Plantele modificate genetic, cultivate in zone protejate - lege aprobata de Parlament

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 13:19
2001 citiri
Plantele modificate genetic, cultivate in zone protejate - lege aprobata de Parlament
Foto: Food News

Parlamentul a adoptat saptamana trecuta o modificare legislativa care ar permite cultivarea organismelor modificate genetic in siturile Natura2000, care acopera in prezent 22,68% din suprafata terestra a tarii.

Astfel, Camera Deputatilor a adoptat pe 26 iunie un proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.164/2008 care modifica si completeaza Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2005 privind protectia mediului.

Probleme pe care deja le cauzeaza culturile modificate genetic

Proiectul modifica articolul I punctul 15, alineatul (4) al articolului 52 (4) care prevedea ca "in ariile naturale protejate sunt interzise: orice activitati de obtinere, cultivare, depozitare, prelucrare, comercializare a organismelor vii modificate genetic", astfel: "In ariile naturale protejate, de interes comunitar, national si international este interzisa cultivarea plantelor superioare modificate genetic. Exceptie fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, in baza avizului emis de Academia Romana".

Camera Deputatilor a reprezentat for decizional. Proiectul legislativ a fost trimis la presedintele Romaniei pentru promulgare.

Milioane de oameni au protestat fata de organismele modificate genetic, inclusiv in Romania

Reteaua Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate care cuprinde un esantion reprezentativ de specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. A fost constituita nu doar pentru protejarea naturii, ci si pentru mentinerea acestor bogatii naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltarii socio-economice.

La definirea acestor situri nu s-a plecat de la ideea unei protectii stricte, care sa interzica activitatea umana. Dimpotriva, se considera ca in foarte multe situatii activitatile umane de gospodarire a resurselor naturale pot continua.

Suprafata totala a propunerilor de situri Natura 2000 (pSCI + SPA) reprezinta 17,84% din suprafata Romaniei.

Greenpeace condamna decizia Parlamentului

"Este inadmisibil faptul ca politicienii romani au votat acest proiect de lege prin care sa se poata cultiva organisme modificate genetic chiar si in ariile protejate stabilite prin directive europene, mai ales, avand in vedere faptul ca interesul fermierilor romani pentru aceste soiuri scade de la an la an, in 2013 mai existand doar doua companii care cultiva OMG in Romania", au spus reprezentantii organizatiei neguvernamentale intr-un comunicat.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singur rău printr-o metodă simplă
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singur rău printr-o metodă simplă
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul chipset Dimensity 6300, care vine să înlocuiască Dimensity 6100+, cunoscut pentru integrarea în modele de telefoane accesibile precum Galaxy M15. Noul procesor promite...
#plante modificate zone protejate, #lege organisme modificate genetic , #agricultura