Ministerul Agriculturii: Seceta a afectat aproximativ 40% din suprafata arabila

Joi, 23 August 2012, ora 11:20
1825 citiri
Ministerul Agriculturii: Seceta a afectat aproximativ 40% din suprafata arabila
Foto: Arhiva

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a facut o evaluare in ceea ce priveste efectele secetei asupra terenurilor arabile.

Lipsa ploilor a afectat peste 3,7 milioane de hectare de teren, adica aproximativ 40% din suprafata arabila, iar in cazul graului 30% din culturile insamantate in toamna lui 2011 au suferit de lipsa apei, se arata intr-un document al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

"In urma evaluarii suprafetelor afectate de seceta, situatia estimativa se prezinta astfel : suprafata totala afectata de seceta este de peste 3,7 milioane de hectare. Din totalul suprafetei insamantate cu grau in toamna anului 2011, circa 30,5% a fost afectata de seceta", potrivit sursei citate.

Suprafata agricola a Romaniei este de 14,7 milioane de hectare, dintre care terenul arabil ocupa aproximativ zece milioane de hectare.

De asemenea, la culturile de primavara, au fost afectate de seceta peste 1,7 milioane de hectare, ceea ce reprezinta circa 32,5 % din suprafata totala cultivata la inceputul anului.

Din culturile de primavara afectate de seceta, cea mai grava situatie se regaseste la porumb (81,2% din suprafata insamantata) si la floarea-soarelui (45,8%).

Potrivit MADR, exploatatiile de mici dimensiuni si de subzistenta, detinute de persoane fizice, au suferit cel mai mult de pe urma secetei.

Astfel, dintre terenurile afectate de seceta, peste 1,2 milioane de hectare apartin unor ferme mici si de subzistenta, cu dimensiuni cuprinse intre unu si zece hectare, care sunt exploatate de peste 523.000 de fermieri persoane fizice. La acestea se adauga circa 35.000 de fermieri persoane fizice, care exploateaza ferme cu dimensiuni de peste zece hectare.

Numarul total de fermieri inregistrati la APIA depaseste 1,1 milioane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#seceta culturi afectate, #seceta culturi grau, #seceta teren arabil , #agricultura