Marii comercianti de cereale, inspectati de Consiliul Concurentei - ce amenzi risca

Joi, 22 August 2013, ora 15:03
2518 citiri
Marii comercianti de cereale, inspectati de Consiliul Concurentei - ce amenzi risca
Foto: agromonitor.ro

Consiliul Concurentei (CC) a efectuat joi inspectii inopinate la 12 sedii si puncte de lucru ale principalelor companii active pe piata comercializarii cerealelor din Bucuresti si din tara.

Anterior, Ministerul Agriculturii a solicitat CC sa verifice modul in care este stabilit pretul cerealelor.

Ministerul Agriculturii cere verificarea pretului cerealelor (Video)

Inspectiile s-au desfasurat in cadrul investigatiei declansate de Consiliul Concurentei privind o posibila intelegere anticoncurentiala pentru fixarea preturilor la achizitia cerealelor, se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com.

Companiile inspectate sunt: Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain.

"La declansarea acestei investigatii am tinut cont de specificul si sezonalitatea sectorului: avand in vedere perisabilitatea produselor si lipsa posibilitatilor de depozitare la dispozitia producatorilor mici si mijlocii, este mult mai probabil ca o intelegere anticoncurentiala intre comercianti sa fie pusa in practica in aceasta perioada, cand oferta de cereale este mare.

In pregatirea investigatiei am colaborat cu mai multe institutii ale statului si am organizat cu minutiozitate inspectiile desfasurate la nivel national" a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii sunt analizate in prezent de Consiliul Concurentei.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.

Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

Presedintele si premierul s-au acuzat reciproc de sabotarea fermierilor

Presedintele Traian Basescu a vorbit, in cadrul evenimentul "Ziua Cercetarii Procera", desfasurat miercuri la Fundulea, judetul Calarasi, despre posibilitatea existentei unei intelegeri de tip cartel intre companiile straine care achizitioneaza produse agricole de la noi.

"Am vazut achizitie de grau cu 650-675 de lei pe tona, adica 147 de euro, vanduta in Egipt cu 197 de ero pe tona. Oare aceasta cartelizare nu ar trebui observata de Guvern si Consiliul Concurentei? E vorba de o diferenta de 50 de euro", a spus seful statului.

De asemenea, Basescu a atras atentia cu privire la situatia fermierilor obligati sa isi vanda productia la preturi mici pentru ca nu mai beneficiaza de certificate de depozit.

"Cunosc problema producatorilor agricoli, anume ca desi e o productie foarte mare, anul acesta nu pot benficia de certificatele de depozit, ceea ce ii obliga sa vanda acum productia, in conditiile in care doar 4-5 firme straine fac achizitii si le fac oarecum concertat. Iar de acest lucru ar trebui sa se ocupe Consiliul Concurentei", a mai spus presedintele.

Basescu, atac la guvern: Saboteaza grav agricultorii. De ce nu investigheaza nimeni cartelul?

La randul sau, premierul Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Basescu ca "pune pile pentru sponsorii sai din agricultura".

"Presedintele pune pile pentru sponsorii sai. Lasati-i pe Radulescu (Adrian Radulescu, consilier prezidential - n.red.) si pe ceilalti sa se planga. Cu cat este mai suparat (presedintele Traian Basescu - n.red.) cu atat mai bine", a spus premierul cu ocazia sedintei de guvern de miercuri.

Ponta contraataca: Noi vrem sa muncim, Basescu nu ne lasa. Pune pile pentru sponsorii sai

Totusi, miercuri seara, Ministerul Agriculturii a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze preturile practicate de marii traderi de cereale.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Consiliul Concurentei inspectie traderi cereale, #cartel preturi cereale , #agricultura