The Guardian: Problema grava a taranului roman de care toata lumea a uitat

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 22:10
3461 citiri
The Guardian: Problema grava a taranului roman de care toata lumea a uitat

Reversul "invaziei romanilor" este liberalizarea pietei agricole in Romania, in detrimentul economiei agricole locale, scrie presa britanica.

In contextul isteriei create in jurul migrarii din Romania la inceputul acestui an, a fost omis un aspect esential: granitele se deschid pe ambele sensuri, noteaza The Guardian.

In timp ce tabloidele britanice anuntau "invazia romanilor", potentialii intrusi se pregateau pentru o invazie la ei acasa: 1 ianuarie 2014 a marcat finalul lunii de miere a Romaniei ca tara nou membra a Uniunii Europene.

Conform legislatiei europene, tara a fost obligata sa isi deschida piata agricola pentru investitorii straini.

Avand in vedere ca Romania are aproape 5 milioane de fermieri, ceea ce reprezinta un sfert din populatia tarii, aceasta masura este una foarte serioasa, apreciaza The Guardian.

Sub presiunea gigantilor agricoli catre care merge cea mai mare parte din subventiile europene, micii fermieri se confrunta cu o decizie dificila: sa vanda si sa se mute in Vest pentru a-si cauta un loc de munca sau sa se mentina pe pozitii si sa suporte saracia din mediul rural.

Aceasta nu este o realitate recenta in Romania. In ultimul deceniu, aproape un milion de hectare de pamant au fost cumparate de companii straine, care s-au folosit de bresele existente in legislatie.

Migrarea taranilor spre mediul rural nu este o politica sociala, asa cum indica autoritatile, ci un mecanism de piata, integrarea Romaniei in economia globala alimentata de acumularea de avutie.

Taranii constituie un obstacol in calea acestui lucru, deoarece nu produc bogatie, dar sunt, colectiv, proprietarii unei resurse care valoreaza mult pentru investitori. Antipatia fata de tarani este motivata pur si simplu prin faptul ca acestia stau in calea celor catorva oameni care fac o multime de bani.

Jurnalistii The Guardian arata ca in Anglia un proces similar a durat trei secole, in timp ce in Romania acesta se desfasoara pe parcursul a trei decenii. Pamantul detinut de stat a disparut, fiind inchiriat ieftin companiilor straine.

In acelasi timp, populatia rurala creste. Anual, peste 100.000 de oameni se muta de la oras la tara. Aici, "cel putin, oamenii se pot hrani. Insa, de obicei, nu rezista mult. Cei tineri se muta in Occident cu contracte de munca temporare, intorcandu-se acasa cu bani pentru a-si sustine familiile", a spus Dumitru Sandu, expert in imigratie din cadrul Universitatii Bucuresti.

Tocmai acele tari care se opun cel mai puternic imigratiei sunt adesea cele mai infocate sustinatoare ale pietei libere, care a creat aceasta situatie, si aceleasi tari care profita de deschiderea vecinilor lor est-europeni.

Spre deosebire de Polonia si Ungaria, care au adoptat legi pentru protejarea proprietarilor locali, Romania nu are un astfel de plan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Guardian tarani Romania, #vanzare pamant Romania, #liberalizare terenuri , #agricultura