 90% din scumpiri au fost nejustificate. Au vazut ca piata merge, ca cetateanul inghite, insa nici romanul nu va mai suporta prea mult aceasta situatie", a adaugat Ion Tache.

El considera ca anul acesta se vor misca preturile in acelasi ritm, iar, "cel mai probabil, abia cand se va termina lupta politica, cei care vor veni la guvernare vor lua decizii ferme si vor pune in functiune Consiliul Concurentei", a mai spus Ion Tache.

Presedintele Asociatiei Benzinarilor Independenti avertizeaza ca pretul marit la carburanti determina scaderea consumului.

"Cetateanul de rand nu isi mai permite sa plece in concedii sau sa se plimbe prea mult. Fiecare si-a restrictionat deplasarile, benzinarii particulari spuneau ca au scazut vizibil achizitiile de carburanti, fata de anii trecuti. Companiile bat in consumator pentru ca acesta este cel mai neaparat. Iar ei lovesc in cel care nu are ce sa faca", a conchis Ion Tache.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#scumpire alimente august, #scumpire carburanti august, #scumpiri august, #scumpire mancare august, #scumpire carburanti , #agricultura