Inundatiile ne lasa fara legume si grau

Luni, 04 August 2014, ora 10:26
2489 citiri
Inundatiile ne lasa fara legume si grau
Foto: Antena 3

Ploile abundente din ultimele zile au facut mai mult rau decat bine agriculturii, afectand aproximativ 30.000 de hectare de teren, potrivit datelor oficiale.

Apa a afectat culturile de grau, asa ca recolta va fi de slaba calitate in urmatoarea perioada, arata Digi24.

De asemenea, in mai multe zone ale tarii, peste o treime din productia de rosii si ardei a mucegait pe camp.

In regiunile sudice, lanurile de cereale si gradinile sunt inundate de cateva zile. Si in Timis, raul Barzava a afectat gradinile din apropiere.

Inundatii in Timis: Cale ferata blocata de ape, drumuri inundate si 100 de case evacuate

"Rosii. Uitati cum arata... Nu mai avem ce face cu ele. A crescut apa si uite... Ploile, vijelii, asta este. Aveam si varza, si cartofi, nu mai e nimic. S-au dus", s-a plans un agricultor din Denta, judetul Timis.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a declarat ca "sunt anumite bazine, de exemplu cartofii de vara de la Lunguletu, din 3.000 de hectare, 2.500 sunt calamitate peste 30%".

"Pentru toamna, rezerva de zarzavaturi si legume care sa fie conservate va fi mai mica. Daca mai ploua, ramanem fara ardei, tomate, gogonele, castraveti, fasole pastai, fara radacinoase chiar, intra putregaiul foarte usor in radacinoase", a avertizat si Ion Cioroianu, reprezentant al Asociatiei Fermierilor din Romania.

Ancheta dupa inundatii - sunt defrisarile masive de vina?

In ceea ce priveste graul care nu a putut fi recoltat, fermierii spun ca cel putin un sfert va ajunge hrana pentru animale.

"De regula, in bazinele mari producatoare de grau, la sfarsitul lunii iulie recoltatul graului era finalizat. Suntem la 77-78% din suprafata recoltata, dar putem constata ca deja pe anumite zone si tinand cont de soiurile avute in cultura, sunt pierderi calitative", a mai precizat Botanoiu.

Fermierii asteapta acum despagubiri de la Ministerul Agriculturii, institutia platind deja circa opt milioane de lei pentru 1.500 de agricultori afectati de inundatiile din prima parte a acestui an.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#agricultura inundatii, #ploi afectat agricutura, #hectare inundate , #agricultura