Cat conteaza Turcia pentru noi. Romania poate avea un rol crucial la Bruxelles

Joi, 02 Aprilie 2015, ora 07:38
6351 citiri
Cat conteaza Turcia pentru noi. Romania poate avea un rol crucial la Bruxelles
Foto: Presidency.ro

O relatie mai stransa cu Turcia ar reprezenta un avantaj crucial pentru Romania, atat din punct de vedere economic, cat si pe alte planuri, sustin analistii, in contextul vizitei intreprinse in tara noastra de Recep Erdogan, care conduce statul intins pe doua continente.

In cadrul unei conferinte de presa comune, cei doi sefi de stat, Erdogan si Iohannis, au salutat evolutiile relatiilor bilaterale si au promis ca vor fi incheiate niste parteneriate mai stranse.

Iohannis, mesaj de condoleante pentru Turcia si de sustinere a aderarii la UE

Intarirea relatiilor Turcia-Romania e vitala

Potentialul relatiilor dintre Turcia si Romania este foarte ridicat, mai ales ca nu este dezvoltat la intreaga lui capacitate, sustine analistul Aurelian Dochia.

"Turcia e o economie mare, foarte dinamica, cu ritm de crestere inalt, iar multe sectoare ar putea fi interesante pentru tara noastra, mai ales din punct de vedere al comertului. Este posibil ca aceasta vizita sa marcheze o crestere a interesului de ambele parti pentru dezvoltarea schimburilor economice", a mentionat specialistul pentru Ziare.com.

In prezent, Turcia este cel mai mare partener comercial al tarii noastre din afara UE si al cincilea, per total. In prezent, valoarea schimburilor comerciale ajunge la 7 miliarde de dolari. Pentru Romania, aceasta tara reprezinta al 4-lea partener la export si al 9-lea la import.

Tara din afara UE care cumpara cele mai multe produse romanesti

La 28 februarie 2015, in Romania existau putin peste 14.000 de firme cu capital turcesc, ceea ce inseamna 7,16% din totalul societatilor in care au investit straini. Mai mult, valoarea capitalului social subscris a fost de 528,4 milioane de euro, suma ce plaseaza Turcia pe locul 14 in topul investitorilor straini, potrivit datelor Registrului Comertului.

Principalele domenii in care au investit firmele turcesti in tara noastra sunt: banci si asigurari, industria alimentara, electronica, textila, fabricarea de rulmenti, centre comerciale, hoteluri, constructii rezidentiale si cladiri pentru birouri, potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti.

Romania, mediator intre Turcia si UE?

Turcia este membru NATO, iar procedurile pentru aderare la UE au fost demarate in 2005. Insa procesul nu a fost inca finalizat, din cauza dezacordurilor politice si culturale pe care le-a avut cu UE, care persista si in prezent.

In acest context, Romania poate interveni, actionand spre avantajul tuturor partilor implicate.

"Tara noastra are sansa sa joace rolul de intermediar, e o ocazie de care trebuie sa profitam. Fara indoiala ca am obtine si avantaje daca Turcia va intra in UE, atat economice, cat si politice si sociale", a opinat analistul Aurelian Dochia.

Daca acest lucru s-ar intampla, un prim avantaj ar fi acela ca ar exista posibilitatea ca statele din sudul si estul Europei sa obtina o influenta mai mare la nivelul UE.

De ce nu va intra Turcia in UE. O chestiune de prejudecata?

"Mai mult, in momentul de fata, Europa s-ar putea sa aiba nevoie de un intermediar de tipul Romaniei pentru a tine negocierile cu Turcia. Daca o putere precum Germania ar conduce aceste discutii, atunci ar crea mai multe valuri decat Romania. Noi am putea avea o prezenta mai discreta, iar pentru o perioada de cativa ani, pana cand multe lucruri se lamuresc, ar fi foarte utila din punct de vedere diplomatic si politic. Sa nu uitam ca prin Turcia exista o deschidere catre Orient si mi se pare ca suntem bine plasati pentru a juca acest rol", a sugerat Aurelian Dochia.

Insa, in acest moment, Romania este in stare sa isi asume un astfel de rol? "Acesta e marele semn de intrebare, dar e o sansa extraordinara pentru noi, pe care trebuie sa o valorificam", a punctat analistul.

