Ministerul Agriculturii: Romania are 720.000 de tone de grau

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 18:01
1769 citiri
Ministerul Agriculturii: Romania are 720.000 de tone de grau
Foto: Arhiva

Ministerul Agriculturii da asigurari ca Romania are in depozite 720.000 de tone de grau, care pot asigura necesarul de consum urban pana la noua recolta. Oficialii ministerului resping astfel afirmatiile Agrostar, care anunta ca painea se va scumpi deoarece mai avem cel mult 200.000 de tone in stoc.

"Daca analizam numai cantitatile din spatiile autorizate de depozitare, nu si din gospodariile populatiei, acestea se situau la finele lunii ianuarie 2011 la nivelul de circa 720 mii tone, care pot asigura necesarul de consum urban pana la noua recolta", se arata intr-un comunicat al ministerului Agriculturii.

In ceea ce priveste posibilitatea scoaterii de grau de la rezerva de stat, ministerul precizeaza ca acest lucru se poate face numai pe baza unui program de reimprospatare a stocurilor, pe principii de transparenta si nediscriminatorii pentru operatorii din piata sau in situatii exceptionale.

O eventuala directionare a acestor stocuri catre sectorul de morarit panificatie sau catre anumiti operatori economici constituie o optiune care nu poate fi luata in considerare, mai transmite ministerul.

"Trebuie precizat ca, in conditiile unei piete unice europene, interventia administrativa a statului nu este permisa, iar instrumentele de reglementare nu permit aplicarea masurilor protectioniste in piata, asa cum a practicat Rusia, care nu este membru al Uniunii Europene", se mai arata in comunicat.

Ministerul Agriculturii arata si ca singurul instrument comunitar de reglare a pietei - mecanismul de interventie declansat pentru grau la 1 noiembrie 2010 - nu a fost atractiv deoarece preturile de pe piata au fost superioare pretului de interventie, influentand astfel deciziile producatorilor de grau. Astfel, nici un producator nu a depus solicitari la APIA, sa vanda grau la pretul de interventie de 101,31 euro/tona.

Stefan Nicolae, presedintele Agrostar, declara joi ca painea se va scumpi cu pana la 15% in perioada urmatoare deoarece Romania a exportat graul ieftin si cumpara acum materie prima mult mai scumpa din import.

El a explicat ca Romania a exportat 1,7 milioane tone de grau cu 180 de euro pe tona si va aduce din import cu 280 de euro tona. Asta pentru ca autoritatile nu au aplicat niciunul dintre mecanismele care ar fi ajutat la pastrarea in tara a productiei autohtone de grau.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#rezerva grau Romania, #pret paine, #stoc grau Romania , #agricultura