Randamentele agricole ale Romaniei sunt mult sub cele europene

Vineri, 13 Mai 2011, ora 18:37
1576 citiri
Randamentele agricole ale Romaniei sunt mult sub cele europene
Foto: colfax.k12.wi.us

Randamentele Romaniei la culturi sunt cele mai joase din Europa, spun specialistii in agricultura.

"Culturile de grau, porumb sau floarea-soarelui au randamente de 2,4, 3,4 sau 1,4 comparativ cu media europeana de 3,6 pentru grau, 5,3 pentru porumb si 2,3 pentru floarea-soarelui," explica directorul general al Cargill Grain & Oilseed Supply Chain Europe, Martin Schuldt.

Potrivit Danielei Giurca, director general al Directiei generale politici in sectorul vegetal, din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, exista intr-adevar diferente si de productivitate, in conditiile in care jumatate din suprafata care primeste subventii de hectar este cultivata de fermieri mari comerciali ce detin peste 100 de hectare.

"Am indoieli ca aceasta productie mica se datoreaza acestor persoane. Exista siun procent mare de piata neagra si asta influenteaza pretul", a declarat aceasta in cadrul conferintei "Romanian Agribusiness Forum 2011" organizate de revista The Diplomat.

Alti oficiali din domeniul agriculturii spun ca Romania si-ar putea atinge adevaratul potential agricol in 20 de ani. In prezent, doar 30% dintre cei care efectueaza activitati in domeniul agriculturii au acces sau contracteaza o finantare in Romania.

Potentialul mare al Romaniei in agricultura este sustinut de cresterea cererii pentru produse agricole in zona Marii Negre, o infrastructura buna in zona portului Constanta si de-a lungul Dunarii si in general, o cerere crescuta de produse agricole la nivel mondial.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#potential agricol, #Romania randamente agricole , #agricultura