Basescu a refuzat sa semneze memorandumul cu FMI - Va ingenunchea leul?

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 17:47
2002 citiri
Basescu a refuzat sa semneze memorandumul cu FMI - Va ingenunchea leul?

In urma refuzului presedintelui de a semna memorandumul cu institutiile creditoare internationale, leul s-a depreciat usor, luni seara, insa economistii sustin ca acest lucru nu va zgudui pietele financiare, chiar si in cazul in care Romania va rupe definitiv acordul cu FMI si Comisia Europeana.

Analistii ING Bank arata ca acordul va fi in continuare in vigoare, insa nu va fi si operational, asa cum a precizat si ministrul Bugetului, Liviu Voinea.

Ei amintesc ca presedintele a citat cresterea accizelor la combustibili, drept motiv pentru pozitia sa. De asemenea, seful statului a promis ca va intoarce in Parlament bugetul pe anull viitor.

"Insa acest lucru va intarzia doar adoptarea planului actual pe buget, care ar putea trece prin Parlament chiar marti si cel mai tarziu vineri. O astfel de intarziere cauzata de presedinte va determina probabil adoptarea legii bugetului la finalul lui decembrie", se arata in nota remisa Ziare.com de ING Bank.

Dupa anuntul presedintelui, leul s-a depreciat usor, pana la 4,4450 lei/euro, iar cursul oficial publicat marti de BNR, desi mai mare decat cel din ultimele sedinte, a reprezentat minimul ultimelor doua luni pentru moneda nationala - 4,4684 lei/unitate.

Curs euro-leu: Leul, doborat de razboiul Ponta-Basescu. Iata cat a crescut euro

Totusi, analistii ING Bank sunt optimisti ca leul nu va fi afectat prea mult nici macar in cazul in care Romania va rupe complet acordul cu FMI.

"Ne asteptam la consecinte limitate si in cazul unei ruperi a intelegerii cu organismele financiare internationale - desi este un scenariu putin probabil -, dat fiind faptul ca actualul acord este de tip preventiv si probabil ca investitorii ar putea avea incredere ca autoritatile din Romania au invatat pana acum lectia disciplinei fiscale. Pe langa toate acestea, mai este si compactul fiscal (prin care se consolideaza disciplina bugetara - n.red.) pe care Romania trebuie sa il urmeze si dupa sfarsitul acordului cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala", se mai arata in analiza ING Bank.

Similar, economistul Florin Citu considera ca pietele financiare nu au reactionat la anuntul presedintelui, insa din alt motiv.

"Reactia din pietele financiare de la Bucuresti este una pe care am anticipat-o, ele nu cred in tot show-ul cu acciza, FMI, etc. Bine, asta pentru cei cativa care mai credeti ca pietele financiare de la Bucuresti sunt independente si ca pretul nu este determinat de interventia statului directa sau indirecta", a scris economistul Florin Citu pe Facebook.

Ponta si Basescu se acuza reciproc

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca nu va semna memorandumul cu FMI, CE si Banca Mondiala din cauza cresterii accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru.

"Am decis sa nu aprob acest memorandum, pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea, la obligatiile pe care si le asuma Guvernul: Majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru. (...) Am atentionat Guvernul, am atentionat Parlamentul: Nu semnez acest memorandum, pentru ca ce fac este fara precedent", a declarat luni seara Traian Basescu.

Basescu: Nu semnez memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanti

In replica, premierul a spus ca nu va renunta la aceasta masura si l-a acuzat pe seful statului ca santajeaza Guvernul si Parlamentul ca sa nu mai fie infiintata comisia speciala care ar trebui sa cerceteze modalitatea prin care fiica sa, Ioana Basescu, a primit un credit de la CEC Bank pentru achizitionarea unui teren agricol in Calarasi.

Ponta acuza: Basescu vrea sa santajeze Parlamentul si Guvernul ca sa scape de Comisia de la Calarasi

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Basescu memorandum FMI, #Basescu scandal Ponta FMI, #scandal Ponta Basescu efecte leu , #analiza economica