Sa nu ne mai plangem de ploaie - se anunta cel mai bun an in agricultura din ultimul deceniu

Luni, 16 Mai 2016, ora 12:05
8706 citiri
Sa nu ne mai plangem de ploaie - se anunta cel mai bun an in agricultura din ultimul deceniu
Foto: Ziare.com

Vremea favorabila din primavara, cresterea investitiilor in agricultura, relansarea consumului, evolutia preturilor si dezvoltarea relatiilor de afaceri la nivel regional ar putea face ca agricultura romaneasca sa inregistreze cele mai bune rezultate din ultimul deceniu.

Acestea ar putea face ca business-ul din agricultura sa depaseasca anul acesta 24,5 miliarde lei, cu peste 12 miliarde de lei peste nivelul de referinta din 2010, arata o analiza facuta publica luni de exepertii de la Dekalb si citata de News.ro.

Dupa un an 2014 in care agricultura a generat o afacere totala de 20,8 miliarde de lei, pentru 2015 datele preliminarii indica un business cu peste 1,5 miliarde de lei mai mare, de aproximativ 22,5 miliarde lei, iar pentru 2016 este estimat un rezultat de 24,5 miliarde lei, potrivit sursei citate.

Analiza Dekalb, realizata pe baza datelor financiare depuse de firmele din domeniu la Ministerul de Finante, arata evolutia pozitiva a cifrei de afaceri si vine pe fondul cresterii numarului firmelor care activeaza in domeniu, de la cultivarea cerealelor, fructelor si plantelor leguminoase la activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor).

Se estimeaza, astfel, ca business-urile din agricultura ar urma sa treaca in 2016, in premiera, de pragul de 10.000 de firme, fata de 8.067 in 2010, 9.533 in 2013 si 9.929 in 2014, ultima referinta pentru care exista date statistice finale.

Cele mai multe firme din agricultura sunt inregistrate in Regiunea Sud-Est (21,15 %), urmata de Sud (19,41%) si Vest (13,03 %).

Totodata, numarul salariatilor din agricultura romaneasca (inregistrati oficial) este prognozat sa ajunga, anul acesta, la peste 50.000 de oameni, de la nivelul de 37.656 angajati declarati oficial in 2010. Spre comparatie, in 2011 au fost inregistrati in plata 41.437 de salariati, in 2012 au fost 43.997, iar in 2014, ultimul an pentru care exista datele finale - 48.066, potrivit acelorasi date.

"Dincolo de evolutia financiara a sectorului, am avut, din punct de vedere meteorologic, o primavara promitatoare pentru agricultura romaneasca. Luand in calcul si evolutia pozitiva a preturilor, perspectivele sezonului agricol 2016 sunt optimiste, cele mai bune din ultimii ani", a declarat directorul de marketing al Dekalb, Daniel Stanciu.

De ce productivitatea la hectar este mai mica in Romania

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, prognoza de productivitate a graului romanesc a fost ajustata cu 5,5% in aprilie fata de martie la nivelul mediu de 4,02 tone/ha. Acesta este si un maxim istoric in ul-timele 26 de sezoane agricole pentru randamentul local al recoltei locale de grau.

Cifrele arata ca piata locala a graului va avea in 2016/2017 cel de-al cincilea sezon consecutiv de crestere din punctul de vedere al productivitatii graului si a patra recolta consecutiva de grau ce depaseste pragul de aproximativ 7 milioane de tone.

O productie record se preconizeaza si in segmentul rapitei, de 1,3 milioane de tone, in crestere cu 35% fata volumul recoltat sezonul anterior, Romania urmand sa devina principalul producator de rapita de la Marea Neagra.

Potrivit estimarilor oficialilor Bursei Romane de Marfuri, preturile productiei agricole se vor mentine in acest an la 150-160 euro/tona la grau, 150-155 euro/tona la porumb, si de peste 380-390 euro/tona in cazul rapitei. Evolutia este incurajatoare in conditiile in care, in ultimii trei ani, pretul graului a inregistrat o scadere de 25%, iar cel al porumbului de 15-17%.

Dincolo de perspectivele financiare ale agriculturii romanesti, analiza Dekalb arata ca gradul de faramitare a terenurilor agricole continua sa reprezinte o provocare importanta pentru evolutia acestui sector.

Mancarea ar putea ajunge la fel de scumpa ca aurul

Statistica arata ca cele mai multe afaceri din agricultura se deruleaza, in prezent, pe suprafete de pana in 500 hectare, in timp ce fermele mari, cu peste 2.000 hectare, reprezinta doar 6% din totalul companiilor.

Romania este a treia tara din UE ca grad de faramitare a terenurilor agricole, dupa Malta si Cipru. Avem 830.200 de exploatatii agricole de 1-5 hectare fiecare, ocupand aproape o cincime din suprafata agricola totala a Romaniei.

Cele 639 de societati importante din agricultura romaneasca au raportat, in 2014, o cifra de afaceri de 14,8 miliarde lei, in timp ce firmele ce detin sub 500 de hectare au adunat numai 1,7 miliarde lei.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#ploaie agricultura, #ploaie ajutat agricultura, #ploaie Romania agricultura , #agricultura