Cele mai mari surprize economice in 2013

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 09:31
4135 citiri
Cele mai mari surprize economice in 2013
Foto: futuresobright.com

Economistii de la Deutsche Bank au publicat o serie de previziuni economice, care cuprind cele mai mari surprize care s-ar putea petrece in 2013.

"Cand ne gandim la anul care vine, este extrem de tentant sa extrapolam trecutul recent, astfel ca avem tendinta de a uita de riscuri. In plus, exista incetatenita idee ca predictiile nu trebuie sa fie unele exagerate, tendinta care ar putea fi explicata prin siguranta care iti este oferita de apartenenta la o 'turma'.

Din punct de vedere statistic, acest lucru e ca si cum ai spune ca pietele financiare nu pot suferi lovituri extreme si ca vor urma o distributie normala sau cel putin Gaussiana. Insa criza din 2008 ne-a dovedit exact contrariul, astfel ca este greu sa presupui ca va exista normalitate pe burse si ca un scenariu de baza se va adeveri complet", isi motiveaza cei de la Deutsche Bank previziunile mai putin obisnuite, scrie Business Insider.

Grecia ar putea gasi rezerve de petrol mai mari ca datoria sa externa

Numeroase tari mediteraneene au inceput deja sa exploateze resursele naturale off-shore. Un exemplu in acest sens ar fi Cipru si Israel, care foreaza pentru a extrage gaz natural in zona cunoscuta sub numele de Levant, situata intre Turcia si Egipt.

In consecinta, Grecia le-ar putea urma exemplul, avand in vedere ca unele cercetari au relevat ca exista rezerve de gaz natural in sudul insulei Creta in valoare de 600 miliarde de dolari.

Prabusirea Guvernului englez

Parerile opuse in ceea ce priveste economia tarii ar putea duce la destramarea Guvernului englez. Atat democrat-liberalii, cat si conservatorii vor avea destul timp sa se distanteze de politicile promovate de partenerii lor de guvernare, pana la urmatoarele alegeri.

Principalele teme de dezbatere in contradictoriu ar putea fi energia si reformele.

Bancile centrale ar putea avea rate negative de dobanda pentru depozite, iar bursele vor creste

Aceasta masura a fost deja adoptata in Danemarca si Suedia, iar Japonia le-ar putea urma exemplul. In consecinta, pentru a evita o apreciere masiva pentru euro si dolar, atat Banca Centrala Europeana, cat si Rezerva Federala ar putea face acelasi lucru.

In plus, cu toate ca China va fi perceputa in continuare ca fiind o tara ieftina de catre investitori, iar statele de la periferie ar putea iesi din zona euro, bursele din toata lumea vor avea o crestere semnificativa, sustinuta, in mare parte, de dobanzile negative amintite anterior.

Alegerile din Iran

Populatia trebuie sa voteze care va fi succesorul lui Mahmood Ahmadinejad la alegerile prezidentale din Iran, programate pe 14 iunie 2013.

Unii candidati sunt perceputi de institutiile internationale ca fiind mai pragmatici in ceea ce priveste programul nuclear, iar daca unul dintre ei va fi ales, atunci acest lucru va genera o detensionare a relatiilor cu alte tari, scazand astfel riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu.

Daca lucrurile vor merge bine, schimburile economice dintre Iran si celelalte state, in special de petrol, vor fi reluate la volumele practicate inainte de interdictia impusa Teheranului de SUA si UE, care se tem de o expansiune a programului nuclear iranian.

Insa incertitudinea politica si sociala care va domina tara pana la alegeri nu poate fi scoasa din calcul, avand in vedere ca exista un exemplu negativ in acest sens. Amintim ca realegerea lui Ahmadinejad ca presedinte, in 2005, a starnit proteste violente, care au durat pana in 2010.

Europa va obtine energie din panouri solare amplasate in desertul Sahara

Teoretic, daca ar fi amplasate panouri solare pe o zona din desertul Sahara de marimea Tarii Galilor (20.779 km patrati), ea ar fi suficienta pentru a alimenta cu energie intreaga Europa.

Ideea ar putea prinde contur, in 2013, datorita consortiului Desertec, ce s-a angajat ca va demara un astfel de proiect, care, totusi, va intampina numeroase dificutlati, cum ar fi obtinerea de finantari si gasirea unor parteneri. Insa avantajele ar putea fi mai numeroase decat dezavantajele.

Schimbarile climatice vor afecta economia

Accelerarea schimbarilor climatice are multiple efecte asupra pietelor financiare. De exemplu, inclazirea climei ar putea duce, anul viitor, la scaderea culturilor in SUA, Brazilia si Rusia, astfel ca preturile alimentelor vor urca, iar bancile nationale vor fi nevoite sa intervina pentru a scadea inflatia.

De asemenea, dezastrele naturale precum taifunuri uragane pot avea un impact negativ asupra produsului intern brut si ar putea afecta cresterea economica a unei tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#surprize economice 2013, #evolutie burse 2013, #previziuni economice 2013, #previziuni 2013 , #analiza economica