Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Presa internationala - Pretul alimentelor indica iminenta unei crize

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 11:48
3404 citiri
Presa internationala - Pretul alimentelor indica iminenta unei crize

Costul importurilor de mancare la nivel global va creste pana la 1.000 de miliarde dolari, plasand intreaga lume periculos de aproape de o noua criza alimentara, se arata intr-un raport al ONU.

Avertismentul, venit din partea Organizaltiei pentru Alimente si Agricultura (OAA) din cadrul ONU, se adauga la ingrijorarile cu privire la cresterea inflatiei in economiile emergente, din China pana in India.

"Preturile sunt periculos de apropiate de nivelurile atinse in 2007-2008", a declarat Abdolreza Abbassian, economist in cadrul Organizaltiei pentru Alimente si Agricultura, informeaza Financial Times.

OAA a prezentat perspective ingrijoratoare in raportul sau bianual, avertizand ca mapamondul ar trebui sa fie pregatit pentru preturi chiar mai mari anul viitor. Organizatia considera ca este crucial pentru fermieri sa "mareasca considerabil" productia, mai ales de porumbul si grau in 2011 - 2012, astfel incat sa acopere cererea si sa se poata reface rezervele mondiale de alimente.

Totusi, se pare ca raspunsul la nevoia in crestere va fi limitat, deoarece pretul galopant al alimentelor i-a facut pe agricultori sa se orienteze catre acele alimente cu randamentul cel mai bun, cum ar fi zaharul, soia sau bumbacul.

"Aceasta ar putea limita productia individuala de cereale la niveluri care vor fi insuficiente pentru a acoperi cererea pietei. Impotriva acestei scaderi, consumatorii ar putea avea putine optiuni pe langa platirea unui pret mai mare pentru aceleasi produse", arata reprezentantii OAA.

Agentia si-a ridicat predictiile pentru consumul global de mancare pana la 1.026 de miliarde de dolari, anul acesta, in crestere cu aproape 15% fata de 2009 si aproape de nivelul maxim al tuturor timpurilor, atins in 2008, de 1.031 miliarde dolari anual, maxim atins in timpul crizei alimentare.

"Data fiind presiunea pusa pe preturile marfurilor in general, comunitatea internationala ar trebui sa ramana vigilenta cu privire la socurile posibile ale ofertei in 2011", arata organizatia. In cei 10 ani premergatori crizei alimentare din 2007-2008, suma care se platea la nivel global pentru mancare se situa in medie la 500 miliarde dolari pe an.

Hafez Ghanem, director general adjunct al OAA, a respins sugestiile cum ca in spatele cresterilor de preturi s-ar afla speculatorii, aratand ca scaderea ofertei este de vina pentru aceasta crestere.

Preturile la marfurile agricole au crescut ca urmare a unor recolte esuate din cauza conditiilor meteo.

Situatia a fost agravata cand producatori de top precum Rusia si Ucraina au impus restrictii pe exporturi, fortand importatorii din Orientul Mijlociu si din America de Nord sa reduca oferta. Slabirea dolarului american, moneda in care sunt denominate marfurile agricole, a contribuit de asemenea la majorarea preturilor.

Indicele preturilor alimentare al OAA, un cos de alimente care cuprinde grau, porumb, orez, zahar etc, a sarit luna trecuta la niveluri intalnite in criza din 2007 - 2008. Indicele a sarit in octombrie cu 197,1 puncte - in crestere cu aproape 5% fata de luna septembrie.

Preturile la marfurile agricole au scazut usor in ultima saptamana ca urmare a unei masive vanzari la nivel global, insa analistii si persoanele care tranzactioneaza continua sa se astepte la preturi mai mari in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#criza alimentara, #pretul cerealelor, #crestere preturi alimente, #productie cereale , #agricultura