In asteptarea invadatorilor care ne vor cumpara glia

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 18:07
3678 citiri
In asteptarea invadatorilor care ne vor cumpara glia

Romanii sunt mari iubitori de UE, erau candva cei mai euroentuziasti. Dar numai cand este vorba despre avantaje. Ne aparam cu maxima vocalitate dreptul de a avea usile pietei de munca larg deschise peste tot in lume.

Suntem sensibili la orice iz de discriminare si ne revendicam, justificat de altfel, statutul de cetateni europeni cu drepturi perfect egale cu ale tuturor celorlalti. Dar cand vine vorba despre obligatii, cand noi trebuie sa deschidem usile, ne loveste nstionalismul gaunos si isteric, de tip '90, cand nu ne vindeam tara pentru a o face praf cu mana noastra.

Ultima dovada este chestiunea cumpararii terenurilor de catre straini. Primele frisoane au aparut, mai discret, de anul trecut. Dar cand s-a aflat de intentia statului maghiar de a sponsoriza cumpararea de terenuri in Romania, pe multi parca i-a lovit fulgerul. Sa vina ungurii sa ne cumpere metru cu metru Ardealul? Tradare, tradare, de trei ori tradare!

Am auzit tot felul de litanii penibile cu trimitere la Octavian Goga si Liviu Rebreanu, am auzit afirmatii ridicole de tipul "pana la intrarea in vigoare a unei noi legi, suntem sub incidenta Tratatului de Aderare", de parca am fi vreodata in afara acestor prevederi si vreo lege ar putea sa le contrazica!

Toata nebunia aceasta nationalista este cat se poate de falsa si chiar periculoasa din cateva motive clare.

1. Regulile UE trebuie respectate nu doar cand ne sunt favorabile si nu pot fi eludate cand nu ne convin. Despre faptul ca oricare cetatean european va putea sa cumpere pamant in Romania se stia din momentul in care am semnat aderarea la UE. Daca reprezenta un impediment de netrecut, daca nu intelegem ca, indiferent cui apartine el, pamantul nu poate fi dus peste granita si ramane teritoriu romanesc, daca nu putem depasi un retard nationalist, ar fi trebuit sa refuzam aderarea cu totul.

Nu mergeam sa muncim in UE, dar nici picior de strain nu ne calca glia. Dar nu numai ca nu a fost o problema, ci guvernul Nastase a negociat si cele mai mici termene pentru deschiderea pietei terenurilor pentru straini.

2. Regulile UE functioneaza in ambele sensuri. Nu doar strainii pot navali ca hoardele, nu-i asa?, pentru a ne cumpara noua pamantul. Si noi putem cumpara oriunde in UE. Nimeni nu impiedica statul roman sa sponsorizeze cetatenii romani care vor sa cumpere terenuri in Ungaria, de exmplu, daca tot traim cu aceasta obsesie istorica bine intretinuta de securistii de ieri si de azi.

3. Nu poate fi cumparat decat ceea ce e de vanzare. Nu e vorba despre expropriere, despre ocupatie sau mai stiu eu ce nenorocire. Asa ca ungurii, spre exemplu, nu vor putea cumpara decat ceea ce scot ardelenii la vanzare. Daca tot ne zvarcolim de nationalism, nu avem decat sa nu vindem.

In plus, la nivel individual, vanzatorul isi alege cumparatorul. Nimeni nu il obliga sa incheie un contract cu cine nu vrea. Criteriile ii apartin. Vor fi tentati cu bani multi? Pai, daca esti nationalist si glia strabuna ti-e icoana, banii nu conteaza, nu? Nu vinzi si gata! Daca vinzi inseamna ca icoana nu e chiar asa icoana, ma gandesc.

4.Solutia gasita, pasamite, de guvern, adica acea lege care extinde dreptul de preemtiune la toti locuitorii unei localitati si chiar asupra statului este o imensa prostie, care contravine atat Constitutiei, cat si legislatiei europene, pentru ca impiedica libera circulatie a terenurilor.

Una este sa aiba drept de preemtiune vecinii si cu totul altceva sa aiba prioritate aproape orice roman. Cum ar fi sa existe prin Germania, Spania sau oricare alta tara o lege care sa spuna ca un roman poate ocupa un loc de munca doar daca nu-l vrea un cetatean al localitatii respective? Cati metri am sari in sus pentru a acuza discriminarea?

Vrem sa stimulam fermierii romani? Excelent! Este exact ceea ce ar trebui sa facem demult, printr-o politica inteligenta care lispseste cu desavarsire, prin stabilitate legislativa si prin debirocratizare. In niciun caz insa cu legi stupide si protectioniste care nu vor reusi sa ne aduca noi probleme cu Bruxelles-ul.

Cat despre presa care se da de ceasul mortii privind in zare venirea viitorilor proprietari din Ungaria, ar face bine sa-si aminteasca penibilul in care au picat tabloidele britanice asteptand la aeroport hoardele de romani. Nu e nicio diferenta.

E grav ca desi suntem de atata vreme membri UE, desi beneficiem din plin de drepturile si libertatile oferite de regulile europene ale deschiderii si egalitatii, nu am inteles ce inseamna cu adevarat conditia de european si fundamentul clubului din care facem parte.

E grav ca ne comportam in continuare atat de provincial si visceral, ca suntem inca atat de vulnerabili la manipulari grosiere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#vanzare teren straini, #Ungaria pamant Romania, #lege vanzare terenuri, #drept de preemtiune , #agricultura