O asociatie de producatori agricoli cere stare de urgenta, din cauza secetei

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 21:27
2084 citiri
O asociatie de producatori agricoli cere stare de urgenta, din cauza secetei

Asociatia Producatorilor Agricoli din Braila, singura asociatie agricola din judet care reuneste sute de producatori cu peste 150 de mii de hectare de teren, solicita Ministerului Agriculturii decretarea starii de urgenta dupa ce seceta a compromis recoltele.

Potrivit Stelutei Dutu, din cadrul Asociatiei Producatorilor Agricoli Braila, in judet sunt zeci de mii de hectare compromise din cauza secetei prelungite, astfel incat se impune decretarea starii de urgenta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Situatia e catastrofala si solicitam stare de urgenta in agricultura, nu stiu in alte judete cum e, dar la Braila cu toate ca se iriga circa 50 de mii hectare in Insula Mare a Brailei si in restul judetului vreo 20 de mii de hectare, temperaturile de 60 de grade la soare si 40 de grade la umbra n-au lasat nici albinele sa polenizeze, nu fructifica, iar masa vegetativa care va ramane nu avem zootehnie ca s-o folosim", a declarat Steluta Dutu, reprezentant al Asociatiei Producatorilor Agricoli Braila.

In judetul Buzau, agricultorii spun ca seceta a distrus culturile de porumb si floarea-soarelui, apreciind ca un an atat de prost penmtru agricultura ca 2012 nu s-a mai intalnit din anul 1980.

Potrivit statisticilor, in judetul Braila arata ca sute de hectare sunt compromise in proportie de peste 50 la suta din cauza secetei. De exemplu, cu grau, au fost infiintate circa 75.000 hectare, iar mai mult de 35.000 hectare sunt in prezent reclamate ca fiind calamitate, productia medie estimata fiind de maxim doua tone de grau la hectar.

Zonele cele mai afectate de seceta sunt situate spre limitele judetului Braila, unde costurile cu irigatiile sunt insemnate din cauza distantelor prea mari fata de sursele de apa si a nivelului solului mult prea ridicat fata de statiile de pompare de la Dunare.

Singurele zone unde culturile nu sunt afectate de canicula sunt cele unde fermierii si-au permis sa faca irigatii, asa cum este cazul in Insula Mare a Brailei si in Lunca Dunarii.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#seceta stare urgenta, #asociatie producatori agricoli seceta , #agricultura