Ce se intampla in Ucraina? Intrebari esentiale pentru viitorul tarii

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 19:20
5331 citiri
Ce se intampla in Ucraina? Intrebari esentiale pentru viitorul tarii
Foto: New York Times

Protestele sangeroase din Ucraina s-au soldat cu indepartarea de la putere a presedintelui Viktor Ianukovici, insa acum tara trebuie sa rezolve o problema spinoasa si anume instabilitatea economica, pentru a evita intrarea in faliment.

Publicatia Globe and Mail a adunat 5 teme importante referitoare la viitorul Ucrainei.

Cu un presedinte fugar si Timosenko eliberata, cine opreste haosul din Ucraina?

Kievul poate spera la o revenire economica?

Finantele Ucrainei se afla intr-o stare deplorabila. Guvernul are mai putin de un milion de dolari in trezorerie, iar tara se afla pe punctul de a intra in incapacitate de plata din cauza datoriilor suverane uriase.

Ucraina, in pragul dezastrului financiar - un risc urias ameninta bancile

Noul premier, Arseniy Yatsenyuk, a declarat in fata Parlamentului, joi, ca investitorii au retras din tara 70 de miliarde de dolari in ultimii trei ani.

Mai mult, analistii sustin ca economia, grav afectat de coruptie, a dat semne de revenire toamna trecuta, insa protestele si miscarile pe scena politica o vor tari inapoi in recesiune.

Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Guvernul american au promis ca vor sa imprumute Ucraina cu sume uriase, daca Kiervul va implementa unele reforme, precum taierea subventiilor la gaze pentru populatie si reducerea programelor de asistenta sociala.

SUA vor sa ajute Ucraina - imprumut de un miliard de dolari

Ce se va intampla cu moneda?

Timp de cativa ani, guvernul de la Kiev a incercat sa mentina o paritate de 8 hrivna la un dolar. Insa situatia a devenit nesustenabila in ultima perioada, astfel ca rata a ajuns la 11:1 in aceasta saptamana, un record negativ al ultimilor cinci ani.

In consecinta, noul sef al bancii centrale a promis ca va tine cont de recomandarea Uniunii Europene si va permite deprecierea monedei nationale, lucru ce va incuraja exporturile.

Banca centrala a Ucrainei are un nou sef. Vrea sa cheme o misiune FMI

Pe de alta parte, aceasta miscare va duce la cresterea inflatiei si va lovi in afacerile locale care au de rambursat imprumuturi contractate in valuta, sustine publicatia citata.

Asteptarile protestatarilor se vor indeplini?

Nimeni nu se asteapta ca protestatarii sa plece din Piata Independentei din Kiev prea curand. De fapt, aceasta miscare, cunoscuta sub numele de Maidan, s-a extins in ultima perioada, arata Globe and Mail.

Zeci de manifestanti au campat langa cladirea Parlamentului, iar zilnic oamenii se aduna acolo pentru a-si exprima nemultumirile. Multi dintre ei se tem ca politicienii nu vor face schimbarile cerute.

Numirea lui Arseniy Yatsenyuk in functia de premier a fost privita cu un oarecare scepticism, o parte din populatie temandu-se ca el va reprezenta aceleasi vechi interese.

Noul Guvern ucrainean, prezentat in tabara protestelor de la Kiev UPDATE

Se rupe Ucraina?

Inca de la demiterea lui Viktor Ianukovici din functia de presedinte, parlamentarii si-au exprimat ingrijorarea fata de dorinta de separare a populatiei rusofile.

Principalele temeri s-au axat pe mai multe regiuni din estul tarii, avand in vedere ca majoritatea populatiei de acolo vorbeste limba rusa.

Mai mult, unele zone, precum Crimeea, unde un grup de oameni inarmati a ocupat aeroportul din capitala Simeforopol, au facut valva in ultimele zile pe aceasta tema.

Se sparge Ucraina?

Ce va face Rusia?

Rusia a fost o prezenta activa in conflictul ucrainian, avand in vedere ca a plasat trupe langa granita, a cerut un nou guvern la Kiev, iar fostul presedinte Viktor Ianukovici a tinut o conferinta de presa din orasul Rostov-pe-Don.

Ianukovici: Am fugit din Ucraina din cauza amenintarilor. Vestul a sprijinit violentele (Video)

E posibila o interventie a Rusiei in Crimeea?

Cele doua tari au puternice legaturi economice, avand in vedere ca Moscova furnizeaza vecinilor gaze naturale, iar Ucraina este cea mai mare piata de desfacere pentru rusi.

Pe de alta parte, Rusia a deblocat in decembrie un imprumut de 15 miliarde de dolari pentru Kiev, dupa ce Ianukovici a renuntat la semnarea acordurilor cu UE, insa acesta a fost suspendat in aceasta saptamana, dupa fuga lui din tara.

De asemenea, expunerea bancilor ruse in Ucraina este de peste 20 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca o prabusire a acestei tari va afecta si guvernul rus, care detine multe actiuni la institutiile sale financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#probleme economie Ucraina, #prabusire Ucraina, #falimentUcraina, #economie ucraina , #analiza economica