Cele mai mari riscuri pentru Romania in 2017: Atentie la deficit, imprumuturi si leu!

Duminica, 25 Decembrie 2016, ora 19:45
11504 citiri
Cele mai mari riscuri pentru Romania in 2017: Atentie la deficit, imprumuturi si leu!
Foto: Arhiva Ziare.com

Un deficit bugetar in crestere, din cauza majorarii salariilor bugetarilor si reducerii taxelor, care trebuie finantat cu imprumuturi tot mai scumpe, dar si o presiune mai mare pe leu - acestea vor fi principalele provocari cu care urmatorul guvern se va confrunta in 2017.

Deficitul bugetului general consolidat al statului roman a coborat, dupa primele zece luni ale anului, la 1,3 miliarde lei, de la 3,7 miliarde lei in septembrie, fiind echivalent cu doar 0,17% din produsul intern brut (PIB).

Nivelul este cu mult sub cel programat pentru intregul an, de 2,8% din PIB pe metodologia cash si 2,95% din PIB, dupa standardul european ESA.

Insa de la 1 ianuarie 2017 ar trebui sa intre in vigoare noi masuri de relaxare fiscala, printre care eliminarea taxei pe constructii speciale si a supraaccizei pe carburanti, precum si reducerea cotei standard a TVA de la 20 la 19%.

Aceste masuri de relaxare fiscala reprezinta cea mai mare provocare pentru anul viitor, avertizeaza analistii.

"Au fost facute multe promisiuni in acest final de an. Pe baza a ceea ce stim in acest moment, daca se pastreaza toate masurile legiferate si cele care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017, avem un scenariu pentru un deficit bugetar de 3,5-3,6% din PIB pentru 2017", a declarat, pentru News.ro, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Alti analisti economici anticipeaza, de asemenea, ca deficitul bugetar al Romaniei va depasi in 2017 plafonul de 3% din PIB impus pentru statele din Uniunea Europeana, dupa ce bugetul va incheia 2016, cel mai probabil, cu un deficit sub nivelul programat.

Ne imprumutam mai scump

In stadiul actual al ciclului de crestere economica, chiar si un deficit bugetar de 3% din PIB ar fi prea mult, in special tinand cont de tendinta de crestere a costurilor de finantare pe plan mondial, estimeaza seful Consiliului Fiscal.

Tendinta este deja evidenta in Romania, unde Ministerul Finantelor are probleme tot mai mari in a se finanta de pe piata, respingand toate ofertele de finantare la patru dintre licitatiile de titluri de stat din ultimele doua luni.

In plus, la licitatiile la care ofertele au fost acceptate, dobanzile oferite bancilor de catre statul roman au crescut rapid in ultimele doua luni, arata datele privind licitatiile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Si populatia sau firmele din Romania urmeaza sa se imprumute mai scump in urmatoarea perioada, dupa ce, in ultimul an, au beneficiat de cele mai mici dobanzi din istorie pentru imprumuturile in lei.

Indicatorul Robor la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la cele mai multe credite in lei, a urcat vineri pana la 0,85% pe an, nivel maxim din 24 iunie, de la 0,82% in sedinta precedenta, pe fondul cresterii dobanzilor la titlurile de stat.

Exodul banilor si presiunile pe leu

Un alt risc pentru Romania este iesirea capitalurilor straine. Dupa alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite, din luna noiembrie a acestui an, a capatat contur o tendinta de migratia a capitalurilor dinspre pietele emergente, asa cum este considerata sin Romania, spre cele dezvoltate.

"Deja americanii se asteapta la trei cresteri ale dobanzii de referinta operate de Federal Reserve in 2017. Vedem o presiune pe costurile de finantare in Romania, alaturi de o depreciere a cursului valutar. Exista o migratie a capitalului dinspre pietele emergente catre cele dezvoltate, in special catre SUA", a spus Dumitru.

Aceste tendinte vor avea ca rezultat o presiune mai mare asupra leului romanesc, care a pierdut deja teren in raport cu principalele valute.

Moneda romaneasca a ajuns, in ultima sedinta inainte de Craciun, la o cotatie minima a ultimelor sase luni in raport cu moneda unica europeana, de 4,5309 lei/euro, dupa ce a atins niveluri minime istorice in raport cu dolarul american.

"Cursul EUR/RON a fluctuat in intervalul 4,4987-4,5218 la BNR in noiembrie, continuand tendinta de crestere din octombrie, pe fondul majorarii costurilor de finantare in economia mondiala, cu impact asupra directiei fluxurilor de capital adresate economiilor emergente, dar si a perceptiei ridicate risc privind politica economica pe plan intern dupa alegerile generale din decembrie", a declarat economistul-sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.

Totusi, seful Consiliului Fiscal anticipeaza ca existe sanse pentru o evolutie stabila a leului anul viitor, daca investitiile straine si absorbtia de fonduri europene vor compensa migratia de capital.

"In cazul cursului valutar, exista o presiune de depreciere reprezentata de evolutia dolarului american, dar care ar trebui sa fie atenuata de intrarile de noi intrari de capital, de investitiile straine si de cresterea absorbtiei de fonduri europene. Vedem o evolutie stabila, totusi, a leului in 2017, in raport cu euro, la un nivel estimat la 4,45 - 4,5 lei", a afirmat Ionut Dumitru.

Economistul-sef al ING Bank, Ciprian Dascalu, estimeaza un nivel maxim de 4,54 lei pentru un euro, in conditiile in care leul este subevaluat.

"Ne asteptam ca EUR/RON sa ramana in intervalul 4,38-4,54 cel putin in prima parte a anului 2017, cu o tendinta usoara de apreciere, pe fondul usoarei subevaluari a monedei romanesti si a cresterii ratelor de dobanda la leu, si sa incheie anul in jur de 4,35 lei/euro", a comentat Dascalu, pentru News.ro.

Analistii spun ca evolutia cursului va depinde si de politica de dobanzi a BNR, care ar putea fi fortata sa majoreze rata de politica monetara in 2017, de la nivelul minim istoric actual, de 1,75%, pentru a urca dobanzile pe piata romaneasca, miscare care ar creste atractivitatea leului.

O astfel de masura ar avea ca efect, insa, si noi scumpiri ale imprumuturilor acordate statului, populatiei si firmelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#pericole economie Romania 2017, #economie Romania 2017, #riscuri economie Romania 2017 , #analiza economica
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
ce deficit bre ?....ne inghit marele imperiu dracneo-dodonic !!!....