Romania - pana acum e bine, tara e la reducere (Opinii)

Joi, 08 August 2013, ora 07:50
3417 citiri
Romania - pana acum e bine, tara e la reducere (Opinii)
Foto: Slate

Romania este pe cale sa demareze un proces de recuperare dupa criza financiara globala, dar o potentiala crestere economica ramane vulnerabila in fata factorilor externi, in special fata de vreme.

Oricat de bizar suna, exact cu aceasta fraza se deschide un raport de 37 de pagini emis de Banca Mondiala in acest an. In opinia BM, vointa providentei pare a fi cheia principala a revenirii acestei tari, cu toate ca restul raportului este serios argumentat cu date economice si statistice solide.

In contrast cu fatalismul climatic afisat de BM in ceea ce priveste Romania, zilele trecute Financial Times ne-a redat optimismul de tara: Romania este deja in mare forma pentru a atrage investitii.

Mai precis, Gunter Deuber de la Raiffeisen Research a concluzionat in articolul din FT (intitulat Romania - so far so good but more must be done) ca "Romania a devenit una dintre cele mai performante economii din UE".

Domnul Deuber mai vorbeste in FT despre macrostabilitate, cresterea productiei industriale, a exporturilor si chiar de un excedent de cont curent in primul trimestru. Adica simplu spus, exportam mai mult decat importam.

Desigur, analistul evidentiaza si riscurile economice si politice ale Romaniei, insa in privinta asta el aminteste rolul important al noului acord de tip preventiv incheiat recent cu FMI. Asa-numitul acord inseamna de fapt garantia ca FMI poate debloca imediat banii in cazul unei situatii periculoase pentru (capitalul plasat de investitori in tara). Iar adevarul este ca pentru a-si plasa banii, investitorii prefera oricand o garantie din partea FMI, decat incurajarile optimiste din articolul FT.

Evident, putem fi recunoscatori pentru acest semnal pozitiv, promovat tocmai de FT si emis prin vocea unei banci recunoscute pentru precautia sa. Si la urma urmei ce alternative mai au investitorii in regiune? Ungaria tocmai a invitat FMI sa isi inchida biroul de la Budapesta; Bulgaria are parte de tulburari sociale serioase, tocmai ceea ce nu convine investitorilor; Ucraina este perfuzata doar de o conducta de gaz, dar risca un faliment in perioada urmatoare, iar Polonia a incetinit economic in primul semestru.

  • Probabilitatea de default a Romaniei, fata de reperele Germaniei (cel mai scazut risc) si Argentinei (cel mai ridicat risc). Sursa: DB Research
  • Ciudat in acest optimism local de vara este ca senzatia pozitiva nu este resimtita si la nivelul oamenilor. Al consumatorilor, cum ar spune investitorii.

    Indreptandu-ma si spre alte surse care au aruncat privirile recent asupra Romaniei, regasesc un articol foarte rece in editia franceza a celebrei publicatii Slate: La Roumanie, pays en soldes (Romania, la reducere - n.red.).

    Am fost contrariat de senzatia de dus rece a articolului, incat i-am scris autoarei, Marianne Rigaux. Mi-a raspuns sa stau linistit: urmeaza si alte articole despre Romania...

    Articolul din Slate, aparut pe fondul vizitei sefei FMI la Bucuresti, ne-a amintit ca tocmai la indemnul FMI, "Romania este de vanzare": posta, transport si infrastructura, aviatie, energie, sanatate, telecom, toate acestea sunt domenii intregi sau ce a mai ramas din ele, scoase la vanzare de catre statul roman.

    Dar acestea nu sunt iesiri profitabile ale statului din actionariat, ci vanzari ineficiente, de fapt lichidari mascate ale unor entitati esuate, la presiunea unor creditori (FMI, UE si BM) care vor sa se asigure ca au de unde sa isi recupereze capitalul imprumutat Romaniei.

    Iar guvernul este prins la mijloc: stie ca orice investitor, atras de analize precum cea din FT, prima data taie locuri de munca. Eficientizeaza ceea ce cumpara. Insa asta inseamna sacrificarea unui capital electoral important.

    In plus, tara nu a fost nicicand renumita pentru transparenta privatizarilor. In prezent, investitorii autentici privesc amuzati de pe margine cum privatizarea strategica a unui colos - CFR Marfa - a devenit o castana incinsa, aruncata de pe o plaja politica pe alta, spre satisfacerea orgoliilor personale a doi conducatori ce vor sa dea impresia ca stau relaxati in vacanta.

    Cele 5 zile au trecut. Ce se intampla cu privatizarea CFR Marfa?

    Contrastele dintre cum se vad lucrurile in FT si Slate au totusi un numitor comun: capitalul plasat in Romania si viitorul acestuia. Luna trecuta, exact in zilele in care sefa FMI venea la Bucuresti, reprezentantii bancilor straine cu expuneri pe regiune, inclusiv Romania, au decis prin Initiativa Viena 2 accelerarea reducerii expunerilor pe tarile afectate.

    Sa nu uitam ca scopul initial al aceastei initiative comune era mentinerea capitalurilor bancilor prezente in tarile cu probleme. Intre timp, strategia s-a schimbat in retragerea banilor catre bancile-mama. Riscul de a se repeta povestea din Cipru este inca major si in plus, bancile tot asteapta de la o luna la alta sa se atinga varful creditelor neperformante. Insa aparent acesta e mai sus decat l-au estimat.

    FMI, pe de alta parte, alt creditor atent cu banii sai, dar oarecum sifonat pe interior de cateva scandaluri, iar pe exterior de niste ideologii ale austeritatii care esueaza (America Latina, Grecia, Ungaria), are nevoie de o poveste de succes - aceasta, cu bune si rele, ar putea fi Romania. De aici lipsa unor comentarii acide ale FMI fata de ratarea angajamentelor asumate acum doi ani (arieratele, proiectul managementului privat la stat...) sau acceptul tacit al reducerii TVA la paine.

    Paine, aur si votca - cum muta Guvernul evaziunea dintr-o parte in alta

    Ceea ce nu pot intelege nici cei de la FT, nici cei de la Slate este cum o tara merge asa, fara strategie, fara tinta, fara raspundere. Cred ca le este si dificil: nici "je m'en fiche", nici "I don't give a damn" nu acopera conceptual miserupismul conducatorilor locali.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
    Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
    Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
    Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
    Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
    Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
    #Romania analiza economica, #imprumut fmi romania, #privatizari Romania 2013 , #analiza economica
    Comentarii
    Poza martorana
    martorana
    rank 1
    Iliescu sa fie judecat !
    Poza martorana
    martorana
    rank 1
    Ceausescu sa ne ierti,ca`n decebrie `m fost beti !