Britanicii se tem degeaba de romani: Imigrantii pot scoate o economie din recesiune

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 12:14
3288 citiri
Britanicii se tem degeaba de romani: Imigrantii pot scoate o economie din recesiune
Foto: weeklydialog.wordpress.com

Politicienii din Marea Britanie au inceput o campanie virulenta indreptata impotriva imigrantilor romani si bulgari, de teama ca acestia le vor "fura" locurile de munca nativilor. In realitate, insa, acest fenomen ar avea mai multe beneficii decat dezavantaje, mai ales ca fluxul de straini ar putea ajuta tara sa iasa din recesiune.

"In perioadele de criza, cand somajul este destul de ridicat intr-o tara, intrarea fortei de munca din afara nu este privita cu ochi buni de catre populatia nativa, iar politicienii folosesc prilejul acesta pentru a-si face campanie electorala, propunand tot felul de masuri anti-imigrationiste", a declarat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Romani in Marea Britanie: 4 din 5 britanici vor stoparea imigrantilor

El aminteste ca aceste tendinte exista peste tot in lume si califica atitudinea britanicilor drept "un politicianism ieftin", care nu are nicio baza pe termen lung.

"Din contra, acest gen de pozitii fac rau unei tari, pentru ca s-a demonstrat ca imigratia este un factor pozitiv pentru o economie, aduce forta de munca de cele mai multe ori calificata si la costuri mai scazute, iar, uneori, acopera o zona de expertiza care nu este suficient de acoperita in tara respectiva", ne-a explicat analistul.

In prezent, Marea Britanie nu are o situatie extrem de favorabila: economia a inregistrat o contractie de 0,3% in al patrulea trimestru din 2012, iar Institutul National de Cercetare Economica si Sociala a preconizat ca, in acest an, cresterea va fi una modesta, de 0,7%.

In schimb, rata somajului a scazut, in noiembrie, la 7,7%, de la 7,8%, lucru apreciat de economistul ING Rob Carnell ca fiind "un miracol", avand in vedere amenintarea recesiunii.

"Nu putem rezolva problema locurilor de munca daca nu avem crestere economica", sustine si Frances O'Grady, secretarul general al uniunii sindicatelor engleze, conform The Guardian.

Insa acceptarea imigrantilor ar putea aduce beneficii statului britanic.

"Este o lege nescrisa, crizele se rezolva prin migratia fortei de munca. Daca intr-o zona este activitate foarte mare este normal ca sa se redistribuie intr-o parte cu activitate mai mica. Pentru britanici, beneficiul este costul cu forta de munca: decat sa angajeze un nativ cu 5.000 de lire, mai bine angajezi cinci romani cu 1.000 de lire. Este mai productiv, din punctul meu de vedere. Insa beneficiile sunt si pentru romani, deoarece ei in tara ar fi primit cam 300 de lire. Ambele parti au de castigat", a mentionat Radu Ciofu, analist la Admiral Markets, pentru Ziare.com.

Ce nu le convine britanicilor

Problemele britanicilor sunt nationalismul si politica, iar aceasta campanie anti-romani are o stransa legatura cu campania electorala.

"Politicienii au nevoie de voturi peste tot in lume, insa, in cazul de fata, au de castigat firmele din Anglia si lucratorii din Romania. Insa englezii pierd, deoarece ei trebuie sa accepte salarii mai mici sau sa nu munceasca, pentru ca ar putea exista o competitie pentru locurile de munca. Din acest punct de vedere, nu este benefica la voturi. Costul este cel politic, pentru ca populatia care voteaza priveste negativ aceste chestiuni. E o politica protectionista prin care se incearca atragerea de voturi a populatiei locale", a explicat Radu Ciofu.

Comisia Europeana a sanctionat Marea Britanie privind implementarea prevederilor UE in ceea ce priveste libera circulatie, unul dintre aspectele sesizate vizand permisele de rezidenta pentru romani si bulgari.

Marea Britanie, sanctionata de CE pentru atitudinea fata de romani si bulgari

"Guvernul englez nu le elibereaza acestor lucratori, in primele 12 luni de sedere, aceleasi documente de rezidenta ca si muncitorilor din alte state membre ale Uniunii Europene", se arata in intr-o scrisoare a Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, adresata autoritatilor competente de la Bucuresti.

Evidentiind ca legea europeana ii permite Marii Britanii sa mentina temporar un regim de permise de munca pentru muncitorii din Bulgaria si Romania, Comisia a concluzionat ca cei care au permis de munca au aceleasi drepturi de rezidenta ca si alti muncitori din Uniunea Europeana si ca acesta trebuie emis cu documentele de rezidenta corespunzatoare, se arata in document.

Imigratia ne dezbina!

Intr-un articol publicat pe Daily Mail, Douglas Murray, fostul sef al Centrului pentru Coeziune Sociala, arata ca imigratia are numeroase beneficii, insa exista si un mare dezavantaj: numarul strainilor care vor sa se stabileasca in Marea Britanie e prea mare, intr-un timp prea scurt.

"Fenomenul in sine nu este un lucru rau. Dimpotriva, daca are loc intr-o maniera controlata, aduce uriase beneficii", precum aportul de idei noi si talente sau imbunatatirea pietei muncii la nivel inalt, a precizat acesta.

"Imigrantii s-au transformat in oameni de afaceri de succes, iar ingenuitatea si aptitudinile lor sunt de nepretuit in aceste vremuri de recsiune", a mai spus Douglas Murray.

El aminteste de membrii minoritatii asiatice veniti din Uganda, expulzati de regimul lui Idi Amin, au contribuit semnificativ la crearea unei prosperitati in regiunile unde s-au stabilit.

In plus, imigratia mai are un avantaj urias, asa cum reliefeaza Murray, anume cresterea numarului de oameni care vor sa execute treburile "de jos", pe care britanicii sunt prea "lenesi sau prost disciplinati" ca sa le faca.

Insa el atrage atentia ca fluxul de straini este prea mare, intr-o perioada de timp prea mica, iar acest lucru a schimbat tara din punct de vedere cultural si este posibil sa asistam la o dezbinare, nu la o integrare, asa cum se doreste.

Conform recensamantului din 2011, Londra a devenit primul oras mare din Marea Britanie in care numarul nativilor a scazut sub 50%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#beneficii economie imigratie, #beneficii imigratie, #Romania imigratie Marea Britanie , #analiza economica