Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Dezvoltarea agriculturii, o speranta desarta (Opinii)

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 15:35
1803 citiri
Dezvoltarea agriculturii, o speranta desarta (Opinii)

Recent, presedintele Traian Basescu acuza intreg poporul roman de lipsa performantei, de nemunca, de lene, de lipsa de productivitate.

Mai spunea presedintele ca statul nu da, ci ofera oportunitati si, ca, exista 3 milioane de hectare de pamant nemuncite, ca ministrii nu vor veni sa are aceste terenuri, indemnand oamenii sa realizeze ca este mai profitabil sa are hectarul din spatele casei, decat sa stea la crasma satului.

Zilele trecute si ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, considera ca taranii romani sunt niste betivi, declarand intr-un interviu acordat unei agentii de presa, ca Romania are un potential agricol urias si nu este normal sa se rabde de foame, dar, la tara, crasma este plina de dimineata pana seara.

Realitatea este insa putin diferita. Taranul roman nu este atat de inconstient incat sa investeasca o groaza de bani in lucrarile agricole de primavara, incepand cu aratul, discuitul, infiintarea culturilor, tratarea cu ingrasaminte, urmand ca din recolta viitoare sa nu isi poata recupera nici macar investitia.

Pe la sfarsitul anului 2009, presedintele Basescu, inainte de a fi reales pentru al doilea mandat, facea promisiuni bombastice privind "reformarea" satului romanesc.

Discursurile in care promitea marea cu sarea se refereau la necesitatea unor investitii in agricultura, crearea unor silozuri in care sa se poata depozita cerealele, de infiintarea unor ferme moderne unde sa se poata prelucra laptele, de investitii in industria alimentara, de repunerea in functiune a vechilor fabrici de zahar si multe altele. Nimic din toate acestea nu s-a intamplat.

Si atunci, unde-s oportunitatile pe care le ofera statul, de care tocmai vorbea presedintele? Conform potentialului agricol care se tot invoca, Romania ar putea asigura hrana a 80 de milioane de oameni. Realitatea demonstreaza ca noi am ajuns sa importam masiv pentru a nu muri de foame. Declaratiile celor care ne conduc sunt frectie la un picior de lemn, atata vreme cat taranii nostri, porecliti in deradere "fermieri", nu primesc nici un sprijin din partea statului pentru a-si lucra pamanturile. Nimeni dintre oficialii romani, cu putere de decizie, inclusiv ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, nu face absolut nimic pentru ca agricultura sa ocupe locul pe care-l merita in economia romaneasca. Asa ca, sperantele ca agricultura sa "explodeze" in perioada urmatoare, sunt desarte.

In aceste conditii, portocalele si bananele aduse din cele strainataturi, vor continua sa fie mai ieftine decat barabulele romanesti. Trist, dar adevarat!

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#agricultura Romania Basescu, #agricultura pamant muncit romani , #agricultura