Bloomberg: De ce risca Vladimir Putin si vrea alipirea Crimeii de Rusia

Luni, 17 Martie 2014, ora 11:37
8241 citiri
Bloomberg: De ce risca Vladimir Putin si vrea alipirea Crimeii de Rusia
Foto: Arhiva

Liderii din Occident considera ca Vladimir Putin risca foarte mult pentru ca sustine alipirea Crimeii de Rusia si invadarea unor zone din Ucraina, ignorand consecintele economice care s-ar putea abate asupra tarii sale. Totusi, majoritatea rusilor este mandra de liderul lor, scrie presa americana.

Popularitatea presedintelui de la Moscova a crescut mult dupa organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci, insa a ajuns la nivelul maxim al ultimilor trei ani dupa ce trupe ruse au fost trimise in Crimeea.

Interventia armata a avut loc in contextul potestelor de la Kiev, care s-au soldat cu demiterea lui Viktor Ianukovici din functia de sef al statului ucrainean si fuga sa din tara, aminteste Bloomberg.

"Putin apara interesele tarii sale", a spus Yaroslav Batashev, in varsta de 32 de ani, manager al unei firme din Moscova, care nu se declara a fi neaparat un simpatizant al presedintelui.

"Crimeea este importanta pentru Rusia si, de fapt, face parte din ea", a mai transmis omul de afaceri.

Desi campania sa electorala a fost marcata de proteste, Putin a reusit sa fie ales in functia de presedinte al Rusiei pentru a treia oara si sa isi cimenteze influenta atat in propriul teritoriu, cat si in strainatate.

Chiar si in fata unui scenariu negru, in care sanctiunile aplicate Rusiei de catre Occident vor arunca economia in recesiune pentru a doua oara in cinci ani, rusii considera ca atitudinea lui Putin, care nu vrea sa cedeze presiunilor SUA si UE, reprezinta un semn de putere.

Referendum in Crimeea: Ministrii UE stabilesc noi sanctiuni pentru Rusia (Video)

72% din populatie aproba deciziile liderului de la Kremlin, potrivit unui studiu realizat de Levada Center, pe un esantion de 1.603 de persoane, ce are o marja de eroare de plus sau minus 3,4%.

Un procent similar a reiesit si din sondajul desfasurat de institutul controlat de stat, mai arata Bloomberg.

In Crimeea, peste 96% din populatia prezenta la referendumul organizat duminica a votat pentru alipirea de Rusia.

"Implicarea Statelor Unite intr-o treaba care nu le priveste este foarte iritanta", a precizat Ilya Knyazev, director de vanzari la o companie care distribuie mancare in Moscova. "Sprijin alipirea Crimeii de Rusia pentru ca, in caz contrar, NATO ar ajunge in Ucraina, lucru ce ar dauna securitatii noastre", a mai spus omul de afaceri.

Alipirea Crimeii, un dezastru economic pentru Rusia?

Cum si-a crescut Putin popularitatea

Bloomberg sustine ca Putin a obtinut un sprijin atat de vast dupa ce mass-media controlata de stat a dus o adevarata campanie impotriva protestelor desfasurate in statul vecin.

"Rusii au fost foarte uimiti de imaginile vazute la televizor din Piata Independentei din Kiev: impuscaturile, omorurile, incendiile", a spus Alexander Oslon, seful Fondului de Opinie Publica, detinut de stat.

"Acele imagini au creat panica; rusii se tem ca acelasi lucru se poate intampla si in Crimeea", a spus Oslon, care mentioneaza ca acesta este motivul pentru care Putin a castigat atat de mult capital de imagine.

Liderul rus, care a venit la Putere in 1999 - la un an dupa ce Boris Eltin s-a confruntat cu intrarea in incapacitate de plata a tarii, din cauza unei datorii de 40 miliarde de dolari -, a reusit sa creasca PIB-ul Rusiei cu 7% anual in primele doua mandate, in timp ce pretul petrolului si al gazelor naturale au crescut. Mai mult, fostul colonel KGB a redobandit controlul asupra economiei si al mass-media, mai noteaza Bloomberg.

In consecinta, Putin ar putea sa se bazeze pe aceasta popularitate pentru a lua decizii radicale, insa chiar si oameni din interiorul Guvernului considera ca presedintele rus ar trebui sa abordeze situatia din Ucraina cu moderatie.

Bloomberg noteaza ca daca Occidentul va impune sanctiunile promise Rusiei, atunci aceasta masura va sterge 10 ani de progres economic in domenii precum politica monetara si financiara. De asemenea, situatia ar putea degenera si mai mult dupa ce rubla se va prabusi, avand in vedere ca sanctiunile vor deprecia cu o treime valoarea monedei.

"Nu cred ca Rusia vrea sa fie izolata de restul lumii", a spus Anatoly Kapralov, in varsta de 29 de ani, fondatorul unei agentii de publicitate din Moscova.

Insa acest lucru nu il va face pe Putin sa se razgandeasca, sustine Nicholas Spiro, director la Spiro Sovereign Strategy din Londra.

"E vorba de mandria nationala, de aceea presedintele rus tine piept Occidentului", a spus acesta.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Putin alipire Crimeea, #alipire Crimeea Rusia, #consecinte Rusia alipire Crimeea , #analiza economica
Comentarii