Mananca romanii mai sanatos decat europenii? - Sondaj Ziare.com

Marti, 30 August 2011, ora 12:51
4678 citiri
Mananca romanii mai sanatos decat europenii? - Sondaj Ziare.com

Desi multi considera ca Romania este cu mult in urma tarilor europene dezvoltate, din punct de vedere al civilizatiei, nu acelasi lucru putem spune si despre agricultura tarii noastre. Si asta se datoreaza, in mare parte, faptului ca taranul roman a invatat sa foloseasca cele mai bune ingrasaminte chimice, pentru ca produsele sale sa arate ca cele de pe rafturile hipermarketurilor, produse care vin din import.

Cu o concurenta acerba in fata, evident ca niciun agricultor roman nu isi mai permite "luxul" de a face ca produsele sale sa fie cat mai naturale si, in consecinta, sa arate mai prost decat cele ale competitorilor europeni.

Astfel, in randul consumatorilor de rand, vine automat si intrebarea: mananca romanii mai sanatos decat restul europenilor? Sunt produsele din pietele si supermarketurile autohtone sanatoase? Ziare.com a incercat sa afle raspunsul la aceasta intrebare, cerand parerea cititorilor, dar si a unui specialist in domeniu.

"In primul rand, un taran nu a schimbat, nu schimba si nu-si va schimba niciodata felul in care munceste pamantul, ale carui roade se vad an de an in pietele noastre. Se mananca mult mai sanatos in Romania decat in multe tari europene si nu numai, iar aceasta este concluzia mai multor foruri europene din acest domeniu. Totusi, regulile de comercializare europene bazate pe importul si exportul de alimente, ce au drept motto 'libertatea comertului', nu tin atat de mult de calitate si pericolul pe care alimentele modificate genetic le pot crea asupra oamenilor, ci de imaginea alimentelor cat mai atragatoare pentru a atrage cumparatorii", a precizat Cristi Casian, cititor Ziare.com.

Din punctul sau de vedere, pentru comercianti nu primeaza sanatatea consumatorilor, ci doar profitul financiar cu orice mijloace.

"Oricine poate face diferenta intre produsele autohtone romanesti si cele din import. Concluzia este ca atunci cand se va renunta la falsele cumparaturi din marketuri, si aici ma refer la chimicalele din Occident, romanul va sti sa isi aprecieze cu adevarat sanatatea. Chiar daca 'reclama este sufletul comertului', uneori ambalajul insala foarte mult si are repercusiuni asupra populatiei.

Daca tarile vest europene au controale foarte stricte cu privire la calitatea alimentelor, cu atat noi ar trebui sa le respingem cu totul, sa ramana nevandute, in acest fel revenindu-se epidemiile si in acelasi timp descurajandu-se exportul de resturi europene. Poate ca va veni curand si ziua in care Romania nu va mai fi 'gunoiul Europei' din punct de vedere al calitatii exportului la alimente si nu numai", a completat Cristi Casian.

Romanii par sa fi inteles gresit ce inseamna, de fapt, un termen de valabilitate al unui produs sau un produs care, la suprafata, arata bine, astfel nu s-ar explica de ce prefera produsele "de plastic" de pe rafturile hipermarketurilor, in pofida fructelor si legunelor romanesti, din piete, dar care nu arata la fel de bine.

Ce trebuie sa urmarim atunci cand mergem la cumparaturi?

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, considera, la randul sau, ca sanatatea unui aliment este data de procesarea lui.

"Daca discutam de procesare, si vorbim de produse lactate sau carne, chestia cu sanatatea consta in ceea ce este facut produsul respectiv, lucru pe care ar trebui sa-l cunoastem citind pe eticheta fiecarui produs si, care, desigur, nu se intampla. Conteaza foarte mult procentul de slanina din produs, conteaza foarte mult daca un produs lactat e facut din lapte praf sau lapte proaspat. Cu cat procesarea este mai putina si mai naturala, atunci termenul de valabilitate este mai scurt si mai aproape de natural", a explicat acesta, pentru Ziare.com.

Astfel, romanii trebuie sa inteleaga ca, daca procesarea este mai complexa, dand un termen de valabilitate mare, produsul este mai putin sanatos, in sensul ca, in compozitie, contine acele E-uri cu care ne-am obisnuit, care dau culoare, maresc perioada de valabilitate, pastreaza niste proprietati care nu se modifica.

"Daca discutam de legume si fructe, nu sunt foarte convins ca, in momentul de fata, mancam foarte natural, pentru ca, in ultimii 10-12 ani, romanii au schimbat samanta pentru legume, in mod deosebit, au mers pe import de samanta masiv din Olanda, dar si din alte state, astfel incat rosiile sa fie mari, ardeii grasi sa fie mari, productia sa fie mare pe hectar. Dar acele seminte nu sunt semintele naturale pe care noi le aveam, de la un an la latul, ci sunt rezultate de-a lungul tratamentelor legumelor de-a lungul timpului. De aceea, produsele importate au aceeasi dimensiune. Romanii au schimbat sistemul asta de insamantare si, tocmai din aceasta cauza, nu mai avem acea calitate de care vorbeam si acel gust la foarte multe dintre legumele", a continuat Dragos Frumosu.

Banii ne dicteaza stomacul

In Romania, sa mananci sanatos poate fi deja un lux. Daca lasam la o parte produsele bio, care sunt, cu siuranta, peste puterea de cumparare a multora, produsele facute din ingrediente cat mai naturale sunt si ele, pentru multi, un moft.

Si asta pentru ca un roman care primeste salariul minim pe economie se orienteaza mai mult catre produsele ieftine, care sa "atarne greu" la kilogram.

"Mancam cu atat mai putin sanatos, cu cat venitul pe familie si puterea de cumparare este mai scazuta. Din nefericire, preturilor alimentelor, in mare parte, sunt asemanatoare cu cele la nivel european, insa castigul nostru este de 8-10 ori mai mic decat al unui european. Astfel, romanii se indreapra spre cele mai ieftine produse. Fiind foarte ieftine, tot asa mancam.

Este parizer de 9 lei/kg, de 15 lei/kg si de 25 de lei/kg. Primul are 90% slanina sau emulsie de soric sau soia, cel de 15 lei kg are 30-35% carne, cel de 25 de lei kg este cel pe care il mancam odata, si care are 70% pulpa de vita si 30% slanina de porc. Si atunci, pretul e dat si de pretul materiei prime. Un mar care are puncte sau se strica mai usor este marul natural. Un mar care arata superb, dar cand musti din el nu are acelasi gust, esti obtinut prin tratamente si sinteze, care ii conferaceste proprietati", a completat acesta.

Astfel, romanii ajung, fie din neglijenta, pentru ca nu citesc etichetele, fie din saracie, pentru ca nu au bani sa-si aleaga produsele dorite, sa cumpere alimente ce le pot pune sanatatea in pericol, pe termen lung.

Avand in vedere modul in care romanii percep agricultura, dar si criteriile de care tin cont acestia atunci cand cumpara un produs alimentar, Ziare.com te invita la sondaj: stim sa mancam natural si sanatos? Am invatat sa citim eticheta produselor pentru a sti ce mancam, de fapt? Mananca romanii la fel de bine ca ceilalti europeni?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#romani alimente, #mancare alimente, #produse alimetare , #agricultura