Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Expertii internationali avertizeaza: Vom muri de foame, civilizatia se va prabusi - Sa ne ingrijoram?

Joi, 20 Martie 2014, ora 07:12
8860 citiri
Expertii internationali avertizeaza: Vom muri de foame, civilizatia se va prabusi - Sa ne ingrijoram?

Studii recente sustin ca civilizatia se va prabusi si foametea va cuprinde Pamantul, in conditiile in care se va mentine in urmatoarele decenii rata actuala de consum a resurselor.

In doua rapoarte separate, ONU si NASA avertizeaza in legatura cu consecintele nefaste pe care le are cererea in crestere de alimente si decalajul tot mai mare dintre bogati si saraci.

Totusi, astfel de scenarii nu ar trebui sa alarmeze romanii, mai ales ca exista inca masuri care pot contracara efectele unui astfel de scenariu.

"Nu trebuie sa cadem intr-o temere de acest gen, populatia nu creste in Occident. Nici macar in Rusia nu se observa acest fenomen. Populatia creste doar in China, Africa si America Latina, dar nu si in zona noastra. Nu trebuie sa ne alarmam din aceasta privinta", a opinat istoricul Adrian Cioroianu, decanul Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti si fost ministru de Externe in Guvernul Tariceanu, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, analistul Aurelian Dochia sustine ca omenirea depinde de resurse, insa situatia se poate schimba rapid datorita progresului tehnologic.

"Sunt multe studii care arata ca imperiile s-au stins dupa ce au ajuns la limita resurselor de care dispuneau. Dar niciodata nu poti sa prevezi cu precizie asa ceva. Desi exista posibilitatea ca scenariul sa se adevereasca, trebuie sa luam in calcul si contramasura, care este data de progresul tehnologic.

In prezent, noi depindem de niste resurse fiindca, in cadrul tehnologiilor pe care le folosim, nu cunoastem alte resurse. Dar daca tehnologiile se schimba si maine descoperim o noua solutie convenabila de descompunere a apei si trecem pe o filiera de hidrogen in ceea ce priveste energia, atunci dintr-o data s-ar putea ca toate discutiile alarmiste sa dispara. Riscurile exista, dar nu putem sa spunem cu certitudine daca si cand se va intampla o asemenea catastrofa", a explicat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Ce spun expertii internationali

ONU: Consumul de alimente va creste vertigios in urmatoarele decade, a avertizat Hiroyuki Konuma, director general adjunct al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), care a condus un raport in acest sens.

Expertul mentioneaza ca lumea se va confrunta cu o penurie in cazul in care productia mondiala de hrana nu va creste cu 60% pana la mijlocul secolului, avand in vedere ca populatia globului a depasit 9 miliarde de oameni, iar tot mai multi oameni instariti si-au imbunatatit alimentatia, consumand tot mai multe calorii. In caz contrar, lipsa hranei va duce la revolte si la razboaie civile, sustine raportul ONU.

Ramanem fara mancare? ONU avertizeaza: Foametea va duce la razboaie civile

Organizatia Natiunilor Unite vede doua optiuni: cresterea terenului arabil si a ratelor de productivitate.

Totusi, principala provocare va fi cererea in tarile in curs de dezvoltare, unde nevoia de hrana a crescut cu o uimitoare rata de 77%, arata sursa citata.

Mai mult, regiunea Asia-Pacific va avea peste jumatate de milion de muritori de foame, daca zona nu va reusi sa isi indeplineasca scopul de a reduce populatia cu 12%, in urmatorii ani.

In ciuda progreselor facute in lupta cu saracia, inca exista 842 de milioane de oameni care nu au parte de hrana corespunzatoare, potrivit FAO, iar o treime din acestia traiesc in regiunea Asia-Pacific. De asemenea, unul din patru copii cu varsta sub cinci ani moare din cauza malnutritiei.

NASA: Pe de alta parte, expertii NASA au facut o paralela a situatiei cu motivele care au dus la prabusirea in trecut a unor imperii si sustin ca sfarsitul civilizatiei este aproape.

Astfel, matematicienii americani au descoperit ca civilizatia moderna isi va incheia ciclul de existenta in mai putin de un secol.

Sfarsitul civilizatiei e aproape? Un studiu NASA prezice infometarea populatiei

Cercetatorii au analizat cativa factori care stau la baza colapsului, cum ar fi cresterea populatiei si schimbarile climatice. Aceste cauze, combinate cu un consum excesiv de resurse si o stratificare economica intre bogati si saraci, pot duce la sfarsitul civilizatiei respective.

Oamenii de stiinta spun ca diferenta prea mare dintre saraci si bogati - care consuma prea mult din resursele planetei - poate duce la infometare in randul maselor. Acest lucru poate fi evitat prin aplicarea unui sistem de distributie echitabila, prin care consumul pe cap de locuitor sa fie redus la un nivel sustenabil.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#foamete lume, #foamete planeta, #foamete Pamant, #prabusire civilizatie , #agricultura