Cat de periculoase sunt efectele crizei din Ucraina pentru Romania

Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 07:52
6539 citiri
Cat de periculoase sunt efectele crizei din Ucraina pentru Romania

Dupa luptele sangeroase de strada, criza din Ucraina a trecut la un alt nivel, astfel ca haosul va domina tara cel putin pana la alegerile anticipate. Intre timp, situatia tensionata de la Kiev a trimis semnale negative in tarile din regiune, inclusiv in Romania, care resimte instabilitatea vecinilor.

Mihai Nichisoiu, analist piete internationale la Tradeville, a precizat pentru Ziare.com ca este dificil de anticipat care vor fi consecintele crizei din Ucraina asupra Romaniei in acest moment.

"Deocamdata, efectele negative asupra economiei si pietelor de capital sunt minime. Cel mai dezirabil scenariu ar fi cel al unei stabilizari imediate, fara o amplificare a tensiunilor in estul tarii. Dar situatia generala din Ucraina ramane extrem de fluida", a precizat analistul.

Totusi, nimeni nu isi doreste un focar de tensiune la granitele sale, aminteste Corina Cretu, europarlamentar PSD. Romania este o tara stabila, membra a UE si a NATO, insa acest lucru nu inseamna ca nu poate fi afectata de criza din Ucraina, chiar daca intr-o mai mica masura, dar nu trebuie sa ignoram efectele pe care le produc tensiunile din statul vecin.

Cum ne afecteaza criza din Ucraina

In opinia Corinei Cretu, efectele crizei se pot transmite prin mai multe mecanisme.

"Primul se refera la imaginea zonei in ochii investitorilor. Un al doilea mecanism este criza umanitara. Romania, ca si alte tari din zona, trebuie sa fie pregatita pentru a gestiona fluxuri de refugiati, cu tot ce inseamna asta. Crizele umanitare nu sunt atat de usor de rezolvat.

In al treilea rand, unele dintre deciziile noii puteri de la Kiev ii afecteaza pe romanii din Ucraina, anularea prevederilor Legii privind limbile minoritare de catre Rada de la Kiev este un lucru foarte grav. Nu in ultimul rand, se pot pune probleme legate de controlul granitelor, ceea ce se poate reflecta in decizia privitoare la admiterea noastra in Spatiul Schengen", a precizat europarlamentarul PSD pentru Ziare.com.

Lovitura pentru romanii din Ucraina - Parlamentul a abolit legea care facea romana limba regionala

Corina Cretu reitereaza ca Romania este direct interesata intr-o solutionare rapida a crizei, in conditiile pastrarii integritatii Ucrainei, altfel ar putea izbucni alte conflicte care au fost aplanate, cel putin partial, cum ar fi cel din Transnistria.

"Acest lucru ar insemna aparitia unui al doilea focar de instabilitate in vecinatatea noastra, la o granita exterioara a UE, pe care tot noi trebuie s-o controlam.

Lucrurile sunt departe de a fi clare, iar misiunea doamnei Catherine Ashton (sefa diplomatiei europene - n.red.) la Kiev devine esentiala. Este, poate, cea mai importanta incercare de pana acum pentru diplomatia comuna a UE. Romania sprijina pozitia UE si isi asuma partea sa de responsabilitate in procesul de negocieri", a transmis Corina Cretu.

Ucraina are nevoie urgenta de bani - a lansat un apel international. Ce suma trebuie sa stranga

Pe de alta parte, Mihai Nichisoiu considera ca o depreciere masiva a hryvniei ucrainene pare inevitabila, iar acest lucru va pune presiune pe toate monedele din regiune, inclusiv pe leu.

In schimb, probabilitatea unui default suveran imediat nu este atat de mare, dar Ucraina trebuie sa obtina sprijin financiar international. In conditiile curente, reluarea discutiilor cu FMI trebuie facuta urgent, a opinat analistul Tradeville.

