Ziare.com

Se schimba regulile pentru vanzarea terenurilor agricole. Instrainarea lor este interzisa timp de 15 ani

Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 13:27

   

Se schimba regulile pentru vanzarea terenurilor agricole. Instrainarea lor este interzisa timp de 15 ani
Ministerul Agriculturii are in lucru un proiect legislativ care schimba regulile privind cumpararea terenurilor agricole. Printre noile masuri se numara si conditionarea vanzarii doar catre cei care se ocupa de agricultura, in special catre tinerii fermieri, fiind insa interzisa revanzarea pentru o anumita perioada.

De asemenea, si ordinea de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole va fi schimbata. Noile reguli pot intra in vigoare chiar din acest an, informeaza Profit.ro.

In Legea 17/2014 este stabilit ca instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman (prin Agentia Domeniilor Statului, n. red.), in aceasta ordine, la pret si in conditii egale.

Acum, in noul proiect de lege, se modifica aceasta ordine de preemptiune astfel: coproprietari si rude pana la gradul I, apoi arendasi, urmati de statul roman (prin Agentia Domeniilor Statului, n. red.) si de proprietarii de terenuri agricole vecini.

Au fost stabilite si o serie de conditii cumulative la cumpararea acestor terenuri agricole de catre persoanele fizice sau firme, in cazul in care nu este exercitat dreptul de preemptiune.

Persoanele fizice vor trebui sa aiba resedinta sau domiciliul, pe raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul oferit spre vanzare si sa desfasoare activitatii agricole pe raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul oferit spre vanzare cu cel putin cinci ani anteriori anului de publicare a ofertei de vanzare a terenului. De aceste conditii vor fi scutiti insa tinerii fermieri.

Pentru persoane juridice, conditiile prevazute sunt urmatoarele: sediul social sau sediul secundar sa fie inregistrat pe raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul oferit spre vanzare, desfasurarea de activitate agricola pe raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul oferit spre vanzare, cu minimum 5 ani anteriori anului de publicare a ofertei de vanzare a terenului si veniturile obtinute din activitati agricole sa reprezinte minimum 75% din totalul veniturilor pe ultimii 3 ani.

De asemenea, proiectul de lege reglementeaza obligativitatea utilizarii terenurilor respective exclusiv pentru desfasurarea activitatilor agricole de catre proprietarii acestor terenuri, fie in regim de exploatare directa, fie prin incheierea contractelor de arendare.

Proiectul legislativ propune si un termen de 15 ani in care terenurile cumparate nu vor putea fi revandute, iar in acest caz vor fi achizitionate numai de catre statul roman, prin Agentia Domeniilor Statului.

Citeste si:Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre teren agricol vandut
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9784 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Altă prostie originală romanească

Adică nu pot cumpăra un teren agricol decit dacă locuiesc in comuna cu pricina... și doar dacă mă ocup cu agricultura... și doar dacă mă ocup deja de minimum 5 ani cu agricultura.
Cine a scris bălăria asta ori e incompetent, ori are ceva interese de rezolvat.
Dacă am niște bani pe care vreau să-i investesc, meseria mea nu e agricultura, nu am voie să cumpăr pămint și să-l arendez? Asta e discriminare pură.

 

Pai asa s-a procedat inainte si vreo trei sferturi din

Romania e vanduta strainilor. Daca nu chiar toata!

Romanii si Turcii !

Desi Moldova si Muntenia erau vasale Turciei ,erau niste legi pe care Turcii le respectau:
-In Moldova si in Muntenia nu erau permise constructia moscheelor.
-In Moldova si in Munenia ,Turcii nu aveau voie sa cumpere pamint.
Aceste legi au fost respectate cu strictete !
Acum in democratia originala ,politicienii ,,second,, au dat niste legi fara noima .prin care strainii ne vor cumpara tara pe nimic.Mult mai buni politicieni au fost cu veacuri inainte care au obtinut cele doua legi la Turci!

Scurt.

Este clar o regula ANTISPECULA.
Nimic rau in asta.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor