Asistam la sfarsitul miracolului norvegian?

Duminica, 09 Februarie 2014, ora 18:17
15547 citiri
Asistam la sfarsitul miracolului norvegian?
Foto: Ponturi Fierbinti

Acum vreo jumatate de secol, un noroc neasteptat a cazut din senin peste una din tarile Europei: Norvegia.

Cunoscuti pana atunci mai mult ca negustori de peste si de busteni, norvegienii s-au pomenit aproape peste noapte ca sunt stapani peste cele mai mari rezerve de titei ale continentului.

Astfel, ei au reusit sa adune pana in prezent o avere de 600 de miliarde de euro, care creste de la un an la altul, pentru ca guvernele tarii n-au fost presate de vreo politica populista si au reusit sa-si gestioneze averea, fara sa o risipeasca.

De cateva decenii, Norvegia este avantajata de faptul ca fondul suveran al tarii prezinta suficiente garantii pentru a atrage investitorii straini, pentru a fi bine cotata sub aspectul ratingului economic, pentru a obtine dobanzile cele mai covenabile si pentru a fi mai credibila decat multi altii in trazactiile comerciale pe care le efectueaza.

Si totusi, un mic artificiu aritmetic pune sub semnul intrebarii marea mostenire norvegiana, daca observam ca cele 600 de miliarde sunt contrabalansate de o datorie externa care urca pana la 530 de miliarde de euro, se arata intr-un comentariu publicat de La Tribune.

La drept vorbind, chiar si deducand creditele externe din valoarea fondului suveran, tot ramane o baza de manevra.

Singura grija ar fi ca mostenirea pe care actuala generatie o promite celei de maine pare subevaluata, daca Norvegia nu s-ar afla totusi in fata a trei riscuri majore.

Oricat de prospera ar fi, Norvegia nu este izolata

Traim intr-o lume aflata in continua interactiune. Convulsiile provocate de sistemul bancar american in anul 2008 au produs valuri puternice in Europa si s-au resimtit pana in Asia si America de Sud.

Subrezenia practicilor de creditare din aceeasi perioada s-a dovedit a fi un fenomen general, proveninenta ei nefiind localizata in anumite banci, ci in insusi sistemul bancar.

Poate ca Norvegia a fost mai putin afectata, poate ca institutiile financiare au lucrat mai corect, dar economia tarii n-a ramas in afara contextului, scrie sursa citata.

Chiar daca nu este membra a UE, economia norvegiana ramane integrata in sistemul mondial, iar seismele economice de la New York, Paris sau Londra se resimt si la Oslo.

Specialisitii apreciaza ca, prin continuarea fluctuatiilor pe plan european sau chiar mondial, Norvegia se poate usor trezi ca a pierdut 50% din valoarea faimosului sau capital suvernan.

Dependenta de titei

In al doilea rand, dependenta unilaterala a intregii economii norvegiene de resursele sale petroliere atarna ca o sabie a lui Damocles deasupra capului tarii. Traim intr-o lume care se zbate sa gaseasca surse alternative de energie, in timp ce rezervele de hidrocarburi nu sunt vesnice.

Scaderea brusca a cererii de petrol ar putea determina prabusirea catastrofala a PIB, in tarile axate pe o singura structura.

Trebuie subliniat ca energia hidroelectrica pe care o obtine Norvegia din potentialul apelor sale se preteaza in slaba masura exportului si este putin probabil sa fie reorientata rapid astfel incat sa inlocuiasca golul cererii de hidrocarburi, potrivit La Tribune.

Neglijarea structurilor nepetrolifere

Entuziasmata de succesul extractiei si prelucrarii petrolului, Norvegia n-a mai acordat atentie altor structuri industriale, capabile sa constituie o alternativa, in momentul cand n-ar mai putea conta pe petrol.

Absorbind tot mai multa forta de munca industria petrolului a determinat cresterea costurilor manoperei in orice alt sector. In mod firesc, bancile au devenit rezervate in creditarea altor activitati decat cele petroliere, sustinand riscul inflationist.

Acestea nu sunt simple constatari, sunt fenomene in plina evolutie. Creste numarul de falimente in sectorul privat, UE constata ca in economia norvegiana evolueaza protectionismul, iar FMI si-a permis sa recomande bancilor consolidarea capitalului lor. Iar institutia nu ar face acest lucru fara motive, sustine publicatia citata.

Dar Norvegia se mentine rezervata cand este vorba sa invete din experientele patite de altii, atat membri ei UE, cat si nemembri. Sub acest aspect, modelul norvegian, atat de laudat pana in prezent, are o mare problema.

Nu neaga nimeni reusita din trecut a acestui model, dar netinand seama nici de experienta altora, nici de recomandarile organismelor internationale, s-ar putea ca, intr-un contex international orchestrat, politica strutului sa fie dureroasa, conchide publicatia citata.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#Norvegia hidrocarburi, #Norvegia economie succes, #Norvegia titei, #Norvegia analiza economica , #analiza economica