Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Atuul Chinei dispare dupa patru decenii de dominatie mondiala?

Marti, 11 August 2015, ora 07:53
10944 citiri
Atuul Chinei dispare dupa patru decenii de dominatie mondiala?
Foto: Hepta.ro

Omenirea a ajuns in cele din urma la un moment in istoria sa de care economistii se temeau: momentul in care numarul de muncitori chinezi incepe sa scada, pentru prima data de decenii.

Cu mult inainte de anii '90, China beneficia de un urias avantaj economic in fata restului lumii. An de an, numarul persoanelor care constituiau forta de munca a crescut, scrie intr-o analiza Business Insider.

Faptul ca acum numarul muncitorilor chinezi este in scadere este de importanta cruciala, intrucat cresterea economica este indeaproape legata de cresterea populatiei cuprinsa in limita varstei de munca.

Cu cat muncesc mai multe persoane, cu atat creezi mai multa bogatie si salarii. Se pot obtine muncitori in plus in doua feluri: fie prin sporul natural, fie prin imigratie.

De mai bine de patru decenii, revolutia industriala din China a atras muncitori noi an dupa an. Insa acest val demografic se apropie de final si volumul fortei de munca intra in declin, releva economistul sef pentru Asia de la Morgan Stanley, Chetan Ahya. Practic, daca in 2000, spre exemplu, cresterea fortei de munca era de 2%, din 2015, procesul intra in declin accentuat.

Va fi dezastruos pentru economia Chinei, care se va trezi cu o populatie imbatranita care nu munceste si va trebui sa fie sustinuta de o populatie tot mai redusa de persoane care lucreaza, arata analiza citata.

In plus, bomba demografica vine intr-un moment in care cererea pentru exporturile Chinei a scazut. In iunie 2015, cresterea cererii pentru exporturile chinezesti a intrat in declin accentuat, potrivit unei statistici Morgan Stanley.

Intr-o incercare de a obtine crestere in domenii fundamentale aflate in declin, China a investit tot mai mult in intreprinderile si afacerile de stat. Insa, cu cat investeste mai mult, cu atat sunt mai mici profiturile obtinute.

Pe masura ce se produce prabusirea cererii, se manifesta deflatia in indexul preturilor productiei industriale. Din nefericire pentru China, toate aceste evolutii au loc in contextul in care tara are o datorie imensa.

Situatia datoriei Chinei este foarte similara Greciei, scrie sursa citata, cu exceptia ca prima pare mai capabila sa gestioneze situatia decat a doua. Insa ramane acest urias nor al datoriei, care planeaza asupra unei economii care incetineste si care, acum, din cauza chestiunii demografice, va incetini si mai mult.

Pentru celelalte tari, ceea ce este cu adevarat ingrijorator este ca economia Chinei este atat de mare incat functioneaza atat ca motor, cat si ca sursa de alimentare pentru economia restului lumii, si acest motor tocmai a intrat in marsarier.

A.I.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#China criza demografica, #China muncitori crestere economica , #analiza economica