Organismele modificate genetic - un pericol pentru sanatate? - TV Ziare.com

Vineri, 11 Martie 2011, ora 15:30
4018 citiri
Organismele modificate genetic - un pericol pentru sanatate? - TV Ziare.com

Ionut Cepraga, organizator de campanii la Greenpeace Romania, a raspuns intrebarilor cititorilor Ziare.com cu privire la organismele modificate genetic si a explicat de ce activistii de mediu doresc interzicerea cultivarii acestora.

Organismele modificate genetic sunt realizate in asa fel incat sa fie rezistente la anumite erbicide sau pesticide, sa fie usor de intretinut si sa supravietuiasca usor, explica acesta.

Din acest punct de vedere, organismele modificate genetic reprezinta un avantaj clar pentru fermieri, adauga acesta, pentru ca dau o productie mai mare la hectar decat culturile normale, care sunt vulnerabile la daunatori si au nevoie de mai multe tipuri de pesticide pentru a fi protejate.

"Practic, OMG ca modalitate de agricultura este in favoarea fermierilor si a producatorilor de seminte, in comparatie cu cea organica sau traditionala care este in favoarea populatiei", a declarat Ionut Cepraga, la TV Ziare.com.

Australia si pericolul organismelor modificate genetic in agricultura

CE aproba folosirea organismelor modificate genetic in furaje

Lipsa de informatii cu privire la aceste culturi alimenteaza controversa si duce la discutii aprinse din Parlamentul European. Exista un studiu care a aratat ca soarecii hraniti cu organisme modificate au prezentat afectiuni la ficat si la rinichi. Nu exista insa dovezi ca organismele modificate genetic ar face rau oamenilor.

"Organismele modificate genetic nu sunt sigure, in sensul ca inca nu exista studii stiintifice clare care sa dovedeasca faptul ca folosirea lor nu afecteaza sanatatea oamenilor si mediul.

Pe 14 martie va avea loc Consiliul European pentru mediu din cadrul Parlamentului European, unde se va discuta directiva care va permite statelor membre UE sa admita sau sa interzica cultivarea organismelor modificate genetic. Juristii din PE si din consiliu se tem ca propunerea legislativa va exclude studiile stiintifice. Actualul proiect legislativ abordeaza doar aspecte de ordin etic, cultural si social", arata Ionut Cepraga.

Statele UE vor decide singure asupra organismelor modificate genetic

Nu stim daca sunt bune, dar le consumam: Produsele nu sunt etichetate

Insa in timp ce diplomatii se cearta in functie de interese, consumatorii nu au posibilitatea de a-si apara drepturile. Chiar daca nu exista dovezi ca sunt daunatoare sau nu sanatatii, romanii nu au dreptul sa aleaga daca mananca sau nu alimente care au la baza aceste organisme.

Un sondaj realizat de IMAS in 2010 arata ca 81,5% dintre cetatenii romani vor ca organismele modificate genetic sa fie interzise, iar 74,1% nu doresc sa consume organisme modificate genetic.

Cu toate acestea, in Romania producatorii nu specifica pe etichetele alimentelor daca acestea contin organisme modificate genetic.

"In cea mai mare parte a Europei se doreste etichetarea produselor. E foarte greu sa eviti consumarea OMG, avand in vedere ca majoritatea produselor din carne contin carne obtinuta prin hranirea animalelor cu aceste plante. Facem tot ce putem pentru impunerea unei legislatii care sa prevada etichetarea", a mai declarat reprezentantul Greenpeace.

Alte sondaje au aratat ca si europenii si-ar dori sa aiba de ales, cand vine vorba de organisme modificate genetic: 90% dintre europeni isi doresc ca produsele sa fie etichetate.

O alta problema o reprezinta si efectul pe care il au aceste culturi asupra mediului: solul este saracit in urma tratarii culturilor modificate genetic.

"Organismele modificate genetic pun in pericol biodiversitatea, omorand acele plante care nu fac scopul culturii si insectele respective, dar odata cu aceasta fertilitatea solului este mult scazuta. Dupa repetarea unor culturi, solul respectiv este cu mult mai sarac tocmai din cauza disparitiei acestor organisme", adauga Cepraga.

In Romania se cultiva porumbul modificat genetic MON810, insa este posibil sa existe si culturi ilegale. "Societatea civila suspecteaza ca exista si culturi ilegale de organisme modificate genetic pentru ca din 2006 pana acum nu au mai avut loc controale pe teren. Inspectoratul de Stat pentru Controlul Organismelor Modificate Genetic din 2006 are in evidenta in jur de 50 de asemenea cultivatori", precizeaza Cepraga.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#organisme modificate genetic, #riscuri organisme modificate , #agricultura