Banca Mondiala: Romania, departe de nivelul prevazut in strategia Europa 2020

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 16:23
1987 citiri
Banca Mondiala: Romania, departe de nivelul prevazut in strategia Europa 2020

Romania are nevoie de o strategie pentru perioada 2014-2020, in care sa fie identificate prioritatile de dezvoltare pe termen mediu si lung, iar acestea sa fie transferate in politici sectoriale coerente, a declarat, miercuri, economistul-sef al Bancii Mondiale (BM) in Romania, Catalin Pauna.

"Pornind de la strategia Europa 2020, pentru programul 2014-2020 avem nevoie de un cadru strategic pentru a gandi dezvoltarea Romaniei. Trebuie sa identificam prioritatile de dezvoltare pe termen mediu si lung, intrucat suntem departe de nivelul prevazut in strategia Europa 2020 si chiar de cel al EU27.

Apoi prioritatile trebuie transferate in politici sectoriale coerente, carora le trebuie si o resursa atasata, care sa vina din sectorul privat sau public", a afirmat Pauna, la o conferinta a Comisiei Nationale de Prognoza.

El a aratat ca este nevoie de un nou model de dezvoltare economica pe termen mediu si lung, intrucat nu mai exista conditiile economice intalnite in perioada de precriza. Astfel, trebuie facute eforturi pentru mobilizarea resurselor interne pentru dezvoltarea Romaniei.

Pauna a intarit ideea ca potentialul de crestere economica este mult mai mare decat nivelul actual, care poate fi atins prin cumularea mai multor politici.

"Liberalizarea pietei de energie ar atrage resurse importante de investitii, care pot veni din mediul privat. De asemenea, este nevoie de un program prin care agricultorii sa aiba acces la retaileri, dar si de infiintarea unor centre transfrontaliere, unde sa fie prezentate conditiile economice din Romania si sa fie promovat potentialul de dezvoltare", a mai spus reprezentantul Bancii Mondiale.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Banca Mondiala Romania strategie 2014 2020, #Banca Mondiala politici Romania, #Banca Mondiala strategie dezvoltare Romania , #analiza economica