Ziare.com

Decizie a Guvernului: Apa pentru irigatii, mai aproape de fermieri

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 12:12

   

Decizie a Guvernului: Apa pentru irigatii, mai aproape de fermieri
La propunerea Ministerului Agriculturii, Guvernul a aprobat o prima umplere a canalelor magistrale de irigatii, pentru prima data in ultimii 10 ani.

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) se va ocupa de efectuarea probelor tehnologice a instalatiilor si a agregatelor de pompare, precum si de verificarea capacitatii de transport a canalelor la inceputul sezonului de irigat.

De asemenea, ANIF are sarcina de a preveni inundarea localitatilor, a infrastructurii de imbunatatiri funciare, precum si de a preveni accidentele la constructiile hidrotehnice, scop in care se vor porni statiile de desecare.

Sumele necesare vor fi stabilite de comisii comune formate din reprezentantii prefecturii, Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta si Agentiei si vor fi aprobate prin ordin comun MADR - MAI. Acestea se vor asigura din bugetul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Aceste masuri sunt prevazute de Ordonanta de Urgenta nr.82/2011, privind organizarea activitatii de imbunatatiri funciare, care a fost aprobata in sedinta de guvern din data de 3 aprilie 2013.

Se anunta seceta in vara. Sumele pentru sisteme de irigatii se vor dubla

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin anuntase inca de saptamana trecuta ca a dublat sumele ce vor fi alocate pentru irigatii, avand in vedere ca in vara va fi seceta.

"Am discutat si despre sectorul de irigatii si despre cum se poate interveni, pentru ca se anunta seceta si in acest an, in lunile iulie si august. Am anuntat ca avem deja un act normativ in curs de avizare astfel incat sa realizam o masura care nu s-a mai intreprins din 1997, si anume sa aducem pe banii Ministerului Agriculturii si sa facem prima umplere pe canale", a spus atunci ministrul.

El a precizat ca fermierii vor plati mai putin pentru apa, fata de anii trecuti.

A.S.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1586 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu mai este nevoie de interventia stiintifica a Guvernului,

apa vine singura, a depasit deja cotele de inundatii.

 

Poate va grabiti cat e si Dunarea la cota de inundatie

Mai scadeti cotele din aval...

 

Primavara inundatie, vara seceta... poate ar fi bine sa sapati un

canal de irigatie intre amindoua!
Se intimpla asta de secole la taranul roman, poate ca avenit vremea sa se trezeasca si sa invete un pic de agricultura!
Pe aici sint scoli de agricultura, une viitorii fermieri sint invatati cu metodele de cultura, crestere de animale, tinutul gospodariei, un pic de informatica aplicata, mecanica utilajelor... simpli tarani, dar bine instruiti si eficace!
Si nici nu au diploma ca dottore Ponta! Nu au ei timp de prostii...

 

Asta era ideea canalului Siret-Baragan

In fiecare an primavara ai un surplus de apa care se duce pe apa sambetei. Care mai provoaca si pagube, inundatii etc. Canalizeaza surplusul intr-un mare rezervor (canal) primavara, de unde ai apa sa irigi vara in plina seceta.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor