Japonezii avertizeaza ca ne asteapta foametea. Au sau nu dreptate? - Tv Ziare.com

Vineri, 18 Martie 2011, ora 14:03
5001 citiri
Japonezii avertizeaza ca ne asteapta foametea. Au sau nu dreptate? - Tv Ziare.com

Desi analistii uneia dintre cele mai puternice agentii de brokeraj din Japonia avertizeaza ca romanii sunt europenii cei mai expusi la foamete in urmatorul deceniu, iar pe plan global se numara printre primele 12 populatii amenintate de criza alimentara, reprezentantii arcului guvernamental dau asigurari ca Romania este departe de astfel de probleme.

Deputatul UNPR Valeriu Steriu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, i-a contrazis, insa, intr-o emisiune TV Ziare.com.

"Romania nu este in situatia crizei alimentare. Anul 2010 a fost un an special la nivel mondial din cauza conditiilor meteo deosebite. Rusia a inregistrat seceta, care a dus la dublarea pretului graului in momentul in care au stopat exportul. Asta a dus la o perturbare si la alte tipuri de produse, cum ar fi cartofii sau zona produselor zootehnice si aici vorbesc despre furaje", a declarat fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Valeriu Steriu, la TV Ziare.com.

Acesta considera ca tara noastra se afla in afara oricarui pericol in ceea ce priveste o posibila criza alimentara tocmai pentru ca taranii isi produc singuri mancarea in gospodarie. "Ingrijorarea ca Romania este dispusa la foamete nu este una reala. In Romania se produce mult in gospodarie", a explicat Steriu.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Valeriu Steriu

Mai mult, Valeriu Steriu crede ca Romania a reusit sa profite de pe urma crizei cerealelor, care a avut loc anul trecut, si a intrat pe piete pe care inainte nu avea acces, micsorand decalajul dintre importuri si exporturi.

"In 2010, dupa iulie-august, producatorii au incasat preturi mai bune la cereale si pentru prima oara Romania si-a redus la jumatate decalajul dintre produsele importate fata de cele exportate. Avem in clipa de fata 750 de milioane de euro importuri de produse agricole mai mult decat exporturi. Criza ne-a permis insa sa intram pe mai multe piete pe care in trecut nu puteam exporta, avem export de grau, porumb, tigari", a precizat deputatul UNPR.

Japonia ne avertizeaza ca ne paste foametea - Radulescu: "Sa se uite in propria ograda!"

Din pacate insa, Romania este trasa in jos din punct de vedere agricol din cauza faptului ca nu are o strategie agricola si producem haotic.

"Romania nu are o strategie agricola, nu are o viziune. Daca in 2005 - 2006 Romania isi alinia legislatia pentru a intra in UE, din 2007 Romania merge fara o busola si produce fara o directie precisa pe niciun tip de produse agroalimentare. Avem multi specialisti, experti, tot acestia pot genera o viziune pentru agricultura Romaniei si trebuie facuta o strategie. Producem pompieristic si ne trezim cu surplus pe care nu avem cum sa il stocam", a opinat fostul reprezentant al Mnisterului Agriculturii.

Chiar daca, pe de o parte, seceta de anul trecut a distrus culturile de cereale la nivel international, iar, pe de alta parte, inundatiile din Romania au distrus culturile de legume, anul 2011 se anunta un an agricol bun, ceea ce ar putea face ca preturile la produsele agroalimentare sa scada. Un exemplu in acest sens va fi cartoful, la care, odata ce noua productie va fi scoasa pe piata, pretul sau va ajunge la valori normale.

"Anul acesta s-au importat cartofi la pret mult mai mare. Daca la Viena kilogramul de cartofi e un euro, in Rormania este de 3 lei-3,50 lei, scumpire generata si de intrarea in post. Odata cu noua recolta, pretul carofului va scadea destul de mult", asigura Valeriu Steriu, completand ca "perspectivele sunt bune pentru acest an si in privinta tarilor considerate mari producatoare".

Cum salvam agricultura romaneasca?

Deputatul considera ca politicile europene si modificarea politicii agricole comune vor face ca Europa sa ramana pe picioare in fata unei eventuale crize a alimentelor, iar Romania va putea sa inceapa cu acest prilej sa-si valorifice potentialul. Potrivit deputatului, romanii ar trebui sa valorifice mai bine culturile de grau, porumb, orez sau tutun si fermele de oi.

"Speram ca si Romania sa ajunga sa exporte mai mult decat sa importe. Este acea legenda ca putem produce mancare pentru 80 de milioane de locuitori. Trebuie sa facem in asa fel incat asta sa fie realitate si nu doar potential. Romania poate sa asigure si pentru Europa si pentru Asia cantitati mari de orez. Romania conteaza tot mai mult in productia de porumb, de cereale, de soia.

Romania are peste 7 milioane de oi si are un potential ce conteaza in Europa. Contam insa prea putin din punct de vedere al performantei. Exportam carne de oaie si nu produse pentru ca abatoarele nu se pot alinia la nivel europen pentru a le prelucra. In privinta tutunului, exista terenuri si nu exista tehnologie si tocmai de aceea nu a mai fost productie. Exista inca o piata mare pentru tutun. Anul trecut au fost 20.000 de tone de tutun folosite, insa s-au importat", a explicat fostul secretar de stat.

Insa, pentru a avea o agricultura performanta, statul ar trebui sa rezolve problemele fermierilor, care constau in special in lipsa de bani si lipsa de depozite pentru a-si duce productia. In Romania avem un sprijin de maxim 100 de euro plata la hectar sau alt tip de sprijin, iar femierul european primeste de trei ori mai mult.

"Avem o problema in mediul rural ce consta in lipsa de cofinantare, de credite speciale pentru agricultori, prin care s-ar putea ridica niste fabrici in mediul rural. Problema este insa si ca nu exista perosonal bine calificat. S-au facut fabrici de lapte si abatoare, insa nu au reusit sa-si desfaca produsele. (...)

'Primul siloz' trebuie repornit, trebuie sa vedem ce nu a mers, sa vedem cati bani trebuie si sa mergem mai departe. Incalzirea globala face probleme si nevoia de a stoca pe termen lung cereale este tot mai mare", a mai spus invitatul Tv Ziare.com.

O alta dificultate a Romaniei este ca nu a reusit sa se concentreze pe gestionarea terenurilor, in conditile in care doar 4-5 milioane de hectare se lucreaza in ferme medii si mari, iar restul de 4-5 milioane de hectare sunt impartite la 1,2 milioane de fermieri, adica sunt tarani care nu lucreaza decat 2-3 hectare.

Din punctul sau de vedere, culturile hibiride si agricultura organica pot fi o solutie penttru agricultura Romaniei, insa tara noastra a adoptat o politica prudenta pe acest subiect si respecta politice europene, avand in vedere ca cercetarea mai are ceva de spus in aceste domenii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#criza alimentara Romania, #criza foamete Valeriu Steriu , #agricultura