Oficial: Pesta porcina a fost identificata intr-o ferma cu 17.000 de animale. Intr-un alt caz au fost sacrificati 45.000 de porci

Joi, 26 Iulie 2018, ora 18:41
5770 citiri
Oficial: Pesta porcina a fost identificata intr-o ferma cu 17.000 de animale. Intr-un alt caz au fost sacrificati 45.000 de porci
Foto: Facebook/ Petre Daea

Romania se afla in stare de alerta atat pe plan intern, cat si la frontierele cu Moldova si Ucraina, pentru a gestiona evolutia epidemiologica a pestei porcine africane, dar si pentru a preveni aparitia de noi focare, in conditiile in care la ora actuala sunt in evolutie 440 de focare in sapte judete, a declarat presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu.

"Noi actionam cu toata forta, cu toate structurile statului, avem sprijin din partea armatei, jandarmeriei, politiei de frontiera. Veghem in continuare sa nu apara noi focare. Avem expusa toata frontiera de nord si de vest, desi boala a penetrat prin extremitati in nord-vest si sud-est, avem frontiera cu Republica Moldova cu Ucraina. Suntem in permanenta stare de alerta atat pe plan intern, pentru a gestiona evolutia epidemiologica cat si la frontiere, pentru a preveni aparitia de noi focare. Boala este cat se poate de agresiva, iar la noi a intrat mai tarziu fata de alte tari de pe coridorul nordic", a spus Branescu.

440 de focare, confirmate

Acesta a precizat ca in momentul de fata sunt in diferite faze de evolutie 440 de focare confirmate, din care 438 se afla in gospodariile populatiei si doua in exploatatii comerciale din judetul Tulcea, in prima exploatatie urmand sa se finalizeze sacrificarea a 45.000 de porci.

"Din nefericire PPA a mai fost confirmata intr-o noua exploatatie din Tulcea, un depozitar cu 17.000 de capete porcine, la care au inceput deja procedurile de sacrificare. Sunt 7 judete afectate, respectiv Satu Mare, unde a debutat primul focar de pesta porcina africana, in care sunt 5 focare la gospodariile populatiei si 8 cazuri la porci mistreti. 440 de focare sunt la porcul domestic, iar la mistret sunt 16 cazuri pe teritoriul Romaniei. In Bihor sunt 17 focare in gospodarii si un caz la porc mistret, in Salaj, un caz la mistret, in Tulcea 397 de focare la populatie, doua in exploatatii comerciale si 6 cazuri la porci mistreti, in Braila 7 focare toate la gospodariile populatiei, in Constanta - 7 focare si in Ialomita - 5, tot la gospodarii ale populatiei. Este bine sa precizez ca, prin focar de pesta porcina africana se intelege evolutia bolii intr-o exploatatie care numara unul sau mai multi porci, la care s-a confirmat infectia cu virusul pestei porcine africane", a explicat presedintele ANSVSA.

In ceea ce priveste pagubele inregistrate pana in prezent din cauza PPA, seful ANSVSA a spus ca se vor cuantifica doar la finalul actiunilor de ucidere, dezinfectie si dezinsectie cand se va cunoaste suma totala, pentru ca "ele au o dinamica continua".

Solicitare la Comisia Europeana

Totodata, Branescu a subliniat ca a fost solicitata si suplimentarea fondurilor europene alocate Programului de control, supraveghere si eradicare a PPA, consecutiv extinderii aplicarii acestuia, de la 8 judete initial, la intreg teritoriul Romaniei.

"Noi am facut o solicitare catre Comisia Europeana pentru suplimentarea fondurilor acordate deja Romaniei, prin programele cofinantate, sume care urmeaza a fi utilizate pentru plata despagubirilor proprietarilor de animale afectati de pesta porcina africana, in functie de contextul epidemiologic din Romania, pe care, la acest moment nu il putem inca aproxima. Am obtinut de facto acest acord si ramane ca noi sa comunicam spre decont cifrele exacte rezultate in urma actiunilor si a despagubirilor. Noi avem sume alocate in buget in acest sens, dar au fost depasite, de aceea am facut solicitarile de rigoare catre MFP si CE", a explicat seful ANSVSA.

Cum sunt evaluate animalele

Potrivit sursei citate, despagubirile pentru proprietarii de animale vor tine cont de valoarea de piata.

"Prin Ordin al Prefectului au fost constituite comisii de evaluare in vederea acordarii de despagubiri proprietarilor afectati. Proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie, pentru animalele ucise, furaje, carnea si produsele din carne. Sumele compensatorii sunt stabilite de catre comisiile de evaluare. Despagubirile se stabilesc in functie de valoarea de piata. Aceasta evaluare a comisiei se cuantifica intr-o valoare de inlocuire, in ideea in care proprietarul poate sa isi cumpere alt porc sau sa regaseasca valoarea in cazul in care daca ar fi comercializat animalul. Valoarea de piata este practic pretul pe care l-ar fi putut obtine inainte de contaminare", a mai spus Branescu.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#ANSVSA pesta porcina , #agricultura