Partidul MAR: deschiderea pietei funciare pentru cumparatorii din UE, fenomen periculos pentru Romania

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 15:41
2282 citiri
Partidul MAR: deschiderea pietei funciare pentru cumparatorii din UE, fenomen periculos pentru Romania

Miscarea Agricultorilor din Romania avertizeaza ca natiunea romana se confrunta cu un fenomen deosebit de periculos: deschiderea pietei funciare pentru cumparatorii din Uniunea Europeana.

"Desi au fost date semnale de avertizare, de catre reprezentantii agricultorilor, cu mult timp inaintea termenului prevazut pentru liberalizare, doar catre sfarsitul anului trecut Ministerul Agriculturii a inaintat Parlamentului un proiect de lege dubios, destinat limitarii accesului potentialulilor cumparatori europeni", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com si semnat de presedintele Partidului MAR.

"Legea adoptata de Parlament, este departe de a facilita romanilor cumpararea terenurilor agricole, in fata investitorilor europeni. Legea acorda drept de preemtiune unor categorii de cumparatori romani, dar nu asigura posibilitati similare de dobandire a resurselor de cumparare. Un investitor european beneficiaza de credite pe termen foarte lung, fara alte garantii, cu dobanzi foarte mici, ceea ce ii permite sa depaseasca criteriile de preemtiune si sa aiba prioritate la cumparare.

In plus, tari precum Ungaria stimuleaza investitorii sai sa achizitioneze terenuri agricole in Romania. Nu exista nici un fel de alte restrictii, cum ar fi limitarea suprafetelor cumparate de un investitor european, la media suprafetei fermelor europene, sau alte criterii restrictive.

Promovarea unui astfel de act normativ reprezinta o iresponsabilitate politica istorica cu consecinte deosebit de grave si pe termen lung. Respingerea de la promulgare a legii acorda posibilitatea Guvernului si Parlamentului sa abordeze cu mai mare responsabilitate promovarea unui astfel de act normativ, sa remedieze in spiritul interesului national, continutul si fondul acestuia, luand si exemplele unor state europene, conservatoare in acest domeniu", se mai arata in documentul citat.

MAR considera ca Romania are nevoie nu numai de o lege, dar de o banca funciara care sa intervina pe piata si sa asigure si o comasare a terenurilor, terenuri care dupa aceea sa fie date in folosinta tinerilor specialisiti agricoli care se stabilesc in mediul rural si vor sa dezvolte o activitate profesionala agricola.

Nu in ultimul rand, MAR atrage atentia asupra "superficialitatii, incompetentei si iresponsabilitatii fata de natiunea romana a tuturor acelora implicati in aceasta afacere politica oneroasa si avertizeaza ca istoria nu-i va ierta".

F.N.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#deschidere piata funciara Romania, #piata funciara Romania cumparatori UE, #MAR piata funciara Romania , #agricultura