Cei 25 de ani de tranzitie ai Europei de Est

Autor: Ana Ilie
Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 18:05
3864 citiri
Cei 25 de ani de tranzitie ai Europei de Est
Foto: Anacronic

In urma cu 25 de ani, in 1989, Europa Centrala si de Est se angaja intr-o transformare istorica, de la comunismul autoritar la capitalismul democratic.

David Lipton, fost director al Consiliului National Economic si Consiliului de Securitate Nationala in Administratia Obama, actualmente adjunct al directorului FMI, analizeaza, pentru Project Syndicate, realizarile regiunii, lectiile invatate si provocarile care ii stau in fata.

Expertul este de parere ca ar fi o greseala sa credem ca succesul transformarii prin care a trecut regiunea era inevitabil. La sfarsitul Razboiului Rece, economiile Europei Centrale si de Est erau impovarate de faptul ca totul se afla in proprietatea statului si investitiile erau concentrate in industria grea.

Politicile fiscale si monetare se concentrasera pe sporirea cresterii industriale, fara a tine cont de echilibrul macroeconomic, ceea ce a rezultat in cerere excesiva si penurii larg raspandite. Mai mult, regiunea era afectata de datorii externe nesustenabile si inflatie in crestere.

In acelasi timp, putini economisti aveau idee cum se poate depasi aceasta situatie si nici macar experienta de 50 de ani a FMI nu a oferit prea multe indicii pentru tranzitia atat de necesara regiunii. Multi credeau chiar ca va fi imposibil.

Patru ingrediente au contribuit, insa, la tranzitiile de succes ale tarilor regiunii, scrie expertul. In primul rand, politicienii si factorii decizionali curajosi care au gandit reforme cruciale si si-au asumat prezentarea lor unui public temator de schimbare.

In al doilea rand, startegiile de reforma s-au concentrat pe ce era esential: liberalizarea preturilor; stabilizarea finantelor pentru a pune capat penuriilor si inflatiei; si privatizarea companiilor de stat si activelor, pentru a imbunatati performantele. Tarile care au implementat aceste masuri au facut cele mai rapide si mai complete progrese.

In al treilea rand, perspectiva reintegrarii in Europa dupa decenii de izolare, alaturi de angajamentul UE fata de extindere, au oferit o atractie gravitationala si un model legislativ prin care elita politica a justificat si implementat reformele dificile.

In fine, sustinerea externa a ajutat tarile puternic indatorate ale regiunii sa se confrunte cu sarcina implementarii reformelor structurale si gestionarii instabilitatii financiare. Presiunea a fost relaxata de finantari de la FMI, BERD, BM ai alti creditori.

Per total, scrie expertul, progresele au fost impresionante si mai multe tari ale regiunii au ajuns la nivele ale PIB-ului pe cap de locuitor care le situeaza in partea de jos comparativ cu veniturile din eurozona. Standardele de viata s-au imbunatatit semnificativ, desi mai exista inca o buna bucata pana vor ajunge la egalitate cu cele din Europa de Vest.

Nu este surprinzator, in acelasi timp, ca unele tari, in special din Balcani si CSI sunt departe de a fi incheiat tranzitia si au trecut prin cicluri repetate de criza si speranta. Ca oriunde in lume, cresterea economica in regiune a incetinit brusc de la inceputul crizei financiare globale, in 2008. Ritmul reformelor a incetinit in multe tari si in unele chiar reformele au fost reversate. Chestiunile geopolotice, precum criza din Ucraina, au complicat si mai mult situatia.

Sunt posibile doua scenarii pe viitor, spune expertul. In primul scenariu, regiunea risca un ciclu de crestere economica slaba, retragerea de la reformele orientate spre piata si cresterea dezamagirii. Drept rezultat, ajungerea din urma a Europei de Vest va incetini.

In al doilea scenariu continua alinierea cu nivelele de venituri din economiile avansate, sustinuta de concentrarea pe doua prioritati, mentionate si de cel mai recent raport FMI. In primul rand un angajament reinoit fata de stabilitatea macroeconomica si financiara permite guvernelor sa gestioneze deficitele si datoriile in crestere si sa gaseasca solutii pentru volumul creditelor toxice din economie.

In acelasi timp, incheie expertul, reformele structurale mai profunde imbunatatesc climatul de afaceri si de investitii, intaresc guvernanta corporata, extind accesul la credit, elibereaza pietele muncii, controleaza cheltuielile publice si extind administrarea taxelor. Toate aceste masuri pun economiile inapoi pe calea catre crestere economica rapida sustinuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#revolutie 89 tranzitie, #tranzitie economie Europa est , #analiza economica