Romania are cel mai prost randament in agricultura din Europa

Marti, 31 August 2010, ora 11:27
2583 citiri
Romania are cel mai prost randament in agricultura din Europa

Romania a avut, in 2009, o productie de grau la hectarul cultivat de 5,20 milioane de tone, cea mai mica din toate tarile europene.

Suprafata cultivata cu grau a fost de 2,01 milioane de hectare, potrivit datelor Eurostat, adica o productie medie de doar 2,38 de tone la hectar.

Astfel, Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana, inaintea noastra fiind Grecia, care a avut o productie medie de 2,62 de tone la hectar (o productie totala de 1,8 milioane de tone stranse de pe 698.000 de hectare), precedata de Spania, cu o productie medie la hectar de 2,71 tone-productie totala de 4,8 milioane de tone, de pe o suprafata cultivata de 1,76 milioane de hectare.

"La noi nu se fac tratamentele normale ale culturilor, nu se aplica volumul necesar de ingrasaminte. Cantitati foarte mari de grau se vand la negru si nu apar in nici o statistica. Uitati-va la exporturi si la consumul nostru raportat de paine, de doar 27 de kilograme pe cap de locuitor, pe an.

Ministerul de Finante stie ca anual, se vand la negru mari cantitati de grau si nu face nimic. Acum, cu acest TVA de 24%, bagam si mai multi bani in buzunar evazionistilor" a declarat Culita Tarata, unul dintre fermierii care administreaza cele mai mari suprafete de teren agricol din Romania, pentru Money.ro.

La polul opus, tarile cu cele mai mari productii de grau sunt Franta si Germania. Daca francezii au obtinut o productie de 7,44 tone la hectar, germanii au obtinut o productie de 7,80 tone la hectar.

Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos a dezvăluit recent cea mai nouă restructurare a aplicației sale, cu scopul de a optimiza experiența de streaming audio. Noua versiune a aplicației Sonos le permite utilizatorilor să...
#productie grau, #agricultura Romania, #agricultura europeana , #agricultura