Gradinar de oras Gradina casei vechi de un veac si sufrageria din mijlocul naturii

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 07:38
8487 citiri
Gradinar de oras Gradina casei vechi de un veac si sufrageria din mijlocul naturii

Reparatiile necesare de urgenta la acoperisul unei case ridicate acum mai bine de un secol au avut urmari nefericite asupra vegetatiei bogate dimprejur. In locul gradinii cu flori si legume a rasarit molozul.

Cu un buget limitat de criza, dar cu rabdare si drag, santierul s-a prefacut, in anii ce au urmat, intr-un veritabil colt de natura in plin spatiu urban.

Familia Maris locuieste in Arad, intr-o casa veche din 1904. Gradina se intinde pe o suprafata de aproape 1.000 de metri patrati.

Lucrarile au inceput in 2008, cand, in urma unei ierni grele, acoperisul a ajuns pe punctul de a se prabusi. Cu aceasta ocazie, intreg podul a fost transformat intr-un spatiu locuibil, povesteste Ivona Maris, care sta impreuna cu prietenul ei, Stefan, chiar aici, la "mansarda".

Parintii ei, care au cumparat locuinta in 1981, locuiesc la demisol, in timp ce etajul se afla intr-un permanent proces de reamenajare.

In urma cu trei ani, atentia s-a indreptat catre gradina.

"Pentru ca veneam dupa un santier care ne-a secatuit financiar si, mai mult, eram intr-o perioada in care ramaseseram si eu, si prietenul meu fara locuri de munca, amenajarea gradinii a fost la inceput un fel de terapie si un mod placut de a ne umple timpul liber, care ne prisosea.

Probabil cea mai mare investitie atunci a fost in fantana, de vreo 450 de lei. In rest, am refolosit tot ce se putea si ce aveam ramas de la santier si am facut totul cu mainile noastre", ne-a spus Ivona Maris. S-a tinut cont si de prezenta celor cinci cateluse, doi caini si trei motani care impart curtea casei.

Cu studii in inginerie chimica, specializarea finisare chimica textila, tanara a prins "microbul" in perioada in care a condus departamentul pentru gradini din cadrul unui magazin de bricolaj.

Lucreaza in prezent la o firma de software si webdesign din Arad si are un blog de gradinarit, Din Mansarda.

Calatoriile in Marea Britanie au inspirat-o si i-au conturat gustul pentru gradini. Isi doreste sa ajunga sa aiba in timp o adevarata "kitchen garden".

Familia Maris are acum in gradina, pentru consum propriu, rosii, ardei, vinete, fasole, dovlecei, plante aromatice, dar si visini, pruni, meri, caisi, un cires, un gutui, zmeuri, agrisi, coacazi, vie.

Rondurile cu flori sunt exuberante: troneaza aici trandafirul, urmat de crizanteme si aster. Trei exemplare de buddleja umplu curtea de fluturi. Exista si un gutui japonez, hamamelis si liliac, iar sub vie, la umbra, o fasie mare plina cu lacrimioare.

Mai sunt lalelele, o multime de branduse, zambile, irisi, narcise, iar vara dalii, gladiole si crini. Apoi galbenelele, panselutele, albastrelele, carciumaresele, hibiscus si nelipsitele muscate, ne-a mai spus Ivona Maris.

Familia Maris se mandreste si cu o productie uriasa de smochine in acest an.

"Sufrageria" din gradina

Pentru a se bucura de priveliste, membrii familiei si-au dorit un loc sub pomi, cu umbra, dar si cu putin soare. A aparut, astfel, o "sufragerie" in aer liber.

"Structura ei s-a conturat din mers, in functie de materialele pe care le aveam la dispozitie, ramase de la santier. Singurele lucruri in care am investit au fost patru stalpi din lemn si doi saci cu ciment", a precizat Ivona Maris.

De constructie s-a ocupat prietenul sau.

Despre ingrijirea gradinii si cheltuieli

Intretinerii gradinii ii sunt alocate aproximativ doua ore pe zi in cursul saptamanii si de trei ori mai mult in weekend.

Cea mai mare cheltuiala, de aproximativ 100 de lei pe luna, o reprezinta curentul pentru alimentarea pompei de apa.

In timp, au cumparat o masina de tuns iarba, o motosapa, un atomizor, un trimmer, furtun si conectori, aspersoare pentru gazon, foarfeca pentru taiatul crengilor si, recent, o sera mica pentru rasaduri, investitia totala ridicandu-se la circa 5.000 de lei.

Alte costuri sunt cele legate de bulbi, de seminte si de rasaduri, in jur de 1.000 de lei in fiecare an.

La activitatile din curtea casei participa intreaga familie, pasiunea pentru flori si gradina fiind impartasita de toti cei patru membri.

"In privinta gradinii de legume ne bazam pe sfaturile tatei, care a crescut la tara, parintii lui ocupandu-se cu agricultura. Din cauza slujbei insa, tata este foarte des plecat in delegatii, asa ca in mare parte ingrijirea gradinii a cazut in sarcina mea si a prietenului meu, Stefan. Pe partea de flori, primim sfaturi de la mama.

Acum, Stefan se ocupa de muncile mai solicitante fizic: sapat, tuns gazon, taiat si curatat pomi. Eu ma ocup de plantat bulbi, copilit rosii, curatat flori, tuns trandafiri, iar mama se ocupa de ingrijirea plantelor la ghiveci", a continuat Ivona Maris.

Gradina in plina transformare

In timp ce un nou santier se anunta in curtea familiei Maris, urmand renovarea fatadei, in privinta gradinii exista o multime de idei. Pentru viitor, lista cu dorinte prevede, printre altele, un iaz si o rocarie, o adapatoare pentru pasari, capsuni cultivati pe verticala, pe paleti, flori "companion" pentru legume si multe hortensii.

Foto: Arhiva personala

Viata la oras devine uneori sufocanta - inconjurati de betoane dogoritoare, santiere asurzitoare, praf si gunoaie, dorinta de evadare in natura este aproape de nestapanit.

Exista insa oameni care reusesc sa-si implineasca aceasta aspiratie in armonie cu traiul obisnuit, transformand bucati de pamant din apropierea lor in adevarate oaze urbane. Sunt gradinarii de oras - pasionati de natura, avizi de gustul roadelor curate, dornici sa faca lumea din jur un loc mai verde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#gradina casa, #amenajare gradina , #agricultura