Ziare.com

Recolta de grau, mai mare cu 10% in acest an fata de 2009

Duminica, 22 August 2010, ora 15:27

   

Recolta de grau, mai mare cu 10% in acest an fata de 2009
Recolta totala de grau a Romaniei s-a apropiat de 5,7 milioane de tone, reprezentand 86 la suta din estimarile initiale ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), dar cu aproape 10 procente mai mult decat productia anului 2009.

Specialistii MADR prognozau in primavara acestui an o productie totala de grau de 6.649.338 tone, dar la aceasta data, cand s-a finalizat recoltatul graului la nivelul intregii tarii, productia obtinuta a atins doar 5.691.532 tone, potrivit datelor finale ale MADR.

Agricultorii au sperat la inceperea secerisului ca vor obtine productii mari la grau in 2010, deoarece conditiile climaterice au fost propice acestei culturi in iarna si primavara acestui an, insa ploile abundente din lunile iunie si iulie au determinat incoltirea graului in spic si imposibilitatea recoltarii in perioada optima.

Potrivit datelor MADR, randamentul la hectar in 2010 a fost de 2.778 kilograme (kg), in timp ce estimarile initiale erau de 3.221 kg.

Productia medie de grau obtinuta de societatile comerciale, respectiv de marii cultivatori de grau din sudul tarii, a fost intre 3.300 - 3.500 kg/ha, dar in gospodariile populatiei recolta nu a depasit 2.300 kg/ha.

Fata de anul trecut, recolta de grau a Romaniei este mai mare in 2010 cu 9,62 procente (499.532 tone), in conditiile in care suprafata recoltata anul acesta a fost de 2,048 milioane ha, iar in 2009 de 2,202 milioane ha.

Potrivit datelor MADR, mai mult de 3,38 milioane tone de grau din recolta lui 2010 sunt depozitate deja in unitati specializate, iar 2,161 milioane tone se afla in gospodariile populatiei.

La ora actuala, se fac determinari la Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA) pentru a vedea calitatea graului recoltat in 2010, intrucat din informatiile furnizate de producatorii agricoli, mai mult de 30 la suta din recolta nu poate fi folosita in panificatie. Din aceasta cauza, procesatorii au anuntat ca vor fi nevoiti sa importe grau si faina de calitate pentru asigurarea consumului intern si implicit sa opereze cresteri de preturi la paine.

Productia totala de grau obtinuta de agricultorii din judetul Teleorman in aceasta vara depaseste 488.600 de tone, suprafata de pe care s-a efectuat secerisul fiind de aproximativ 180.000 de hectare.

Agricultorii judetului din sudul tarii au sperat in productii mari, de peste 3.200 kg/ha, cum se configura in prima parte din iulie, dar pana la finalizarea celei mai importante lucrari din campania de primavara, prelungita in a doua decada a lunii august, ploile, vanturile si chiar grindina au dijmuit recolta.

Din productia totala se estimeaza ca numai la gospodariile agricultorilor se afla stocate aproape 158.000 tone de grau.

Guvernul rus a decis embargo-ul asupra exporturilor de cereale, in perioada 15 august - 31 decembrie, pentru a contracara cresterea preturilor generata de scaderea recoltelor, din cauza caniculei, si pentru a evita riscurile legate de fluctuatia costurilor produselor de baza.

Al treilea exportator mondial de grau, Rusia si-a redus la 60-65 milioane de tone estimarea privind recoltele de cereale in 2010, fata de 97 milioane de tone in 2009.

Anul trecut, Rusia a exportat 21,4 milioane de tone de cereale si a lansat o importanta campanie pentru a creste cota sa de piata pe plan international.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2035 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

....iar trompetele RTV si ANTENE,trambitau cu 30% mai putin,

...din cauza inundatiilor lui puse la...cale de Basescu &Boc!

 

Nici eu nu ințeleg

Ni s-a inoculat distrugerea producției de grau 2010 din cauza calamităților naturale, iar acum...secerătoarele și batozele duduie.
Era unul din America care-mi scria că oficial...cine să mai creadă oficialii și oficialul ?!

Ca.Ca.Calamitatile.

Calamitatile sunt cei interesati sa dea cu gura si cu presupusu',ca apoi sa puna preturile unde "trebuie".
Si mai sunt si calamitatile cu "condeiul",care abea asteapta ca cei cu gura mare sa dea cu piatra-n balta, iar ei sa spuna ca va face valuri de 5 metri.

recolta

Si de aceea se va scumpii painea...cu cat avem mai mult cu atat trebuie sa fie mai scump...si nu mi-ar pare rau daca banii ar merge unde trebuie,la prodocatori, dar astea-s visuri, ei o sa mearga tot la hotii care ne conduc, mai cumparam o frunza, mai facem achizitii de cine stie ce limuzine la preturi colosale etc....

 

iti spun eu cum e ...

prin primavara mafiotii manipuleaza piata aruncind zvonuri cu lipsa cererii, criza etc , nu e cerere si vin cu oferta la recoltare in cimp direct din buncarul combinei, 0,27 lei (2700 lei vechi)/kg...asa a fost anul asta ...cei cu suprafete mici care fac agricultura cu un vecin, cu o ruda cu un tractor U650 de 30-40 de ani, multi de altfel, cad in plasa si vind ...apoi vin cei care au suprafete in arenda , nu prea mari, citeva sute de ha, tot cirpaci, cu bani de imrumut, care negociaza si primesc cam 0,3 pina la 0,36 lei /kg ...cei care cumpara sunt speculanti ce duc in port unde vind cu 0,6 pina la 1,2 lei/kg din barja sau siloz direct pt afara ... bat tara in lung si-n lat mii de camioane ce se aduna in porturi, in special Constanta....aceasta activitate este la negru si statul pierde cam 3-4-5 miliarde euro pe an... in virful afacerii sunt senatori, oameni ai puterii de la toate partidele (ii stiu pe toti) in ecuatie nu intra Nicolae, Porumboiu, Culita Tarita, etc ...ei fac afaceri pe fata, folosind lacunele legislative si nu platesc taxe si impozite , ba mai mult , primesc multe mil euro de la stat ...in anumite zone au fost productii de peste 5 mii kg/ha si s-a recoltat la timp si bine dar au fost si pierderi unde ploaia a venit ca si anul trecut in perioada optima de recoltare si s-a intirziat degradind graul ... per total , anul asta , cei care au avut rabdare si tin griul in hambare, silozuri, etc , au de cistigat deoarece pretul a sarit bine in urma pierderilor din URSS , Australia etc ... la noi IRAKUL a platit prin garantie guvernamentala 50mii tone si mai solicita, Egipt cere 200mii to, etc etc si pretul cip este de 1,2 lei/kg si salta...cum statul este inexistent acum , nu are pirghii si credibilitate, en gross-istii profita si zvonesc ca nu avem griu de calitate , ca este putin, ca trebuie sa facem import etc ...ca sa mareasca pretul la paine ...uite cum se face importul...se incarca o nava , doua etc cu griu romanesc si este plimbata pina la Odessa sau Salonic si inapoi , cam 3 luni este voiajul si apar acte ca graul vine din Canada sau Australia etc ...cam asa ceva se face cu multe produse ....


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor