Grau mai putin si mai scump, dar de o calitate "nemaiintalnita"

Marti, 10 Iulie 2012, ora 22:01
3247 citiri
Grau mai putin si mai scump, dar de o calitate "nemaiintalnita"
Foto: Arhiva

Productia medie de grau la hectar s-a diminuat cantitativ cu 20% in acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar pretul graului la producatori a crescut cu circa 20-25% in timpul recoltarii, insa calitatea este "nemaiintalnita in ultimii 25 de ani", au anuntat, marti, la finalul discutiilor de la Ministerul Agriculturii, reprezentantii Organizatiei Interprofesionale "Cereale si Produse Derivate".

"Din punct de vedere al calitatii s-a constatat la grau o calitate mai buna in acest an, cu o diminuare cantitativa ca randament pe unitatea de suprafata de circa 20%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, din cauza secetei si a conditiilor meteo care au fortat in ultima perioada aceste culturi", a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

Presedintele Organizatiei Interprofesionale, Aurel Popescu, a confirmat calitatea productiei de grau din acest an, catalogand-o ca "nemaiintalnita in ultimii 25 de ani". "Intr-adevar, avem o productie medie de grau la hectar mai mica decat anul trecut, dar avem o calitate exceptionala, nemaiintalnita in ultimii 25 de ani, iar din acest punct de vedere o cantitate foarte mare de grau pleaca la export.

De aceea vrem sa facem o balanta, la sfarsitul recoltarii, sa stim pe ce surse de grau contam, sa nu avem probleme pe parcursul recoltei. Productia medie este mai mica, dar producatorii au un pret mai mare decat in anii anteriori cu circa 20-25 de procente, cam cu cat este pierderea medie la hectar, dar nu vor avea pierderi in activitatea de productie agricola", a spus Popescu.

In ceea ce priveste efectele acestor cresteri in pretul painii, seful organizatiei interprofesionale considera ca acestea se vor vedea in cel mult o luna. "Efectele se vad deocamdata la faina, iar la paine cel mai probabil dupa o luna. Daca piata nu absoarbe, atunci este pierdere curata pentru brutari", a adaugat seful organizatiei interprofesionale, Aurel Popescu.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, pana la aceasta data s-a recoltat 90% din suprafata cultivata cu orz, 30% din cea cu grau si secara, la rapita - 50%, la orzoaica de toamna 85%, iar la cea de primavara - 25% din suprafata. Pierderea medie la hectar la orz este estimata la 17% in aceasta perioada.

Oficialul MADR a precizat ca recoltatul se va finaliza in cel mult 10 zile, daca se lucreaza in ritmul actual si daca nu vor fi incidente climatice.

Potrivit datelor INS, productia de grau a Romaniei in 2011 a fost de 7,103 milioane tone fata de 5,812 milioane tone in 2010, cea de orz si orzoaica de 1,355 milioane tone (1,311 milioane tone in 2010), iar productia de ovaz a depasit anul trecut 376.000 tone fata de 304.000 tone in anul precedent.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#productie grau Romania, #scumpire grau , #agricultura