Ce pot invata chinezii de la Germania

Duminica, 26 Mai 2013, ora 12:10
2787 citiri
Ce pot invata chinezii de la Germania

Se pare ca modelul nemtesc, criticat de confratii europeni ai Germaniei, atrage din ce in ce mai mult atentia noii conduceri chineze, indeosebi in ce priveste accesul intreprinderilor private la cercetari si tehnologii performante, precum si modul de finantare a intrepriderilor in plan regional.

Cu privire la modelul pe care economia germana il poate oferi Chinei privind indeosebi dezvoltarea economica, s-a desfasurat recent o conferinta la Universitatea Tsinghua din Beijing. Conferinta a scos in evidenta faptul ca exista apropieri in ce priveste dinamica unor indicatori ai celor doua economii - comenteaza intr-un articol La Tribune.

Poate cel mai semnificativ indicator priveste ponderea valorii adaugate rezultata din activitatea industriala, fata de cea aferenta intregului volum economic national.

In ultimul an, aceasta pondere se cifreaza la 32% in cazul Chinei si la 22,6% in cazul Germaniei.

Pentru comparatie, trebuie avut in vedere faptul ca acelasi indicator este 10,8% pentru Franta si Marea Britanie, iar pentru alte numeroase tari europene se situeaza si mai jos.

Tinand seama de faptul ca ritmurile dezvoltarii industriale cunosc similitudini, participantii au apreciat ca Germania poate constitui un real model pentru economia chineza, chiar daca sistemul politic este total diferit.

Colaborarea intre universitati, centre de cercetare si intreprinderi

Este binecunoscut succesul acestei colaborari in viata economica a Germaniei. Asemenea colaborare n-ar fi fost posibila daca Guvernul n-ar fi acordat stimultente financiare substantiale pentru acest scop, atat factorilor angajati in cercetare, cat si celor din productie.

In cazul de fata, China este avantajata de faptul ca statul centralizat isi poate permite sa dispuna acordarea stimulentelor prin simple hotarari administrative.

Dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii

In putine economii, sectorul "Mitelstand" a luat asemenea avant ca in Germania. China actuala se bizuie in mare masura pe contributia IMM in economie, acestea asigurand chiar 68% din exporturi si 75% din locurile de munca nou create.

Totusi, respectivele IMM-uri din China intampina dificultati majore in ce priveste accesul la capital si la cercetare. Daca ar depasi aceste ingradiri, China ar avea toate conditiile sa se situeze la nivelul Mittelstand-ului german.

Retelele interactive industriale

Economia germana are traditia unor vechi retele interactive, constituite din furnizori si clienti reciproc agreati, institute de elaborare a tehnologiilor sau centre de cercetare.

Succesul lor in sectoarele traditionale este un motiv pentru extinderea in noile domenii aparute, cum ar fi cel biotehnologic, al materialelor compozite sau al energiei verde. Ar fi pentru China o oportunitate sa preia experienta clasica germana si s-o aplice in domeniile de varf ale industriei.

Modul de formare a specialistilor

Germania dispune deja de avantajul unui sistem de invatamant propriu, bazat pe legatura stransa dintre universitati, intreprinderi si centre de formare. Oficialii chinezi au sesizat acest avantaj, iar in prezent 7.000 de tineri sunt in curs de formare la intreprinderi germane de prestigiu ca: BMW, Bosch, Volkswagen.

Intorcandu-se in patria lor, ei vor constitui un impuls in dezvoltarea bazei tehnologice existente si chiar in formarea unor baze noi. Totodata, insa, prezenta lor poate impulsiona formarea unor nuclee in jurul carora se vor forma specialistii proprii ai viitorului, chiar in propria tara.

Dezvoltarea unui sistem bancar mai usor accesibil

Uriasa economie a Chinei este dezavantajata de functionarea rigida a sistemului bancar, bazat in principal pe bancile mari, tinute bine sub control, dar adesea greu accesibile micilor intreprinzatori.

In Germania functioneaza circa 400 case de economii (Sparkassen) si peste 1.000 banci cooperatiste. Pe aceste doua tipuri de institutii financiare se bazeaza circa 90% din IMM-uri, a caror finantare nu a avut de suferit in perioada de criza.

China are de asemenea un sector denumit City Commercial Banks (CCB), profilat pe afacerile intreprinderilor mici, dar insuficient dezvoltat, mai ales in teritoriu. O baza de colaborare intre bancile comerciale din Germania si China initiata recent constituie un inceput promitator.

Exista motive sa credem ca, folosind exemplul modelului german, China poate depasi multe lacune din sistemul ei actual. Vointa de a da prioritate performantelor ar putea face ca maine modelul chinez sa fie exemplu pentru altii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#China modelul german, #China formare specialisti, #China dezvoltare economica , #analiza economica