Producatorii agricoli: Am cerut starea de urgenta. Ministrul ne-a trimis la dictionar

Joi, 26 Iulie 2012, ora 15:41
3098 citiri
Producatorii agricoli: Am cerut starea de urgenta. Ministrul ne-a trimis la dictionar
Foto: Arhiva

Agricultorii cer instituirea starii de urgenta din cauza secetei, ceea ce ar presupune printre altele sistarea exporturilor de cereale, afirma Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), care sustine ca 80% din cultura de porumb este compromisa.

"Noi n-avem mancare pentru mai mult de doua saptamani", a afirmat el.

Baciu a mai spus ca in cazul porumbului situatia este dezastruoasa, peste 80% din cultura riscand sa fie compromisa. Floarea soarelui risca sa piarda 50% din productie, iar la grau, spune oficialul patronatului, s-a obtinut jumatate din cultura de anul trecut, iar preturile s-au dublat in ultima luna. "E prapad", a incheiat el.

Daniel Botanoiu, seretar de stat in MADR, spune ca statul a luat cateva masuri impotriva secetei, dar ca nu este cazul decretarii unei stari de urgenta.

"N-am inteles ce vor cei de la LAPAR. Le-am zis sa vina la minister si sa ne explice", a afirmat el.

Pe de alta parte, asociatii din mai multe judete au reclamat in ultimele zile ca mare parte din culturile de cereale a fost compromisa din cauza secetei si au cerut declararea starii de urgenta.

Asociatia Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice din Vrancea a solicitat marti Ministerului Agriculturii instituirea starii de urgenta in judet, din cauza gradului mare de calamitare a culturilor afectate de seceta din ultimele luni.

Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea, Constantin Bazon, cele mai afectate de seceta sunt culturile de porumb si floarea-soarelui care sunt compromise iremediabil in proportii covarsitoare. Conform sursei citate, pagubele inregistrate de marii fermieri sunt la ora actuala de ordinul zecilor de miliarde de lei, insa nici micii agricultori nu-si vor putea recupera macar banii investiti.

De asemenea, Asociatia Producatorilor Agricoli din Braila solicita Ministerului Agriculturii decretarea starii de urgenta dupa ce seceta a compromis recoltele.

Potrivit Stelutei Dutu din cadrul Asociatiei Producatorilor Agricoli Braila, in judet sunt zeci de mii de hectare compromise din cauza secetei prelungite, astfel incat se impune decretarea starii de urgenta.

Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca Guvernul va reduce tariful la apa folosita pentru irigatii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigatii si ii va despagubi pe fermierii afectati de seceta. El a aratat ca reducerea tarifului la irigatii va permite cresterea suprafatei irigate cu cel putin 35.000 hectare.

Despagubirile vor fi acordate, dupa incheierea campaniei de recoltat, pentru intreprinderile mici si mijlocii a caror productie a fost afectata cu cel putin 30%, veniturile acestora urmand sa fie compensate, raportat la anii trecuti, cu 80% din pierderea inregistrata in acest an din cauza secetei, precum si pentru fermierii care nu se incadreaza in categoria IMM-urilor, acestia urmand sa beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat tot marti ca seceta a afectat culturile agricole din judetele din sudul, sud-estul si estul tarii, iar dupa recoltare Ministerul Agriculturii va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despagubiti agricultorii.

Ministrul a afirmat ca dupa recoltare vor fi stabilite concluziile si va intra in vigoare o hotarare de guvern pentru acordarea de despagubiri.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#seceta stare urgenta, #asociatie producatori agricoli seceta, #seceta cultura porumb , #agricultura