Cum va evolua economia romaneasca in viitorul apropiat?

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 11:25
10189 citiri
Cum va evolua economia romaneasca in viitorul apropiat?

Cumpana dintre ani presupune calcule si evaluari din partea statisticienilor, dar si estimari ale celor direct implicati in economie, cum ar fi managerii, bunaoara.

Asteptarile acestora din urma pentru perioada decembrie 2012 - februarie 2013 sunt in jurul fazei de stagnare a activitatilor din comert si servicii, dar privesc scaderi in industriile prelucratoare si de constructii. Reperele sunt luate in raport cu cele 3 luni anterioare, potrivit datelor emise de Institutul National de Statistica.

Cateva lucruri erau previzibile. Iarna a fost dintotdeauna un sezon "inghetat" pentru constructori, volumul lucrarilor si stocul de contracte si comenzi fiind deficitar. Mai rau este, pentru intervalul de pana la primavara, ca se va reduce numarul salariatilor (-39%).

Oricum, nu se mai construieste la nivel macro in Romania, tot pe fondul crizei. O comparatie cu timpurile antedecembriste este inutila. "Temelia" domeniului ramane ridicarea de vile si case de vacanta, insa aici plinul e facut, ponderea apartinand potentatilor cu CV politic si asociatilor acestora intr-ale afacerilor.

Comertul cu amanuntul vizeaza o tendinta de relativa stabilitate pentru cele 3 luni care urmeaza. Debitul scazut, ca de obicei, din ianuarie si februarie, eventual martie, va fi compensat oarecum de rulajul masiv propriu sarbatorilor sfarsitului de an. Sunt preconizate cresteri de preturi, insa nu si concedieri.

Tot liniara va fi cererea de servicii (cifra de afaceri), scontata la un usor +1%. Ca numar de personal, se intrevede o depreciere de un procent. Cu ceva mai mult in aceasta ramura vor creste preturile de vanzare si de facturare ale prestatiilor (+11%).

In alta ordine de idei, piata de capital s-a miscat anevoios, chiar impiedicat, anul acesta. Dupa ce in 2011 bursa a scazut cu 16%, punand punct cresterii pe parcursul a 2 ani, 2012 a debutat cu actiuni in majorare, investitorii orientandu-se in principal catre companiile ce au distribuit dividende mari.

Apoi, a venit acel box dintre Putere si Opozitie. Entuziasmul s-a risipit, iar incertitudinile de natura politica din vara au scos din joc o mare parte a actorilor de la burse. Investitorii au tranzactionat in acest an un total de actiuni valorand 7,4 miliarde de lei. Cu 25% sub nivelul din 2011, dar peste cele inregistrate in 2008, 2009 si 2010.

"Cu certitudine, anul 2012 nu a fost unul de bun augur pentru piata romaneasca de capital, in ciuda unor evolutii favorabile pe pietele externe, evolutii care in anii anteriori aveau puterea de a impune un interes asemanator si in piata autohtona. Explicatia rezida in lunga lista de incertitudini si evolutii politice surprinzatoare ce au marcat negativ mediul investitional", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, pentru Mediafax.

Continuand, acesta a mentionat: "s-au atins la un moment dat cote de avarie, aspect ce a determinat iesirea unor mari case de brokeraj. Nici orizontul lui 2013 nu pare sa aduca deloc imbunatatiri". Glumind, oare ce parere ar avea pribeagul "as al brokerajului", Cristian Sima, despre viitorul bursei romanesti?

Nu doar in acest domeniu sunt asteptate provocari majore pentru economia tarii. Insasi actuala Putere o recunoaste si e constienta ca se va confrunta cu probleme extrem de complexe. Am scris despre ele, nu le mai reiau, sunt cunoscute. Nu sunt excluse nici surprizele neplacute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#evolutie economie romaneasca 2013, #prognoza INS 2013 , #analiza economica