Relatiile economice intre Romania si Ucraina, in cifre

- 1,3 miliarde de euro: Valoarea schimburilor comerciale bilaterale in primele 11 luni din 2013

- 867 milioane de euro: Valoarea exporturilor Romaniei catre Ucraina in primele 11 luni din 2013

Date furnizate de INS

- 424 milioane de euro: Valoarea importurilor Romaniei din Ucraina in primele 11 luni din 2013

Date furnizate de INS

- 430: Numarul societatilor ucrainiene din tara noastra, valoarea capitalului strain investit fiind de 12,4 miliarde de dolari, la 31 iulie 2012

- 54: Locul ocupat de Ucraina in topul investitorilor straini in 2012

- 1,165 milioane tone echivalent petrol - importul de gaze naturale inregistrat de Romania in 2013 (-15,3% fata de 2012).

Cristian Preda: Politicienii romani abia au descoperit ca suntem vecini cu Ucraina?

Europarlamentarul Cristian Preda considera ca situatia tensionata din Ucraina nu ar trebui sa fie o surpriza: regimul lui Victor Ianukovici este instalat de doi ani, iar protestele de strada dureaza de trei luni.

"Cumva, avem impresia ca unii politicieni din Romania nu au descoperit decat acum acest vecin de la nord al tarii noastre. Nu asa stau lucrurile si la Bruxelles: in Parlamentul European, Ucraina a fost in mod constant unul dintre cele mai importante subiecte tratate de comisia de Afaceri Externe", a sustinut Cristian Preda pentru Ziare.com, amintind totodata ca initiat o rezolutie pentru eliberarea fostului premier Iulia Timosenko inca din iunie 2011, insa "unele voci influente din Parlament au considerat ca Ianukovici este un partener de dialog viabil".

Ramanem fara gaze?

Cel mai negru scenariu pentru Romania ar fi sistarea tranzitului de gaze naturale dinspre Ucraina, caz in care ar genera riscuri economice pentru spatiul european, a mentionat analistul Tradeville.

Se sparge Ucraina?

Totusi, luand in considerare precedentele istorice, ele nu trebuie exagerate. "Mai ales ca, dupa o iarna relativ blanda, stocurile de gaze naturale din Ucraina si estul Europei sunt substantiale in comparatie cu anii trecuti", a spus analistul Tradeville.

In schimb, Corina Cretu sustine ca tara noastra ar avea cel mai mult de suferit daca acest scenariu se va indeplini si spera ca tranzitul gazelor naturale nu va fi folosit ca instrument in jocurile de putere de la Kiev.

"Convingerea mea este ca Ucraina va da dovada de responsabilitate si isi va respecta angajamentele in materie, cum si Rusia si le va respecta pe ale sale. Spre binele tuturor. Dar Romania trebuie sa traga niste concluzii, sa gandeasca in viitor, si sa-si construiasca alternative, pornind de la realitati, nu de la dorinte.

Sper sa ne construim o politica de securizare a aprovizionarii cu resurse energetice. Trebuie sa ne gandim serios, pe termen lung, cum procedam in cazul in care instabilitatea din zona va dura", a apreciat europarlamentarul PSD.

Si Cristian Preda considera ca sunt sanse mici ca scenariul opririi gazelor sa se adevereasca.

"Europa are rezerve importante de gaz natural, care ar depasi, in caz de utilizare, anotimpul rece. In plus, de la ultima revolutie din Ucraina, Europa si-a sporit atat sursele de importare a gazului, cat si inter-conectivitatea. Nici noi, nici ucrainenii nu trebuie sa ne lasam intimidati de Putin, iar unul dintre obiectivele de termen mediu si lung pe care UE trebuie sa le urmareasca in Ucraina este sporirea independentei energetice, inclusiv prin prospectarea rezervelor de gaze de sist", a punctat europarlamentatul.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Romania efecte criza ucraina, #efecte criza ucraina, #criza Ucraina, #revolte Ucraina, #proteste Ucraina , #analiza economica