Ziare.com

Guvernul subventioneaza berbecutii de reproductie - cate unul la 30 de mioare

Duminica, 05 Octombrie 2014, ora 22:22

   

Guvernul subventioneaza berbecutii de reproductie - cate unul la 30 de mioare
Statul va subventia 50% din pretul pe care crescatorii de ovine il platesc pentru berbecutii de reproductie, ajutorul financiar avand ca scop dezvoltarea perfomantelor animalelor pe linie genetica, a declarat duminica ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent in localitatea Costesti, la expozitia anuala dedicata rasei de ovine turcana.

"Vom acorda un ajutor, asa cum am anuntat deja, care consta in subventionarea cu 50% din pretul pe care il platesc (crescatorii - n.r.) pentru berbecutii de reproductie. La fiecare 30 de mioare pot sa cumpere un berbecut cu pretul subventionat 50% si cred ca in felul acesta, intr-un an sau doi, vom vedea efecte pozitive din punct de vedere al geneticii", a afirmat ministrul Agriculturii.

Dam pe-afara: Am ajuns sa exportam din agricultura mai mult decat importam

Potrivit lui Constantin, este posibil ca in cursul saptamanii viitoare sa fie aprobata o hotarare de guvern in sensul acordarii subventiei pentru ameliorarea genetica a animalelor, scopul final fiind cresterea productiilor de lapte si carne.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca viitorul Program national de dezvoltare rurala, in valoare de 8 miliarde de euro, va pune accent pe imbunatatirea genetica, atat in sectorul zootehnic, cat si in cel vegetal, legumicultura si horticultura.

In ceea ce priveste boala "limbii albastre", Constantin a mentionat ca trebuie gasite solutii astfel incat, daca exporturile de animale vii vor fi restrictionate, sa se poata trece la un export de carne in carcasa.

Avem 15 milioane de oi

Zeci de crescatori de ovine au luat parte duminica la cea de-a zecea editie a expozitiei de ovine din rasa turcana, in localitatea Costesti.

Potrivit presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Ovine Dacia din judetul Hunedoara, Dumitru Andresoi, rasa turcana reprezinta circa 75-80% din totalul ovinelor care cresc in tara iar in judetul Hunedoara numarul acestora reprezinta peste 95% din efective.

"Este rasa de ovine autohtona, adaptata conditiilor meteo din Romania. Este o rasa productiva mixta, de lapte si carne. Efectivele au crescut de la 5,8 milioane in anul 2007 la peste 10 milioane de oi, eligibile pentru plata subventiilor, in acest an", a precizat Andresoi.

El a apreciat ca daca se iau in calcul toate efectivele, atunci in Romania cresc circa 15 milioane de oi.Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1212 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Lasa ca va vine iarna aia ...

doare capu ' . Cred ca veselii astia au un program bine stabilit , pt. pomenile astea . Il au pe savantul Vanghelie in curte , ex. cel mai bun.
Asta e cu autobuzele dupa culori , si , are sofer ca nu stie care-i stanga sau dreapta. Asta e ielectoratul !

 

pai don' menistru, mioarele este fecioare -....

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
"La fiecare 30 de mioare pot sa cumpere un berbecut cu pretul subventionat 50% si cred ca in felul acesta, intr-un an sau doi, vom vedea efecte pozitive din punct de vedere al geneticii", a afirmat ministrul Agriculturii" daniel si cum il mai cheama.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
....ce face nea statu': suptventioneaza ca desfraul sa ia amploare ? ce ne facem don' menistru': ramanem fara de Miorita si-o facem de Oaie distrugand simbolurile noastre nationale?

 

Ce bine este sa fii berbecut in Romania! Vezi dottore ce sansa ai

ratat?!?

"Guvernul subventioneaza berbecutii de reproductie - cate unul la 30 de mioare" :)))

Dar mai sint si unele mioare din rasa Creazta care au mai multi berbecutzi la dispozitie!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor