Gradinar de oras Intr-un balcon din Italia cresc in pamant romanesc legume si fructe aromate

Luni, 18 August 2014, ora 07:34
11897 citiri
Gradinar de oras Intr-un balcon din Italia cresc in pamant romanesc legume si fructe aromate

Stabilit in urma cu mai bine de un deceniu intr-un oras italian, un roman isi intretine pasiunea pentru gradinarit chiar in balconul apartamentului in care locuieste.

Ghiveci cu ghiveci, a prins viata aici o mica gradina cu legume, plante aromatice, capsune si zmeura, care cresc, partial, in pamant romanesc.

"Am inceput sa cultiv legume pe balcon in 2003 sau 2004, cand cineva mi-a facut cadou o planta de ardei iute. Cum nu aveam pamant, am rasadit-o intr-un ghiveci putin mai mare si totul a fost OK.

Anul urmator am continuat rasadind rosii, ardei gras si vinete. Rezultatele au fost incurajatoare, am inteles ce fel de ghivece trebuie sa folosesc, cum trebuie sa le ud, in general, ce trebuie sa fac pentru a mari productia", a spus Cornel Ghervas pentru Ziare.com.

Acum are pe balcon aproximativ 30 de plante, printre care capsuni, vinete, ardei gras, ardei iute, dovlecei, rosii, patrunjel, telina, rozmarin, cimbrisor, menta, lavanda, muscate si un zmeur cu fructe galbene, despre care spune ca sunt foarte aromate.

Inceputurile din Italia si propria firma de gradinarit

Absolvent al liceului agricol in Romania, Cornel Ghervas a ajuns in Italia in 2003, reusind cu mare greutate sa-si gaseasca un loc de munca in constructii.

"Dupa doi ani am gasit un post mai serios la o firma care distribuia carne de pui. In 2011, firma a inceput sa aiba probleme financiare si m-a concediat", ne-a povestit romanul.

Un an mai tarziu si-a infiintat propria firma de gradinarit.

"Nu e simplu si nu a fost simplu, dar am avantajul ca fac ce-mi place, clientii sunt multumiti. Primul an de gradinarit a fost dramatic, acum treburile s-au mai asezat. Sper sa reusesc sa-mi fac o reputatie si o clientela pe masura", a continuat gradinarul.

In gradina de acasa cultiva pe pamant romanesc.

"In sufletul meu cred ca voi fi mereu un gen de taran care a ramas cu gandul la pamantul stramosesc. Pamantul adus din Romania l-am amestecat cu pamantul cumparat, dar stiu ca e acolo, in ghivecele de pe balcon", ne-a marturisit Cornel Ghervas.

Gradinar pe balcon

Nu este deloc greu sa ai o mica gradina de legume pe balcon.

"Sunt suficiente cateva ghivece, putin pamant, cateva plante, mai multa pasiune si gradina prinde viata.

Cultivarea legumelor pe balcon nu-mi rapeste foarte mult timp: 30 de minute dimineata devreme, cand irig, si inca o jumatate de ora seara, cand observ plantele, mai elimin o buruiana sau recoltez", a mai spus gradinarul.

Cel mai mult ii place sa asocieze plantele: cultiva in acelasi ghiveci ardei gras cu salata, cu ridichi, cu patrunjel sau cu telina, avand, astfel, tot timpul pamantul din ghiveci ocupat, ceea ce il motiveaza sa cultive mereu.

In ceea ce priveste productia, recunoaste ca nu se obtin cantitati record, dar satisfactiile sunt de alta natura: "O rosie produce in jur de 10-12 fructe, o vanata 8 sau 10, un ardei gras intre 8 si 12, dar pentru cineva care e pasionat sunt rezultate fantastice.

Cel mai bine se preteaza cultivarii pe balcon plantele aromatice, patrunjel, telina, rozmarin, menta, cimbrisor... Cat de practic e sa culegi patrunjelul de pe balcon chiar atunci cand ai nevoie".

Cornel Ghervas, care le ofera sfaturi de gradinarit celor ce indragesc aceasta indeletnicire pe blogul sau sau in cartile scrise in timpul liber, ne-a vorbit si despre conditiile optime pentru o gradina pe balcon.

In timp ce balconul din apartamentul inchiriat de el chiar in centrul orasului Macerata are o expunere sudica, ceea ce inseamna ca beneficiaza de soare doar la pranz, este mai favorabila o expunere estica, sud-estica, vestica sau sud-vestica. Ajuta si o buna circulatie a aerului si este indicat ca spatiul sa fie ferit de vanturi puternice.

"Balconul meu mai are inconvenientul ca este in comun cu alte doua apartamente care sunt proprietatea unui hotel deci am tot timpul vecini diferiti, uneori mai lipseste o capsuna un ardei, dar raman si pentru mine", a adaugat Cornel Ghervas.

"Italienii sunt capabili sa desparta o strada in doua doar ca sa salveze un arbore"

In Italia, multi dintre cei pe care ii cunoaste cultiva cate ceva pe balcon: busuioc, rozmarin, cimbrisor, patrunjel, telina, menta, tot felul de plante aromatice utile in bucatarie.

"Pot spune ca in Italia plantele sunt pretuite; cred ca peste 90% dintre balcoane sunt pline de flori si plante ornamentale. Au o cultura aparte pentru verde, sunt capabili sa desparta o strada in doua doar ca sa salveze un arbore", a subliniat Cornel Ghervas.

Viata la oras devine uneori sufocanta - inconjurati de betoane dogoritoare, santiere asurzitoare, praf si gunoaie, dorinta de evadare in natura este aproape de nestapanit.

Exista insa oameni care reusesc sa-si implineasca aceasta aspiratie in armonie cu traiul obisnuit, transformand bucati de pamant din apropierea lor in adevarate oaze urbane. Sunt gradinarii de oras - pasionati de natura, avizi de gustul roadelor curate, dornici sa faca lumea din jur un loc mai verde.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#gradina balcon, #plante balcon, #legume balcon , #agricultura