Ministrul Daea spune ca e buna zapada de aprilie. Iata ce cred agricultorii

Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 19:09
10371 citiri
Ministrul Daea spune ca e buna zapada de aprilie. Iata ce cred agricultorii
Foto: Arhiva Pixabay

Caderile de zapada din ultimele zile au inceput sa afecteze livezile de pomi fructiferi si chiar unele culturi de cereale, mai ales in zonele unde temperaturile au scazut sub zero grade, spun agricultorii. In tot acest timp, ministrul Agriculturii sustine ca "este mai mult bine decat rau".

Cel mai puternic afectate culturi se regasesc in Moldova si nord-estul Transilvaniei, unde livezile de pomi fructiferi, cum ar fi mar, prun, visin sau cais, au fost lovite de inghet si viscol, ca si podgoriile cu vita-de-vie sau culturile de cereale ajunse la un anumit grad de dezvoltare in momentul in care au inceput ninsorile.

"Avem deja pierderi in aproape toata Moldova si in partea de est a Transilvaniei, unde au fost viscole si, mai rau, au fost temperaturi cu minus. Este vorba in primul rand de pomii fructiferi si vita-de-vie pornita deja in vegetatie, iar la culturile mari - rapita si graul, care au apucat sa se dezvolte intr-o anumita masura", a declarat Emil Dumitru, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO.

El a precizat ca agricultorii afectati ar putea cere despagubiri "pentru pierderile de venit pe anul 2017" cauzate de aceste calamitati.

"In lipsa acelui fond mutual care trebuia sa fie deja functional pentru a compensa pierderile cauzate de calamitati, agricultorii mai pot apela doar la compensarea pierderilor de venit.

Practic, investitia este inca functionala, tratamentele pe culturile respective continua, dar recolta nu va fi suficienta pentru a acoperi cheltuielile - acesta ar fi mecanismul de despagubire pentru pierderile de venit, care insa este catalogat ca ajutor de stat.

Pentru acordarea acestei compensari, Guvernul va trebui sa obtina aprobare de la Comisia Europeana", a spus Emil Dumitru.

Presedintele PRO AGRO a mai precizat ca saptamana viitoare, la Ministerul Agriculturii, reprezentantii agricultorilor afectati de aceste calamitati vor solicita sa se definitiveze un mecanism pentru acordarea de despagubiri.

Care e situatia in teren

Intre timp, la Cluj, livezile din judet nu au fost afectate de zapada cazuta, dar pot aparea probleme daca vor fi temperaturi cu minus, a declarat directorul Directiei Agricole Cluj, Ioan Pintea.

"Zapada cazuta nu a afectat negativ culturile, intrucat temperaturile au fost pozitive. Nu avem probleme deocamdata, zapada nu are nimic. Pomii fructiferi sunt afectati daca temperaturile sunt cu minus, minus 1 grad, la cires, cais, dar la prun, la mar - acestea rezista pana la minus 3, minus 4 grade. Cei care au livezi s-au pregatit, au aprins cauciucuri, fac perdele de fum", a spus Pintea.

Reprezentantul unei pepiniere din satul Micesti, unde exista si livezi cu pomi fructiferi, Vasile Crisan, a declarat la randul sau ca nu a avut probleme din cauza vremii de iarna. "Pomii fructiferi din soiurile samburoase au inflorit, dar nu sunt afectati de zapada", a spus Crisan.

Specialistii in horticultura de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj sustin ca, in caz de ninsoare, florile pomilor rezista, dar pot aparea probleme cu fructele, daca se inregistreaza temperaturi sub zero grade.

"Pot fi probleme in urma ninsorii cazute, dar sunt diferite de la caz la caz. Depinde de stadiul de evolutie a pomilor, in special florile sunt mai rezistente decat fructele legate, florile ar putea rezista pe zapada aceasta, in schimb fructele proapat legate, daca temperatura a scazut sub minus 1,1 grade Celsius, sunt afectate si ingheata fructul. Pot fi probleme, in special la samburoase, adica cires, visin, prun, cais, piersic", a declarat decanul Facultatii de Horticultura al USAMV Cluj-Napoca, Viorel Mitre.

Potrivit acestuia, dupa ce fructele au degerat nu se mai poate face nimic, astfel ca productia pomilor afectati de frig ar putea fi compromisa.

Si in cedalalta parte a tarii, in Baragan, pericolul pentru culturi este direct proportional cu frigul din aceste zile in care a cazut "zapada mieilor".

Liviu Decu, inginer-sef al unei ferme din comuna Perisoru (judetul Calarasi), spune ca cea mai mare sensibilitate la conditiile climatice din perioada aceasta o are rapita, care deja e inflorita. "Acum, pentru rapita, temperaturile acestea sunt un soc termic, au un impact destul de mare.

De exemplu, la Calarasi, cele mai mici temperaturi au fost de un grad, doua. In schimb, in alte zone - la Iasi, Neamt, zona Moldova - temperaturile au fost mai mici si cu zapada abundenta, iar problemele sunt mai grave la cultura de rapita", a mentionat specialistul.

"Daca vorbim de culturile care au rasarit, cele semanate in primavara (grau, porumb, floarea-soarelui), si acolo sunt probleme, pentru ca depinde de temperaturi. Daca au fost temperaturi cu minus, cultura e posibil sa fie compromisa.

La livezi, in zona Calarasi, sensibilitatea cea mai mare o au caisii si piersicii. Momentan, e greu sa spunem daca pomii au fost afectati. Se observa la pomii care sunt infloriti total: florile au inceput sa cada, sunt necrozate. Dar, la cei care au fructul deja format, trebuie sa mai asteptam ca sa putem sa tragem o concluzie, pentru ca acestea rezista mai bine la frig.

Problema noastra e la cultura de floarea-soarelui. Este deja rasarita, si daca sunt temperaturi cu minus pot crea probleme destul de mari", a mentionat Liviu Decu.

Statisticile oficiale arata ca in 2014, an in care s-au inregistrat fenomene ca acum, productia de legume a fost cu 4% mai mica decat in anul anterior, productia de struguri a fost cu 20% mai mica, iar cea de fructe din livezi - cu 4,3%.

Citeste si Frigul de aprilie scumpeste fructele si legumele: Dezastrul va fi mare, vedem dupa ce ramane

Afirmatiile agricultorilor se bat cap in cap cu cele ale ministrului Agriculturii, care a rezumat situatia prin sintagma "Este mai mult bine decat rau".

"Am spus-o si o sa o mai spun. Este mai mult bine decat rau. Ca sa fiu bine inteles si rastalmacit de presa. Este o apreciere a unui om care stie bine ce vorbeste si stie sa comunice cu ceea ce altii doar vad si nu inteleg fenomenul agricol.

Pana la aceasta data, nu ne putem pronunta asupra efectelor negative, dar ne putem pronunta referitor la faptul ca in solul Romaniei a intrat o cantitate de apa necesara, ca in partea de sud a tarii a ajuns la capacitate de camp, ca plantele sunt asigurate de umiditatea necesara si asteptam in zilele urmatoare sa vedem unde au fost efecte negative, tinandu-se cont de faptul ca intre fenomenele negative si fenofaze se pot produce unele pagube.

Le vom calcula, pentru ca eu dau doar cifre exacte si, neavand, va rog sa asteptati. Nu avem culturi afectate la aceasta data. Putem vorbi despre specii pomicole, pot avea unele urmari din acest punct de vedere, dar culturile nu", a declarat Daea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#ninsori culturi afectate, #temperaturi negative culturi, #pomi fructiferi zapada aprilie, #efecte frig zapada agricultura , #agricultura