Compania din spatele Fondului Proprietatea ridica in slavi Romania: Se indreapta catre directia buna

Joi, 06 Februarie 2014, ora 18:56
3502 citiri
Compania din spatele Fondului Proprietatea ridica in slavi Romania: Se indreapta catre directia buna
Foto: Business Insider

Sefii companiei Templeton Emerging Markets Group, care detine Fondul Proprietatea, au apreciat evolutia pozitiva a economiei romanesti in ultima perioada.

"Uneori, schimbarea si reformele nu se intampla atat de repede pe cat ne-am dori, cum e cazul Romaniei. Totusi, exista semne ca lucrurile merg in directia buna pentru aceasta tara, incepand cu anul 2009, in tandem cu economia globala.

Mai mult, Bursa se transforma intr-un mod pozitiv dupa listarile publice si intrarea in joc a unor participanti noi", a mentionat Mark Mobius, presedintele Templeton Emerging Markets Group, administrator al activelor Fondului Proprietatea din Romania, pentru Business Insider.

Colegul sau, Greg Konieczny, vicepresedintele executiv al companiei, a aratat ca economia Romaniei a inregistrat un succes urias in 2013, depasind asteptarile initiale.

Este posibil ca produsul intern brut sa fi avansat cu mai mult de 2,5% anul trecut, ceea ce reprezinta o performanta remarcanta, avand in vedere ca prognozele initiale erau de 2%.

Mai mult, au existat si listari pe Bursa, probabil cele mai bune din ultimii cinci ani, iar compania se asteapta ca aceasta tendinta sa continue si in 2014.

"In viziunea noastra, exista potential pentru o evolutie pozitiva in cazul economiei Romaniei, care ar putea profita de pe urma revenirii economiei globale, precum si din cresterea schimburilor comerciale. In cadrul zonei euro, cel mai probabil Germania va ramane motorul de crestere in 2014, iar efectul pozitiv va fi resimtit in statele din Est si Centru, inclusiv in Romania", se arata in comentariul citat.

Reprezentantii Templeton considera ca economia tarii noastre va avansa poate chiar mai mult de 2,5%, cat este prognoza Bancii Mondiale pentru 2014, avand in vedere recoltele bune din ultima perioada, care ar urma sa contribuie la cresterea exporturilor.

Care vor fi sectoarele performante

In viziunea companiei, principalele sectoare care vor contribui la cresterea PIB-ului in 2013 vor fi exporturile, apoi serviciile, energia si industria auto. In plus, o mai buna absorbtie a fondurilor europene va impulsiona si mai mult cresterea economica.

Un alt scenariu pozitiv ar fi si revenirea sectorului constructiilor, dar si a consumului, care ar putea fi ajutat de inflatia scazuta, scaderea dobanzilor de imprumut si somajul redus, potrivit sursei citate.

In 2013 au fost listate cu succes pe Bursa companiile de stat Transgaz si Nuclearelectrica, iar astfel de actiuni vor continua si in acest an, una dintre ele fiind vanzarea unui pachet de actiuni ale Hidroelectrica.

Care sunt riscurile

Greg Konieczny mentioneaza ca exsta si riscuri in ceea ce priveste unele evenimente neasteptate, care ar putea schimba traiectoria economiei tarii noastre.

La nivel politic, 2014 va fi marcat de doua serii de alegeri, europarlamentare si prezidentiale, care de obicei genereaza volatilitate. In acest caz, investitorii ar putea fi afectati pe termen lung, insa acordul cu FMI reprezinta o plasa de siguranta, arata oamenii de afaceri citati.

"In ciuda riscurilor, speram ca economia Romniei si piata de capital se vor misca in liniste catre directia cea buna", a concluzionat Greg Konieczny.

Stam bine din punct de vedere macroeconomic

Vasile Iuga, Country Managing Partner la PwC Romania, a precizat ca daca privim evolutia economiei Romaniei pe termen mai lung, se observa o ascensiune remarcabila fata de anul 2000.

Insa el a tras atentia ca "este nevoie de construirea unui proiect national care incurajeze reindustrializarea tarii, atragerea de investitii straine si consolidarea capitalului autohton pentru a putea castiga pariul modernizarii", intr-un comunicat remis Ziare.com.

Romania, evolutie remarcabila din 2000 pana in prezent - capcana in care ar putea cadea tara noastra

PwC a realizat un top care a luat in calcul progresul tarilor in perioada 2000-2012, din perspectiva mai multor factori necesari dezvoltarii, precum sanatatea si educatia, tehnologia comunicatiilor, cadrele politic, legal si de reglementare, precum si sustenabilitatea de mediu.

Clasamentul este condus de Suedia, Elvetia si Singapore, insa Polonia si Romania au reusit un salt impresionant, in perioada analizata, de sase locuri, respectiv 13 pozitii.

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#evolutie economica Romania, #economie Romania, #progrese economie Romania , #analiza economica