Cele mai rasunatoare previziuni economice facute vreodata: Astazi suna ca o gluma

Sambata, 23 Mai 2015, ora 11:54
10714 citiri
Cele mai rasunatoare previziuni economice facute vreodata: Astazi suna ca o gluma

Prognozele economice sunt un joc complicat - daca o nimeresti, nu numai ca vei fi aplaudat, dar probabil ca vei castiga si o gramada de bani. Insa, daca gresesti, nu vei mai putea niciodata sa retragi ce ai spus, iar predictiile tale vor suna extrem de amuzant intr-o buna zi.

In ultimele decenii, mintile sclipitoare ale planetei au lansat multe prognosticuri despre economiile nationale si modul in care se va schimba lumea. De-a lungul timpului, unele dintre ele au devenit cu adevarat ilare.

Jurnalistii de la Business Insider au compilat cele mai mari esecuri in ceea ce priveste predictiile economice facute de unii dintre cei mai priceputi oameni din istorie.

Previziuni Goldman Sachs: Care vor fi cele mai mari economii in 2050

Ipoteza "Japonia - numarul unu mondial" a fost lansata de un expert de la Harvard, Ezra Vogel, in anul 1979. Nici atunci nu a fost prea populara ideea ca economia Statelor Unite va fi surclasata de prospera Japonie, insa acum suna cu totul ridicol.

Foto: Business Insider/Amazon

Irving Fisher, unul dintre cei mai mari economisti americani, a spus in octombrie 1929 ca, in opinia sa, actiunile au atins nivelul maxim la care pot ajunge si ca aceasta limita este permanenta. Doua saptamani mai tarziu, actiunile au crescut atat de mult incat recordul din acea zi nu a mai fost atins in urmatorii 25 de ani.

Paul Samuelson, primul american laureat al Premiului Nobel pentru Economie, a spus in 1961 ca "economia sovietica a demonstrat, contrar convingerilor scepticilor, ca o economie condusa de socialisti poate functiona si chiar prospera".

Analiza: 2015, anul in care iesim cu adevarat din criza? In ce capcane poate cadea Romania (Grafic)

In 2010, antreprenorul miliardar Richard Branson a avertizat ca se va declansa o criza a petrolului in urmatorii cinci ani, preconizand un deficit sever de titei. Cinci ani mai tarziu, in 2015, pretul petrolului este, in realitate, mai mic decat era la data predictiei.

James Glassman si Kevin Hassett au prezis in cartea "Dow 36.000", publicata in 1999, ca indicele Dow Jones se va tripla in urmatorii ani. Chiar si acum, 16 ani mai tarziu, nu s-a ajuns nici la jumatate din nivelul anticipat.

Foto: Business Insider/Amazon

Joan Robinson, unul dintre cei mai proeminenti economisti ai secolului 20, a vizitat cele doua Corei in 1964 si a tras concluzia ca, "de vreme ce Nordul continua sa se dezvolte, iar Sudul sa decada, mai devreme sau mai tarziu, cortina minciunilor va incepe cu siguranta sa se rupa".

Profesorul Ravi Batra a scris o carte numita "The Great Depression of 1990", preconizand o harababura globala in domeniul economic. Lucrarea a fost cea mai vanduta carte in New York, in anul 1987, insa Milton Friedman, care a primit Premiul Nobel pentru Economie in 1976, a dezvaluit ca "nu ar atinge cartea nici cu o prajina de zece metri".

Foto: Business Insider/Mercado Libre

George Soros a prognozat in 2011 ca inflatia din China este "oarecum scapata de sub control" si ca problema se poate adanci si mai mult, insa, patru ani mai tarziu, chinezii sunt mai ingrijorati de deflatie decat de inflatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#predictii economice, #prognoze economice, #predictii economice esec, #previziuni economice , #analiza economica