Razboi economic in desfasurare - Resursele, cea mai puternica arma. Rolul Romaniei in criza din Ucraina

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 07:13
9632 citiri
Razboi economic in desfasurare - Resursele, cea mai puternica arma. Rolul Romaniei in criza din Ucraina
Foto: The Week

Rusia se foloseste de mult timp de resursele pe care le detine pentru a obtine ceea ce vrea, iar un razboi economic intre Moscova si Occident este iminent. Mai mult, chiar daca Romania este implicata fara sa vrea in conflictul din regiune, tara noastra ar putea folosi acest lucru in avantajul sau.

Crimeea a fost anexata Rusiei, iar aceeasi soarta este dorita si de Transnistria si Gagauzia.

Putin: Crimeea ne-a fost furata, e o zona sfanta pentru rusi. Nu vom lua alte teritorii

Transnistria cere alipirea de Rusia

Pe de alta parte, Occidentul condamna actiunile lui Vladimir Putin si atitudinea sa fata de Ucraina, astfel ca a aplicat cateva sanctiuni economice, printre care interzicerea vizelor unor cetateni rusi si inghetarea activelor pe care acestia le detin.

Cel mai bun scut al Rusiei - Cum poate scapa de sanctiuni dure din partea UE si SUA

In replica, Rusia a amenintat cu taierea gazelor si cu sistarea investitiilor straine in tara sa.

Bloomberg: De ce risca Vladimir Putin si vrea alipirea Crimeii de Rusia

Rusia, santaj cu resurse

In context, istoricul Adrian Cioroianu, decanul Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti si fost ministru de Externe in Guvernul Tariceanu, aminteste ca Rusia s-a folosit intotdeauna de resursele pe care le detine pentru a obtine ceea ce vrea.

"Au mai fost astfel de razboaie ale gazului intre Rusia si Ucraina, si in 2005, si in 2009, si atunci a fost afectata si Europa. Din pacate, nu este tocmai o noutate. E foarte probabil ca Occidentul sa supuna Rusia unor penalizari si restrictii economice, din cauza comportamentului din ultimele doua saptamani. Fara indoiala ca va incerca si ea sa raspunda si probabil ca la asta trebuie sa ne asteptam, la un fel de confruntare care va capata si o latura politica, dar si una economica. Sa speram ca nu va deveni o confruntare militara", a precizat Adrian Cioroianu, pentru Ziare.com.

Si istoricul Adrian Majuru a apreciat ca tensiunea din regiune se va transforma intr-un razboi al resurselor.

"Intotdeauna sunt pasi care tatoneaza ceva, nu stiu daca e in mod direct razboiul clasic pe care noi il cunoastem, de fapt sunt convins ca nu e asa, ci este vorba de un razboi al resurselor, in care, vrand nevrand, si noi suntem implicati, vedeti Rosia Montana si alte lucruri de genul acesta.

Metalele rare au devenit mai interesante decat petrolul, de pilda, si atunci va dati seama ca, in general, presiunea este pe pozitiile care se afla in apropiere de locuri bogate in zacaminte rare, iar Crimeea nu e departe nici de Anatolia, nici de Caucaz, nici de Balcani, este chiar un pivot foarte interesant intre aceste regiuni", a explicat istoricul de curand pentru Ziare.com.

Hitler a pus mana pe o regiune, apoi a vrut Europa. Istoria se repeta cu Putin in Crimeea?

La inceputul lui 2009, Rusia si Ucraina nu s-au inteles pe tema pretului gazelor si a datoriei care trebuia achitata de Kiev, astfel ca pana in data de 7 ianuarie a acelui an, livrarile au fost sistate complet, dupa mai multe zile in care Moscova a redus, treptat, volumul de gaze naturale transportat prin conductele vecinilor. Toata Europa a suferit in acea perioada, inclusiv tara noastra.

Din cauza pierderilor pe care le-a suferit Gazprom, in valoare de 1,2 miliarde de dolari, in doar cateva zile, gigantul rus si compania Naftogaz din Ucraina au semnat un acord pe 19 ianuarie, care a permis reluarea transferurilor de gaze naturale catre Ucraina si, prin urmare, in Europa.

Care este rolul Romaniei in conflictul din regiune

Decanul Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti reitereaza ca "fara indoiala, tot ceea ce se intampla in jur atrage consecinte asupra tarii noastre".

"Din pacate, aceste tensiuni ne vor afecta si pe noi", a sustinut istoricul.

Conflictul este mult mai tensionat decat se banuia chiar in urma cu cateva saptamani, iar "resursele vor fi cea mai puternica arma", considera analistul Aurelian Dochia.

"Suntem aproape de acest conflict prin asezarea noastra. Avand in vedere ca avem frontiera comuna cu Ucraina, lucrul acesta are dezavantaje, dar care se pot transforma in avantaje, deoarece Romania ar putea sa aiba un anumit rol in rezolvarea conflictului, iar daca ne jucam bine cartile, probabil vor exista interese prin care tara noastra, impreuna cu altele din regiune, sa castige influenta si sa devina cu adevarat importanta", a opinat analistul, pentru Ziare.com.

"Daca pe de o parte suntem victime pasive, avand in vedere ca nu avem nicio legatura cu tensiunile din tara vecina, pe de alta parte putem sa avem un rol activ in rezolvarea conflictului", a conchis Aurelian Dochia.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#razboi economic Rusia, #razboi resurse Rusia, #Romania criza Ucraina, #Romania conflict Rusia, #conflict Rusia Occident , #analiza economica