Romania si Turcia, piloni pentru NATO

La randul sau, George Friedman, care conduce grupul de analiza Stratfor, a emis ipoteza unei aliante intre cele doua state. Intr-un raport recent, el sustine ca SUA ar trebui sa sprijine tara noastra sa isi construiasca o forta navala semnificativa la Marea Neagra. Acest lucru ar constitui o miscare de intimidare a Rusiei si, de asemenea, ar motiva Turcia sa coopereze cu Romania si, implicit, cu Statele Unite.

"Indiferent cum s-ar termina drama Siria-Irak, este pe locul doi fata de viitorul relatiilor dintre Rusia, Ucraina si Europa. Actiunea se desfasoara acum in Marea Neagra, iar acest lucru face Romania un partener indispensabil in peninsula europeana", a explicat analistul.

Stratfor: Romania, un pilon esential in strategia de aparare a SUA impotriva Rusiei

Sectorul energetic

Turcia poate deveni un hub energetic, iar de acest lucru ar putea beneficia si Romania.

"Se spera mult de la sectorul energetic, pentru ca Turcia e o tara care are nevoie de o cantitate mare de energie, iar in prezent produce mai putina electricitate decat consuma. Pe de alta parte, Romania are perioade in care e valabila situatia inversa. Deci noi am putea exporta energie electrica, iar Turcia ar putea sa fie o piata de destinatie. E o complementaritate foarte buna in acest domeniu", a explicat Aurelian Dochia.

Dar, din pacate, legatura pentru transmiterea energiei catre Turcia e ingreunata, pentru ca momentan trece prin Bulgaria. In context, s-a discutat despre un cablu submarin care sa lege direct cele doua tari.

Cablu submarin de electricitate intre Romania si Turcia: Pas important pentru realizarea proiectului (Video)

"Vizita va impulsiona acest proiect, care insemna o investitie de cateva sute de milioane de euro, deci nu e ceva imposibil de facut. Va fi foarte util pentru ambele tari si probabil ca ar marca intemeierea unei relatii stabile si pe termen lung", a mentionat Dochia.

Subiectul a fost abordat si de cei doi presedinti, in cadrul conferintei de presa. Klaus Iohannis a amintit ca nu este un proiect nou si ca, in prezent, s-a comandat un nou studiu de fezabilitate. La randul sau, Erdogan a mentionat ca ideea proiectului este ca ambele parti sa aiba de castigat.

Un acord privind studiul de fezabilitate a fost semnat, in februarie 2015. La acea vreme, premierul Victor Ponta a spus ca, prin realizarea acestui proiect, Romania va putea asigura Turciei si tarilor din zona energie electrica la un pret competitiv.

Turcia, intre Rusia si UE

La finalul anului trecut, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ca vrea sa contruiasca o conducta de gaze care sa ajunga in Turcia, numita Turkish Stream, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an, dupa ce liderul de la Kremlin s-a razgandit in privinta proiectului South Stream, gazoductul care ar fi trebuit sa treaca prin Bulgaria, Serbia, Ungaria si Slovenia, ocolind Ucraina.

Noul proiect urmeaza sa traverseze Turcia si sa se opreasca la granita cu Grecia. Potrivit acordului, constructia primei linii a noului gazoduct ar urma sa fie finalizata pana in decembrie in 2016. Insa presa rusa anunta ca exista probleme, avand in vedere ca cele doua parti nu se pot pune de acord in privinta pretului, asa ca negocierile sunt deocamdata in impas.

Putin e gata sa transforme Turcia intr-o noua Ucraina

Pe de alta parte, statul condus de Erdogan a lansat luna aceasta constructia gazoductului TANAP, un proiect de 10 miliarde de euro, ce ar urma sa transporte gaze din Azerbaidjan, spre Uniunea Europeana, prin Turcia, informeaza Financial Times.

Gazoductul, cu o lungime de 2.000 de kilometri, va avea o capacitate initiala de transport de 16 milliarde de metri cubi pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#schimburi comerciale Turcia Romania, #comert Turcia Romania, #investitii Turcia Romania, #relatii economice Turcia Romania , #analiza economica