Taxarea inversa la cereale, aprobata de CE - Va disparea evaziunea fiscala?

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 13:13
7938 citiri
Taxarea inversa la cereale, aprobata de CE - Va disparea evaziunea fiscala?
Foto: Arhiva

Cererea Romaniei pentru taxarea inversa la cereale a fost acceptata de Directia Generala de Taxare si Uniune Vamala din cadrul Comisiei Europene, ceea ce presupune ca tara noastra va face un prim pas in stoparea evaziunii fiscale din acest domeniu.

Conform sefului ANAF, Sorin Blejnar, acum urmeaza trimiterea spre aprobare a cererii si la Consiliul European, iar la zece zile dupa primirea aprobarii si din partea Consiliului European, masura poate fi aplicata.

Taxarea inversa viza, potrivit declaratiilor reprezentantilor ministerului de anul trecut, livrarile de bunuri din interiorul tarii la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie.

Legat de aceasta problema, parerile sunt impartite, iar daca unii reprezentanti din industria alimentara vad de bun augur taxarea inversa, altii sustin ca nu se stopeaza astfel evaziunea.

"Taxarea inversa este o masura foarte buna, pe care noi, producatorii agricoli, am solicitat-o de foarte mult timp. Este bine ca se aplica la ultima veriga din filiera de produs si efectul major este ca taxarea inversa combate evaziunea fiscala. Foarte multe firme de apartament sau firme fictive se infiintau numai pentru a tranzactiona comertul cu cereale fara a se fiscaliza cantitatea de produse cumparate.

In conditiile in care TVA-ul va fi platit de ultima veriga, ultimul agent economic, atunci problemele se simplifica foarte mult si va fi o masura extrem de pozitiva vizavi de evaziunea fiscala", a declarat presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Niculae, pentru Ziare.com.

Acesta s-a plans ca, de trei ani de zile, de cand se discuta despre aceasta masura, au fost foarte multe frane, fie de la Ministerul Finantelor, fie de la Ministerul Agriculturii.

"Pana la urma am reusit sa-i determinam pe cei de la Comisia Europeana, pentru ca si acolo am avut probleme legate de avizarea acesteia, considerand ca nu este o masura in conformitate cu legislatia europeana. Sper ca actul normativ pe care il va face Guvernul sa fie cat de cat transparent si sa nu existe niciun fel de fisura vizavi de acest lucru si sa fie un act nomativ care sa se refere clar la taxarea inversa", a adaugat el.

Taxarea inversa, solutia pentru stoparea evaziunii in sectorul alimentar?

De alta parere este insa Sorin Minea, presedintele Romalimenta, care considera ca taxarea inversa va incuraja, de fapt, evaziunea fiscala.

"Este doar pentru cereale, s-ar putea sa aiba un impact la cereale, iar aia sunt producatori, nu procesatori. Nefiind pe lant, mai departe nu are nicio noima. Sau se face pe lant, sau nu se mai face. Cei care cultiva cereale spun ca pe ei ii avantajeaza. Se poate. Dar pe lantul de productie, pana la vanzare, nu are nicio legatura.

Graul, porumbul si toate cele care se cultiva pe camp nu se mai vand cu TVA, ci se vand fara TVA, TVA aparand dupa ce se vand cerealele catre mori si alte produse de panificatie. Deci mai departe apare TVA. Se poate face evaziune in continuare. Parerea mea sincera este ca poate sa creasca evaziunea cu sistemul acesta. Evaziunea in procesare poate sa creasca, daca pornirea este fara TVA si de la jumatate incepe TVA, se poate ascunde mai bine decat pana acum", a precizat acesta, pentru Ziare.com.

Micsorarea TVA la alimente, o solutie mai buna

Din punctul sau de vedere, Comisia Europeana nu accepta taxarea inversa pe lant pentru ca astfel ar muta evaziunea in strainatate, acolo unde sunt partenerii Romaniei.

