AFP: Tara vecina cu Romania, care este mai divizata ca oricand intre Rusia si UE

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 13:52
3855 citiri
AFP: Tara vecina cu Romania, care este mai divizata ca oricand intre Rusia si UE
Foto: kyivpost.com

In pragul alegerilor europene, Bulgaria este mai mult ca niciodata impartita intre Rusia, aliatul sau traditional care ii asigura alimentarea cu gaze, si Uniunea Europeana, care investeste masiv in cel mai sarac stat membru, se arata intr-o analiza realizata de AFP.

"In Sofia se stie ca daca se va declansa un nou Razboi Rece, ca urmare a crizei din Ucraina, atunci acesta va lovi in plin o economie foarte fragila, fie prin intreruperea furnizarii gazului rusesc, fie prin sanctiuni europene", se arata in analiza AFP, preluata de Romandie.

In contextul tensiunilor dintre Europa si Rusia, Bulgaria este acea sotie care trebuie sa accepte deciziile sotului sau (adica Bruxelles-ul), dar care stie ca va inregistra pierderi, mentioneaza politologul Andrei Raicev.

In consecinta, conform unui articol publicat recent de Der Spiegel, care citeaza surse oficiale germane, Berlinul si aliatii sai se tem ca Moscova va exploata influenta sa in Bulgaria pentru a diviza blocul european.

Conform ultimelor sondaje, intre 40 si 53% dintre bulgari se opun sanctiunilor aplicate Rusiei.

De ce Rusia nu e pedepsita mai dur de UE. Cum se poate proteja Romania de o criza energetica

Legaturile dintre cele doua state sunt profunde si vechi. Ele au o istorie indelungata, limbile lor se aseamana, dar au si o cultura comuna. Ziua nationala a Bulgariei este data la care populatia s-a eliberat de dominatia otomana si s-a aliat cu Rusia in 1878, arata AFP.

Rusia versus UE

Un aliat extrem de fidel al URSS in perioada comunista, Bulgaria a continuat aceasta relatie apropiata prin actualul guvern sustinut de socialisti (fostii comunisti).

Cea mai saraca tara din UE depinde in intregime de gazul rusesc, care vine prin Ucraina, petrolul importat vine tot din Rusia, singura rafinarie apartine tot Moscovei, iar unica centrala nucleara bulgareasca utilizeaza reactoare si combustibil rusesti. In schimb, proiectele de diversificare nu avanseaza, scrie AFP.

Rusia este prezenta si in alte sectoare economie ale Bulgariei, cum ar fi turismul si imobiliarele.

Nici Bruxelles-ul nu se lasa mai prejos: fondurile europene reprezinta 65% din investitiile totale realizate in aceasta tara, iar schimburile comerciale cu UE ajung la 62% din total.

Cu toate ca se conformeaza politicilor comune, Sofia nu a existat sa fie impotriva recomandarii Parlamentului European de a sista gazoductul South Stream, care ar transporta gazele rusesti prin Marea Neagra catre centrul Europei, prin Bulgaria, ocolind Ucraina, aminteste sursa citata.

Incepe constructia South Stream in Bulgaria. CE e ingrijorata

Moscova in campania pentru alegerile europarlamentare

South Stream este un proiect strategic prioritar, care trebuie sa inceapa chiar din aceasta vara, a sustinut ministrul Economiei si Energiei de la Sofia, Dragomir Stoinev. Acelasi plan il are si Gazprom.

Totusi, sustinerea proiectului, in contextul actual, reprezinta "o actiune antiucraineana", a declarat Ognian Mincev, directorul Institutului de Estudii Internationale de la Sofia.

Bulgarii au amintiri deloc placute referitoare la momentul in care Rusa a inchis robinetul, in ianuarie 2009. In acel moment, a fost necesara reducerea incalzirii si suspendarea celei mai mari parti a activitatii economice.

Cu toate acestea, subiectul nu este unul prioritar pentru candidatii la alegerile europarlamentare.

Socialistii promit ca vor crea o punte de legatura intre Rusia si UE, in timp ce conservatorii sunt in favoarea unei politici europene comune in domeniul energiei. Insa ambele tabere sutin South Stream, incheie AFP.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#Bulgaria relatii Rusia, #Bulgaria divizata UE Rusia, #Bulgaria relatii UE, #Bulgaria UE Rusia , #analiza economica