Inundatiile au pus la pamant agricultura. Vezi cat s-ar putea scumpi alimentele

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 13:54
3015 citiri
Inundatiile au pus la pamant agricultura. Vezi cat s-ar putea scumpi alimentele
Foto: Arhiva

Romanii au simtit in aceasta vara, pe langa ostilitatea guvernantilor, care au redus salariile bugetarilor si au majorat TVA, si furia naturii. Ploile abundente, care au cazut timp de aproape o luna au distrus culturile agricole si au distrus investitia multor tarani, al caror trai se bazeaza doar pe munca pamantului. In aceasta situatie, toti romanii isi pun acum intrebarea: se va scumpi painea din toamna?

Daca momentan nu exista date oficiale in ceea ce priveste cresterea preturilor, cert este ca inundatiile din luna iunie au distrus aproape 126.000 de ha de culturi agricole, valoarea pagubelor estimate fiind de 133,6 milioane lei, iar in acest an se asteapta o productie de grau de numai 3,3 milioane tone.

Suprafata total afectata de inundatii este de 125.753 de ha, din care 26.420 de ha afectate in proportie de 100%, iar restul de 99.333 in proportii de peste 30%. Principalele culturi afectate sunt cele de grau, secara si triticale, adica 30.349 de ha, din care 6.437 de ha au fost distruse in totalitate, urmate de orz si orzoaica - 6.238 ha, din care 1.941 distruse 10%, rapita de ulei, 10.786 ha afectate, din care 2.306 afectate complet, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii si transmise Ziare.com

De asemenea, au fost distruse 26.690 de ha de porumb si sorg (3.954 ha in totalitate), 6.280 ha floarea- soarelui (1.767 ha in totalitate), 1.513 ha de soia (474 in totalitate), 4.764 ha de cartofi (801 in totalitate), 850 ha sfecla de zahar (242 in totalitate), 29.720 ha pasuni si fanete (6.700 ha distruse in totalitate).

Datele Ministerului Agriculturii vizeaza doar culturile distruse de inundatiile din luna iunie, insa cum vremea a fost capricioasa si in luna iulie, situatia s-ar putea inrautati. Din cauza cantitatilor mari de precipitatii, productiile agricole vor fi influentate negativ in acest an, atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ.

Suprafetele afectate de inundatii se regasesc in 33 de judete, suprafetele cele mai mari fiind in judetele Arges-19.390 ha, Botosani-18.209 ha, Suceava-17.571 ha, Calarasi-14.385 ha, Dambovita-9.307 ha, Neamt-5.643 ha, Dolj-5.213 ha, Harghita-3.902 ha, Tulcea-3.630 ha, Bacau - 3.627 ha, Alba-3.548 ha, Iasi-3.220 ha.

Suprafata de grau afectata de inundatii reprezinta 1,5% din totalul suprafetei ce urmeaza a fi recoltata, astfel ca la aceasta data, Ministerul Agriculturii apreciaza ca productia de grau va acoperi necesarul de consum intern, iar Romania nu va fi nevoita sa importe.

Chiar si asa, anul acesta se asteapta ca productia de grau sa fie de 3,3 milioane de tone, fata de 5,2 milioane de tone in 2009 si de 7,7 milioane de tone in 2008. Daca productia medie la hectar a fost anul trecut de 4,2-6,7 tone/ha, anul acesta ea se va cifra la 2,5-3,2 tone/ha.

Nu vom importa niciun bob de grau

In ceea ce priveste posibilitatea ca Romania sa importe grau, daca reprezentantii Ministerului Agriculturii sunt optimisti, si cred ca nu se va intampla acest lucru, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) este de alta parere. Potrivit acestuia, tara noastra va fi in situatia in care va trebui sa importe grau cel mai probabil la inceputul anului viitor, iar tot atunci pretul painii si produselor de panificatie ar putea creste.

"Putem sa discutam despre o eventuala criza care sa conduca la preturi mai mari in momentul in care recolta este in hambar. Atunci vom sti cu certitudine care este productia, care este cantitatea pe care o putem folosi, atat din punct de vedere cantitativ, cat si din punct de vedere calitativ, pentru industria de morarit si panificatie. Atunci vom sti daca va trebui sau nu sa importam.

Din punct de vedere al calamitatilor, in momentul de fata datele sunt certe, o parte sigura este distrusa din cauza inundatiilor, o alta cantitate importanta e compromisa din cauza ploilor abundente, care au dus la incoltirea graului in lan inainte de reocltare. Eu cred ca vom avea nevoie de o cantitate de import spre sfarsitul acestui an sau spre inceputul anului viitor. Pentru lunile viitorare va fi suficienta cantitatea recoltata", a declarat Dragos Frumosu, pentru Ziare.com.

Dificultatile financiare vor impiedica societatile comerciale care se ocupa cu produsele de panificatie sa importe grau mai devreme, iar acest lucru se va intampla in momentul in care rezerva Romaniei se va termina.

"In conditiile astea noi suntem ca si producatori nepregatititi si nu pentru ca nu stim ce sa facem, ci nepregatitit din punct de vedere financiar. Greutatile financiare, utilizarea creditelor sau a liniilor de credite pentru a ne proteja putin si pentru a cumpara dinainte cantitatea de grau necesara nu prea exista in Romania. Problemele financiare la majoritatea societatilor comerciale nu permit ca acum, dupa recoltare, sa achizionam pe societati cantitatea necesara pana la urmatoarea recolta. Si atunci sigur vom importa.

Exista o criza economica la nivel mondial, exista si o criza a alimentelor din cauza schimbarilor climatice drastice in ultima perioada, si daca lucrurile vor evalua in sensul asta, vom asista la o crestre a preturilor in morarit si panificatie", este de parere specialistul contactat de Ziare.com.

Painea s-ar putea scumpi cu 10%

Cresterea pretului graului la bursa ar putea determina si cresterea pretului la produsele de panificatie, in momentul in care vom fi nevoiti sa importam, cu aproximativ 10%.

"Daca datele mele sunt certe vizavi de cresterea pretului la bursa cam cu 20 de euro pe tona, in conditiile in care pretul la o tona de grau era de 167 de euro fara TVA, pana la aceasta crestere, asta inseamna o crestere a pretului spre 10%. Pentru ca este o influenta directa a materiei prime, plus celelate costuri, in conditiile in care valoarea lor nu creste.

Pentru ca, daca discutam de costuri la combustibil, la energie electrica, caci atat combustibilul cat si energia electrica sunt utilizate si in procesul de morarit, cat si procesul tehnologic de fabricatie, atunci procentul de 10% reprezinta doar cresterea pretului la materie prima. Daca luam in calcul si celelate influente si procentul acesta poate sa creasca", este de parere presedintele FSI.

Potrivit datelor centralizate de asociatii, compromiterea culturilor poate ajunge, in acest an, pana la 40%. Din nefericire si calitatea acestora ar putea fi afectata, atat timp cat fermierii nu au primit bani necesari pentru subventii ca sa poate lucra aceste culturi la un nivel optim.

"Din ceea ce cunosc in momentul de fata direct de la oameni, de la asociatii, compromiterea culturii poate ajunge pana la 40%. Tinand cont de greutati, cu subventii mult mai mici decat anul trecut, fara alte forme de spijin care sa conduca la productia unui grau de calitate, productia va fi mult mai mica si suta la suta vom fi obligati sa importam.

Sigur ca Romania trebuie sa se alinieze unei politici agrare comunitare, peste tot se vorbeste despre acest lucru, sigur ca Ministerul Agriculturii nu se poate implica intr-un mod deosebit pentru sprijinul asociatiilor, dar este cert ca Romania are printre cele mai mici subventii fata de restul statelor membre", sustine Dragos Frumosu.

Din punctul sau de vedere, evaziunea fiscala ca crea si mai multe probleme producatorilor agricoli care lucreaza corect.

"Aici intervine si evaziunea fiscala, avand in vedere ca este o piata necontrolata, va conduce la o debusolare appietelor pe piata interna si la un joc al marilor negustori, pentru ca noi nu am stopat evaziunea. Toti producatorii si procesatorii care lucreaza corect vor pierde fata de evazionisti, care reprezinta un procent foarte mare. Aici ar fi trebuit implicarea statului.

In afara de subventii, Ministerul Agriculturii ar fi trebuit sa se implice in elaborarea unei strategii pe termen scurt, mediu si lung. Pe zonele agricole din Romania, se stie foarte clar, cultura de grau si de porumb este mai buna in sud, decat in centru sau in zonele de deal si munte, productia de legume si fructe are specificul ei, si atunci pe zone, daca faceam niste strategii care erau discutate cu asociatiile de producatori, indiferent ca ei sunt de grau, de floarea soarelui, de rapita, de rosii, de fructe etc, puteam sa le dam si posibilitatea ca, in functie de zona si de necesitati, pe fiecare suprafata de teren sa fie o productie buna", este de parere Dragos Frumosu.

Romanii vor manca mai putin si mai prost

Daca pana acum cheltuielile romanilor cu mancarea si intretinerea reprezentau 70% din venituri, odata cu taierea salariilor si cresterea TVA, acum ele reprezinta mai mult. In aceasta situatie, Romania s-au putea confrunta cu probleme sociale conflictuale.

"Chiar daca nu au crescut, a scazut volumul cumparaturilor, pentu ca omul este constient ca trebuie sa isi plateasca si o intretinere, sa isi plateasca si un abonament pentru transport, si atunci el reduce de unde poate. In maximul 3 luni de zile, daca lucrurile continua asa, pe fondul reducerii veniturilor si scaderii puterii de cumparare, exista riscul sa asistam la conflicte sociale majore, deosebit de periculoase", explica seful FSIA.

Conform specialistului, o prima tendinta in randul producatorilor, pentru ca acestia sa poata sa mentina pretul pe loc, in condtiile in care preturile la materia prima cresc, va fi aceea ca vor strica calitatea.

"Daca un salam sau un parizer care are, sa zicem, in reteta 60% carne si 40% grasime, ca sa nu creasca pretul, s-ar putea sa aiba de acum 40% carne si 60% grasime", a declarat Frumosu.

De aceea, acesta considera ca, pentru siguranta consumatorului, este deosebit de important ca pe fiecare produs alimentar sa existe retea cu procentele de continut. Totodata, seful FSIA condamna modul in care Guvernul a crescut TVA.

"Fiscalitatea in industria aimentat este foarte mare, intradevar mai sunt state care au crescut TVA, dar TVA la alimente a fost crescut diferentiat. Statele care isi respecta populatia fac asta. TVA la alimente diferentiat inseamna bani mai putini pe cantitatea de produs", a conchis Dragos Frumosu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#cresteri preturi, #pret paine, #agricultura inundatii , #agricultura