"Acum sa nu va inchipuiti ca cineva din Romania poate face evaziune fara sa fie ajutat, sa zicem cel care trimite marfa de afara. In general ala stie, iar noi daca am bagat taxarea inversa, evaziune se muta in Germania sau in Franta sau in alta tara. Si atunci noi nu au fost de acord toti cu aceasta taxarea inversa.

Ne-au zis foarte clar ca noi cerem taxarea inversa pentru controlul pietei, ceea ce este adevarat. Dar controlul pietei nu se poate realiza doar prin taxare inversa, ci si prin scaderea TVA. Asta a fost ceea ce mi-a spus seful comisiei de la DG Control. Ar trebui sa cerem Guvernului micsorarea TVA pe lant si nu taxarea inversa, care ar putea sa aduca prejudicii celorlalte state", a completat Minea.

Pe de alta parte, omul de afaceri Culita Tarata, initiatorul acestei forme de taxare, considera ca prin intermediul sau "se scuteste bugetul tarii de a fi furat intre 800 de milioane si un miliard de euro anual, la cereale si la legume-fructe".

Cum se face evaziunea fiscala?

Pentru a intelege cum se face evaziunea fiscala in aceasta zona, proprietarul companiei TCE 3 Brazi, care genereaza anual 80 de milioane de euro din agricultura, a explicat pentru Ziare.com intregul proces.

"In fiecare an, in luna mai, se infiinteaza in Romania cateva mii de societati. Dintre acestea, cateva sute actioneaza pe aceasta piata. Cum se intampla? Se infiinteaza firmele in luna mai, in luna iunie incep recoltarile, prima societate cumpara cu banii cash, fara TVA, de la fermieri, care se afla in situatia de a fi constransi la inceputul anului de valorificare agricola de a vinde cu banii in mana.

Nu se mai evidentiaza productia, eludeaza legea prin neplata unor taxe legate de profit, plus TVA. Cei mai multi ajung insa sa vanda fortuiti de imprejurari. Ceilalti, care cumpara marfa fara TVA, o inregistreaza pe borderoul de colectare si achizitie, cu X lei, ii mai pun o cota mica de adaos si o vand cu TVA la firma numarul doi, care de obicei este in acelasi angrenaj cu cel care a infiintat firma in luna mai.

A doua firma o vinde la trader-ul de la export si apare ca legal. Numai ca al doilea a cumparat fara TVA si vinde apoi cu TVA. El a incasat banii si nu mai vireaza TVA la stat, iar dupa trei luni se duce cu bilantul la Finante pe pierdere sau vinde firma si in felul asta, din bugetul Romaniei, s-a furat suma pe care am spus-o", a povestit Tarata.

Omul de afaceri considera ca taxarea inversa va avea un real succes la cereale, asa cum s-a intamplat si la lemn, unde evaziunea s-a redus considerabil. Mai mult, aceasta taxare ar ajuta, conform lui, si la o stabilizare a preturilor.

Blejnar: Taxarea inversa la cereale a fost aprobata de CE

"Asa s-a intampalt si la lemn, in perioada cand era in floare exportul de lemn, la fel s-a furat. S-a introdus taxarea inversa la lemn si astazi nu mai sunt interesati. Prin aceasta taxare ai control asupra circulatiei cerealelor, asupra circulatiei painii. Numai 3% din paine din Romania e fiscalizata, restul se vinde la negru. Nefiind TVA care sa afecteze pretul, se poate mentine un pret constant si scazut la paine, si la tot ce este legat de toate aceste produse. In plus, dispare specula cu cereale", a completat Tarata.

Desi taxarea inversa a fost aprobata doar la cereale, Culita Tarata sustine ca acesta este un inceput promitator. "Ma declar multumit pentru inceput si speram sa convingem in continuare ca aceasta chestiune este benefica. Este un inceput si este unul bun", a conchis el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#taxare inversa, #cereale taxare inversa, #aprobare taxare inversa , #agricultura